SEO – Den kompletta guiden till lyckad SEO 2024!

Uppdaterad Oktober 06, 2024   Christian Rudolf

Innehåll

  1. Vad är seo?
  2. Video som hjälper dig förstå seo
  3. Hur fungerar seo?
  4. Vad betyder seo?
  5. Varför gör man seo?
  6. Fler anledningar att göra seo
  7. Gör man bara seo för google?
  8. Hur viktigt är seo för ditt företag?
  9. Seo spelar en viktig roll i kundresan
  10. Hur lyckas man?
  11. Förstå vad seo är:
  12. Involvera ledningen för att samordna avdelningarna
  13. Hjälp ledningen att fatta insiktsfulla beslut
  14. Tänk efter innan ni gör
  15. Effektivitet – arbeta agilt
  16. Mät och utvärdera under hela projektet
  17. Hur lång tid tar seo?
  18. Vad blir resultatet av en seo-satsning?
  19. Mer organisk trafik till din sajt
  20. Ökad försäljning
  21. Merförsäljning och återkommande kunder
  22. Fler lär känna ditt varumärke
  23. Hur mycket kostar seo?
  24. On-page-seo – förbättring av den egna sajten
  25. Sökordsanalys – grundbulten inom optimering
  26. Varför är sökordsanalysen viktig?
  27. Sökordsanalys vid förbättring av sajtstruktur
  28. Verktyg för sökordsanalys
  29. Så här gör topdog sökordsanalyser
  30. Optimering av innehåll
  31. Optimera intern länkning
  32. Optimera teknik och performance
  33. Vad gör seo-specialisten vid teknisk seo?
  34. Vilken effekt (kpi-förbättring) kan du få av teknisk optimering?
  35. Vem tjänar mest på att förbättra den tekniska infrastrukturen?
  36. Verktyg för teknisk seo
  37. Seo eller betald annonsering?
  38. Seo och ai
  39. Vad tycker google om ai-texter?
  40. Ai kan fungera som stöd
  41. Använda ai istället för en seo-byrå?
  42. Off-page-seo
  43. Länkstrategi
  44. Länkbygge
  45. Youtube-optimering
  46. App store-optimering
  47. Marknadsföring på sociala medier eller smm
  48. Branding
  49. Native marketing
  50. Arbeta med influencers och opinionsbildare
  51. Forum
  52. Kundrecensioner
  53. Webbanalys – övervaka förändringar på och utanför sajten
  54. Övrig marknadsföring påverkar din seo
  55. Seo optimering 2024
  56. Fördelar och nackdelar med seo
  57. Fördelar
  58. Nackdelar 
  59. Söker du hjälp med seo?
  60. Seo tjänster som topdog kan hjälpa dig med

Läs mer

Vad är SEO?

SEO-optimering är processen där en webbplats förbättras för att synas högre i sökmotorernas resultat för relevanta sökord. Genom att optimera webbplatsens innehåll, teknik, användarupplevelse och externa länkar kan du öka den organiska trafiken och nå fler potentiella kunder. SEO (sökmotoroptimering) är nyckeln till att bygga en stark digital närvaro och långsiktigt förbättra företagets synlighet online. I den här artikeln får du lära dig allt om SEO-optimering och hur det kan skapa värde för ditt företag, med länkar till fördjupad kunskap för att hjälpa dig bygga din expertis.

Välkommen till Topdogs SEO-guide. Här finner amatörer, chefer och ansvariga och seo-experterna svaren på sina frågor. Eller så kan du ställa frågor i FAQ funktionen längst ned.

Video som hjälper dig förstå SEO

Hur fungerar SEO?

Kärnan i SEO är att förbättra en sajt så att den uppfyller Googles krav för att ranka väl.. Om du förbättrar SEO:ns fyra faktorer förbättrar du därmed Googles sökresultat, vilket resulterar i att Google hellre lyfter fram din sajt än en sajt som inte hjälper Google att förbättra sin produkt – sökresultatet.

För att få en djupare förståelse för SEO:ns funktion är det också viktigt att du förstår hur Google Sök fungerar. Till skillnad från vad många tror är annonserna i sökresultatet inte Googles huvudprodukt, utan sökresultatet i sig. Det betyder emellertid inte att den ena utesluter den andra. Googles affär går ut på att se till att sökresultatet alltid möter användarnas behov. När sökresultatet blir bättre och bättre söker sig allt fler till Googles sökmotor. I samband med att antalet användare ökar tjänar Google mer på de annonsplatser företag och organisationer köper.

För att Google ska locka till sig fler användare försöker de alltid ha det mest relevanta och bästa sökresultatet. Det är här SEO kommer in i bilden. Genom att sökoptimera din sajt hjälper du Googles affär, och Google hjälper i sin tur din affär.


Vad betyder SEO?

SEO står för ’Search Engine Optimization’, vilket på svenska översätts till sökmotoroptimering. SEO är processen där en webbplats optimeras för att synas bättre i organiska, icke-betalda sökresultat på sökmotorer som Google, Bing och Yahoo. Målet med SEO är att förbättra webbplatsens ranking för relevanta sökord, öka trafiken och omvandla besökare till kunder

Varför gör man SEO?

SEO marketing är den billigaste formen av marknadsföring som företag kan göra. Detta är den enskilt viktigaste anledningen till att svenska företag gör sökmotoroptimering. Anledningen till detta är att det finns få metoder som är så effektiva som SEO när det gäller att attrahera nya kunder till Ert företag.

Man kan också säga att SEO effektiviserar kommunikation då ens kommunikation (content) bara visas i sökmotorerna när kunder eller andra intressenter faktiskt är intresserade.

Fler anledningar att göra SEO

Ytterligare anledningar är att göra SEO är:

  • Förtroende: Att ranka högt i Google ger förtroende. Det är att betrakta som en rekommendation från det viktigaste varumärket på jorden, Google.
  • Effektivisera verksamheten: Exempel: Om du har en produkt/tjänst som är lite komplex kommer era användare ställa frågor till Google om den tjänsten/produkten. Då kan ditt innehåll, som svarar på användarnas frågor, effektivisera din kundtjänst.
  • Effektivisera kundresan: Google är en fråga/svar-motor. När ditt innehåll hjälper till att besvara kundernas frågor och hjälper dem lösa sina problem, skapar du förtroende hos dem. Detta gör det lättare för dessa användare att bli kunder i ditt företag.
  • Spara pengar på Google Ads: Om du rankar organiskt i Google behöver du inte köpa lika mycket annonser i Google och sparar därmed pengar. Utöver det, innehåll som rankar och som du använder när du köper annonser, sparar dig troligen pengar också då Google ger dig rabatt på klickpriser när du är mer relevant.
  • Förbättrad konvertering: Ökad relevans följs vanligen av förbättrad konvertering oavsett vilken typ av konvertering du har valt.
  • Konkurrensfördel: Google är inte bara ett sökresultat utan även en topplista. När du rankar bättre skapar du dig även en konkurrensfördel i förhållande till dina konkurrenter.
  • Valfrihet: När du får mycket organisk trafik via SEO, kan du välja hur mycket Google Ads du gör.
  • Nationell strategi: Du kan som lokal aktör enklare rikta dig till en nationell marknad. Genom att göra lokal SEO på specifika platser kan du nå dessa kunder utan att du har faktiskt verksamhet där.

 

Gör man bara SEO för Google?

Det korta svaret är ja. Det beror helt enkelt på att Google har över 95 % av den Skandinaviska sökmarknaden. Användningen av Bing och Yahoo är nästintill obefintlig. Det är därför inte ekonomiskt försvarbart för många företag att göra annat än Google SEO. Det betyder också att Google i praktiken är ett monopol i Sverige.

Den sökmotor som kommer på andra plats är troligtvis Eniro. Eniro är kanske inte det första gemene man tänker på när de talar om sökmotorer, men det är trots allt ett ”program som söker lagrad information i strukturerade databaser eller textdatabaser.” (ne.se)

I USA ser det annorlunda ut. Där tillhör mer än 10 % av marknaden Bing och Yahoo. Även Amazon kan betraktas som en av de största sökmotorerna i USA, men då med fokus på produkter. I Sverige har Amazon inte blivit lika stor.

I den här videon berättar Christian mer om huruvida du behöver sökmotoroptimera för Bing eller inte.

 

Hur viktigt är SEO för ditt företag?

Enbart i Sverige görs miljontals google-sökningar varje dag. Av alla svenskar uppges att 96% använder sökmotorn Google för att hämta information (Internetstiftelsen). Av dessa sökningar görs 10-15 % av användare med pengar på fickan – redo att spendera. Med hjälp av SEO kan du nå Google-användaren i exakt rätt ögonblick, oavsett var i kundresan användaren befinner sig.

Med avstamp i faktisk data förklarar Christian i denna video precis hur viktigt SEO är och varför det har blivit så.


SEO spelar en viktig roll i kundresan

Alla konsumenter, såväl offline som online, gör en kundresa. Denna kundresa kan vara både lång och kort beroende på vilken bransch det gäller. Även antalet touchpoints som behövs innan kunden slår till kan variera. I det organiska sökresultatet möter användarna ditt varumärke när de befinner sig i olika stadier av kundresan. Det innebär att du med hjälp av en bra SEO-strategi kan bemöta användarna på ett effektivt sätt, leda dem vidare i kundresan, skapa medvetenhet om din  produkt eller tjänst, få dem att överväga dina produkter som alternativ och till sist klicka hem din vara.

Låt säga att en Google-användare söker på ”hur minskar man sitt ekologiska fotavtryck”. I sökresultatet finner användaren en artikel som besvarar frågan. Sajten som skrivit artikeln är seriös och trovärdig. Hemsidan tillhandahåller dessutom mer information kring ämnet. Det innebär troligen att användaren får en positiv känsla av sajten och därför blir mer mottaglig för sajtens kommersiella budskap. Den ökade mottagligheten beror även på att hemsidan har hjälpt användaren genom att besvara frågan. Att vara behjälplig i är varumärkesbyggande och kan öka chansen att användaren köper någon av sajtens produkter.

Den process som leder fram till ett faktiskt köp kan bestå av flertalet sökningar där sökaren interagerar med olika varumärken via sökresultatet.

En genomtänkt Google optimering kan på så sätt vara avgörande för att omvandla den potentiella kunden till en faktiskt kund. I bästa fall kan du till och med förvandla en potentiell kund till en lojal kund.

Kundresa i Google
Bilden visar hur en kundresa kan ser ut.

Hur lyckas man?

För att lyckas med din satsning behöver du:

  • Förstå vad SEO är
  • Involvera ledningen
  • Hjälpa ledningen fatta insiktsfulla beslut
  • Planera
  • Arbeta agilt
  • Mäta och utvärdera

Förstå vad SEO är:

Det första steget i att göra framgångsrik SEO är att förstå att sökmotoroptimering består av flera förbättringsprocesser med fokus på de fyra områdena – innehåll, teknik, användarupplevelse och länkar. Det är dessa förbättringar som, om de görs rätt, driver ranking, trafik och konvertering i längden.

Google uppdaterar sin algoritm tusentals gånger på ett år. En del av dessa uppdateringar påverkar dig och din sajt. Det innebär att du behöver förbättra din webbsida ur ett SEO-perspektiv för att kunna göra de förändringar som Google vill se. Denna förbättring görs enklast med hjälp av tydliga SEO-processer som involverar insikt, målbeskrivning, tillvägagångssätt, tidsplan, mätning och tydliga ansvarsområden.

Involvera ledningen för att samordna avdelningarna

Ansvaret för dessa fyra områden ligger i de flesta fall på olika avdelningar, vilket gör hela situationen extra komplicerad. Särskilt då de fyra områdena påverkar varandra och måste arbetas med synkront för att du ska se en större förändring av sajtens rankning.

Om du vill skapa ett framgångsrikt SEO-projekt är det därför viktigt att involvera företagets beslutsfattare och hjälpa dem att fatta insiktsfulla beslut. Det är endast ledningen som kan fatta beslut som gör att alla avdelningar kan börja samarbeta och därigenom påverka SEO:ns fyra områden.

Hjälp ledningen att fatta insiktsfulla beslut

För att ledningen ska ha möjlighet att fatta insiktsfulla beslut behöver de förstå vad målen är, vad som ska göras, hur det ska göras, vem som ska göra det, när det ska göras, de ekonomiska förutsättningarna och vilka risker som finns. Endast när projektet tydliggörs på detta sätt är det möjligt att fatta insiktsfulla beslut. Ett bra sätt att sälja in SEO till ledningen är att göra ett case och en ekonomisk kalkyl.

Tänk efter innan ni gör

Eftersom SEO är en förbättringsprocess delas projektet ofta in i olika delar och faser för att bli mer tydligt och lätthanterligt. I den första delen av projektet gäller det att skapa en planering över tid, åtgärder, resurser och mål. Det innebär att ni får möjlighet att tänka efter innan ni kastar er in i projektet och börjar genomföra diverse aktiviteter. Utan planering och insikt i problemen kan ni inte hålla budgeten och genomföra åtgärderna inom den uppsatta tidsramen. Det är dessutom svår att nå de uppsatta målen. Först när ni planerat projektet och tänkt efter är det dags att börja arbeta.

Om du ser Sökords optimering som en process kan du ersätta ineffektivt ”SEO-duttande” med planerade åtgärder som leder till ett mer positivt utfall. Trots att Google optimering består av kontinuerligt förbättringsarbete är det inte ett evighetsprojekt. Varje förbättringsåtgärd har en början och ett slut.

Ta fram processer för att förbättra din webbsida ur ett SEO-perspektiv. Här listar vi några kriterier för en bra process:

  • Mål – sätt tydliga och mätbara mål.
  • Tillvägagångssätt – bryt ner målen i konkreta handlingar.
  • Tidsplan – gör en tydlig tidsplan med tydliga deadlines.
  • Mätning – mät SEO-satsningens resultat.
  • Ansvar  – utse en projektansvarig och tydliggör vem som ska göra vad.

Med tydliga SEO-processer anpassade till ditt företag ökar dessutom sannolikheten att åtgärderna genomförs på ett effektivt sätt. Samtidigt minskar risken att viktiga åtgärder faller mellan stolarna.

Effektivitet – arbeta agilt

För att arbeta effektivt med SEO är det viktigt att ha ett agilt arbetssätt, det vill säga att du delar in projektet i olika delar där du genomför, testar och justerar åtgärder tills det stämmer. Det gör det möjligt att anpassa sig till förändringar i relation till såväl Google och SEO som den egna verksamheten.

Mät och utvärdera under hela projektet

När det kommer till mätning av SEO tenderar många att enbart fokusera på att mäta konvertering. Det kan ge en skev bild av projektet. Du bör i själva verket mäta och utvärdera både under och efter varje fas och aktivitet. För att utvärdera och kalibrera projektet på ett effektivt sätt är det dock viktigt att mäta olika saker i olika faser.

  • I början av projektet mäter du aktiviteter – hur många som genomförs, hur lång tid det tar, vilka problem som uppstår och så vidare.
  • Strax innan projektets slut mäter du ranking, synlighet och trafik – hur aktiviteterna har påverkat rankingen, hur rankingen skiljer sig från tidigare, hur mycket trafiken ökat och så vidare.
  • Vid projektets slut mäter du konverteringen, vilket är det allra viktigaste måttet för ditt företag – hur många leads och köp har SEO-projektet genererat?

Den största konverteringsökningen sker dock när du befinner dig i toppen av Google. Om du rör dig från plats 15 till plats 10 i kommer denna förbättring inte att synas vid mätning av konvertering.

Hur lång tid tar SEO?

Först och främst – SEO är inte ett evighetsprojekt, men det tar olika lång tid beroende på hur mycket som ska förbättras, vilken resurstillgång som finns och vilket tempo som kan hållas för att färdigställa projektet. Vi kan inte heller säga exakt hur lång tid det tar innan du kan se effekten av ditt arbete eftersom det också varierar från projekt till projekt. Starka varumärken har exempelvis en stor fördel i Google, vilket gör att de kan se effekt relativt snabbt. Här förklarar vi närmare hur lång tid SEO tar och varför.

Vad blir resultatet av en SEO-satsning?

Mer organisk trafik till din sajt

Om din sajt är bland de tre första som dyker upp i sökresultatet kommer användarna troligtvis att klicka sig vidare till den, vilket innebär ökad trafik till just din sajt. En del användare är på jakt efter en produkt eller tjänst som de är redo att köpa på studs, medan andra är i början av sin köpresa och behöver information. Oavsett var användaren befinner sig i köpresan behöver du besvara sökfrågorna för att din hemsida ska klättra högt upp i sökresultatet.

 

 

Exempel på hur framgångsrik seo kan se ut
Bilden visar hur en webbsida kan förändras om SEO:n görs på rätt sätt. Översta diagrammet visar utvecklingen av trafiken. Nedersta diagrammet visar antal sökord där sajten nått topp 10.

Ökad försäljning

En sökmotoroptimerad och användarvänlig webbsajt med ett varierat sortimentet, lämpliga priser och en snabb och enkel beställningsprocess kommer med stor sannolikhet att konvertera den inkommande trafiken till försäljning, beställningar och så vidare.

Merförsäljning och återkommande kunder

En användare kommer lättare ihåg en sökmotoroptimerad sajt med en genomtänkt sajtstruktur och praktiska sidor för varor eller tjänster. Det ökar även sannolikheten att hen vill återkomma till sajten. Om användaren dessutom är nöjd med sitt köp kan du utveckla relationen ytterligare med hjälp av exempelvis CRM-marknadsföring. Kunder uppskattar nämligen att få anpassat innehåll vid rätt tidpunkt. Detta innehåll ska vara så träffsäkert och professionellt som möjligt.

Fler lär känna ditt varumärke

Sökmotoroptimering bidrar inte bara till ökad trafik och försäljning – den påverkar också ditt varumärke. Eftersom de flesta vänder sig till Google för att få svar på frågor, hitta lösningar på problem och hitta information inför ett köp, har du ett ypperligt tillfälle att placera ditt varumärke i användarnas medvetande när du rankar i Google Sök.

Ju oftare google-användarna ser ditt varumärke bland toppresultaten, desto mer lär de känna varumärket och kopplar samman det med sökorden. I det långa loppet påverkar SEO därmed din branding, varumärkeskännedom och användarnas uppfattning av varumärket.

Hur mycket kostar SEO?

 

Prislappen varierar beroende på arbetets art, omfattning och kvalitet. Kostnaden beror också på vilken arbets- och prismodell SEO-byrån använder. En del byråer säljer SEO på retainer, medan andra arbetar på konsultbasis så som vi på Topdog gör.

Byråer som arbetar på konsultbasis tar ett helhetsgrepp om SEO-arbetet. De sätter ihop ett projekt med tydliga mål, strategier och genomförandeprocesser. Eftersom SEO-byrån tar ett helhetsgrepp om SEO-arbetet blir den direkta kostnaden vanligtvis högre. Kvaliteten på det som levereras blir också högre. I det långa loppet kan du därför tjäna mer på att anlita en byrå på konsultbasis.

SEO på retainer fungerar på samma sätt som vilken abonnemangstjänst som helst. Du förbinder dig att betala en viss summa pengar i ett antal månader oavsett resultat. SEO-byråer som säljer SEO-tjänster på retainer fokuserar vanligtvis på off-page-lösningar så som länkar. Problemet med den här arbetsmodellen är att det ofta saknas tydliga mål, problemdefinitioner och lösningar. I praktiken tjänar dessutom byrån mer ju mindre de arbetar.

Vårt råd är att du i samband med inköp av SEO-tjänster fokuserar mindre på priset och mer på vad du vill få ut av samarbetet. Vill du göra SEO av hög kvalitet över stora delar av sajten? Då passar en SEO-konsult bäst. Vill du enbart göra små off-page-insatser? Då kan SEO på retainer fungera för dig. I det stora hela får du vad du betalar för.

On-page-SEO – förbättring av den egna sajten

SEO-förbättringar kan i grova drag delas in i två delar – on-page och off-page. On-page-SEO omfattar optimering av olika element direkt på hemsidan, till exempel innehåll och teknik. Åtgärder som omfattar indirekta SEO-relaterade åtgärder, till exempel länkbygge, kategoriseras som off-page-SEO.

Interna optimeringsåtgärder förbättrar webbplatsens interna komponenter och påverkar sajtens funktionalitet, utseende och innehåll. Dessa åtgärder består bland annat av:

  • Sökordsanalys – undersökning av vilka sökord och sökfrågor användarna använder i relation till din bransch.
  • Intern struktur – skapande av landningssidor, borttagning av dubbletter och ”skräp”-sidor, förbättring av navigation och ”nesting” (sidornas positioner i webbplatsens övergripande struktur).
  • Tekniska fel – tillägg av metataggar, borttagning av duplicerade metataggar, borttagning av trasiga länkar med en serversvarskod 404 eller 500 och åtgärder som ökar webbplatsens page speed.
  • Användbarhet – åtgärder som underlättar för användaren att ta sig från början av inköpstratten till slutet av inköpstratten och förbättrar upplevelsen av sajten.
  • Optimering av bilder och videor.
  • Sidrelevans – borttagning av sidor som svarar på samma användarfrågor.

Sökmotoroptimering on-page är tidskrävande och måste göras löpande då de flesta sajter löpande skapar nya fel. On-page-optimering kan betraktas som nyckeln till projektets framgång, trots att den här typen av optimering inte innefattar åtgärder vars syfte är att direkt påverka positioner och trafik. On-page-optimering handlar framförallt om att förbättra användarupplevelsen. Målet med här typen av optimering är att höja webbplatsens kvalitet, göra den snabbare, mer användarvänlig och säkerställa att sajten förser användarna med den information de vill ha.

Sökordsanalys – grundbulten inom optimering

Alla SEO-specialister börjar med att göra en sökordsanalysMålet med en sökordsanalys är att förstå vad användare letar i Google efter och skapa innehåll som svarar på deras sökfrågor. Resultatet av en sökordsanalys kan kallas ”semantisk kärna”.

Varför är sökordsanalysen viktig?

Den används för att

  • se vad användarna efterfrågar  och för att ta reda på hur många som letar efter din produkt. Analysen hjälper dig även att identifiera vilka sidor du ska marknadsföra och vilka sidor som har lägre prioritet. En sökordsanalys är egentligen en analys av kundernas beteende i Google.
  • förstå hur konkurrensutsatt varje sökord är och hur svårt det kommer att vara att nå topp 1-3, topp 5 och topp 10
  • hitta och skapa nya sidor baserade på användarnas sökbeteenden
  • skapa prioriteringar och analysera
  • justera länk- och innehållsstrategin baserat på den sökordsdata som erhållits.

Sökordsanalys vid förbättring av sajtstruktur

Denna typ av SEO-förbättring är extra relevant för bland annat:

  • E-handel
  • Aggregatorer
  • Tjänster
  • Produktsajter
  • Media
  • Forum

Sökmotorerna förbättrar ständigt sina algoritmer och visar de sidor som bäst matchar användarnas sökfrågor och behov. Om du exempelvis söker efter ”grapefruktjuicer” ser du först de sidor som är som Google anser mest relevanta för detta sökord.

Om du vill se din sajt i toppen behöver du ha en bred och tydlig sajtstruktur. För varje grupp av sökfrågor måste du skapa och optimera en relevant sida. Se bild nedan för ett exempel på hur du kan tänka kring din sajtstruktur.

Sajtstruktur för att lyckas med SEO
Hur man bör strukturera content för att lyckas med SEO

Kom ihåg att du inte behöver överdriva antalet sidor. Du behöver prioritera sökorden och besluta vilka ord som ska ha en separat kategorisida eller filtersida och vilka som ska ha en servicesida eller produktsida. Annars finns det en riska att sidorna du skapar hamnar i konflikt med varandra. Gränsen mellan ”iPhone 12 mini” och ”iPhone 12 mini 128 GB” är exempelvis väldigt tunn. I detta fall blir ”iPhone 12 mini” en filtersida där alla iPhones 12 mini presenteras, och ”iPhone 12 mini 128 GB” blir en produktsida för en specifik iPhone mini.

Du kan analysera följande för att ta reda på vilka sidor du bör skapa:

  • Sökresultatet
  • Konkurrerande webbplatser
  • Sökfrågorna användarna använder
  • Efterfrågan på produkter/tjänster

 

För sajter med produkter och tjänster på olika geografiska platser eller liknande behöver sidorna multipliceras med antalet platser. Innehållet på dessa sidor måste också vara unikt. Kunder som letar efter en fotograf i New York och kunder som letar efter en fotograf i Tokyo är två helt olika målgrupper som behöver bearbetas på olika sätt.

Detta är en lång process. I stora projekt kan nya filtersidor för specifika städer och regioner skapas ett eller två år efter lanseringen av webbsajten. Det mesta av arbetet med att utöka webbplatsstrukturen måste dock göras så snabbt som möjligt för att uppnå önskad effekt på kort tid.

Verktyg för sökordsanalys

Det finns verktyg för sökordsanalys som enbart genererar data. Det finns också verktyg som hjälper dig att både samla in datan och förstå dig på den. En del verktyg klarar exempelvis av att filtrera din data på olika sätt. Här är några exempel på bra verktyg att använda vid sökordsanalyser:

 

Funderar du på vilka verktyg du kan använda i ditt arbete? Läs vår guide till de bästa SEO-verktygen 2023.

Så här gör Topdog Sökordsanalyser

I nedanstående video går vi igenom hur man gör en sökordsanalys och hur man strukturerar de insikterna så hela organisationen kan förstå och agera på dem.

Ta del av Christians presentation från videon här.

Optimering av innehåll

Innehållsoptimering är en process vars syfte är att säkerställa att innehållet relevant oftare och för fler användare i Google.

Processen för skapande av SEO-innehåll kan delas in i följande steg:

  • Sökordsanalys – börja med att definiera vilka sökord och sökbeteenden som är viktiga för just ditt företag. När du har hittat ditt huvudsökord gör du en sökning på det ordet i Google.
  • Analysera – undersök de fem toppresultaten. Vilka teman finns? Vilken typ av innehåll erbjuds i toppresultaten (guide, information, ordlista etc.)? Hur är innehållet uppbyggt?
  • Skapa – gör research om ämnet och börja skapa ditt innehåll. Innehåll ska vara både uttömmande och sakkunnigt. Om din hemsida erbjuder det användaren söker behöver de inte lämna din sida och leta någon annanstans.
  • Optimera – säkerställ att innehållets titel, metabeskrivning och huvudrubrik (H1) är sökmotoroptimerade.
  • Utvärdera – undersök hur innehållet presterar efter ca två till fyra månader.
  • Omarbeta – visar utvärderingen att innehållet inte presterar som det ska är det dags att ta reda på varför och omarbeta innehållet.

 

Självklart kan andra element än text lyfta innehållet! Det kan handla om foton, videor, ljud, diagram, tabeller, listor, recensioner, omdömen, betyg och annat material som är nödvändigt för att ge användaren ett så fullständigt svar på sin sökfråga som möjligt.

Optimera intern länkning

Länkar är viktiga då de kan påverka hemsidans rankning i sökresultatet. Inom SEO marketing talar vi ofta om två olika typer av länkar – interna och externa. Interna länkar riktas från en sida till en annan på din egen hemsida, medan externa länkar riktas från en hemsida till en annan. Att få ordning på din interna länkning innan du börjar bygga externa länkar är det bästa för din sajt eftersom interna länkar

  • hjälper dina besökare att navigera på din webbplats.
  • hjälper sökmotorerna att förstå vilket innehåll som är viktigt och hur innehåll hänger ihop på sajten. En text om SEO kan exempelvis innehålla en länk till sökordsanalys. En sådan länkning klargör att SEO och sökordsanalys hänger ihop.
  • hjälper sökrobotarna att hitta och indexera hemsidans innehåll. Många glömmer att internlänka till och från innehållet de skapar. Det innebär att sökmotorerna inte hittar innehållet, vilket resulterar i att sidorna inte dyker upp i sökresultatlistan.
  • hjälper dig att effektivisera innehållet. Du behöver exempelvis inte förklara vad sökordsanalys är i en text om SEO, utan det räcker att du länkar till din text om sökordsanalys. På så sätt kan användaren läsa mer om hen behöver.

Optimera teknik och performance

Den process vars syfte är att säkerställa att webbplatsen uppfyller sökmotorernas tekniska krav kallar vi för teknisk SEO. Teknisk SEO har inget att göra med hemsidans faktiska innehåll, utan med sajtens tekniska infrastruktur. Målen med tekniska förbättringar är att göra webbplatsens innehåll så tydligt och tillgängligt som möjligt för att sajten ska ranka.

Teknisk SEO involverar bland annat följande förbättringsåtgärder:

  • Implementera automatisk generering  avtitel, metabeskrivning och huvudrubrik (H1).
  • Göra URL:erna läsbara och tydliga.
  • Optimera och skapa regler för hur filter-URL:er och metataggar ska se ut. Bestäm även vilka URL:er som ska synas och indexeras av sökmotorerna.
  • Förbättra laddhastigheten genom att förbättra serverprestandan och webbsajten.
  • Ta bort duplicerat innehåll med permanenta omdirigeringar, kanoniska, no index och no follow-instruktioner.
  • Skapa XML-webbplatskarta för bättre crawlning och indexering.
  • Ställa in flerspråkighet (om det finns två eller fler språkversioner eller regionala versioner av webbplatsen).
  • Optimera paginerade sidor.
  • Optimera serverns svarskod och sidhuvuden.
  • Ställa in mikrodata för produkter, kontakter, brödsmulor etc.

Då teknisk SEO involverar flera aktiviteter krävs det att åtgärderna hanteras på ett systematiskt och agilt sätt. De tekniska problemen måste brytas ner i delproblem och kopplas samman med teknikavdelningens sätt att arbeta. Det innebär att förmågan att skapa tydliga tekniska kravställningar där problemen bryts ner i delproblem är ovärderlig vid teknisk SEO.

Utöver de listade förbättringsåtgärderna är det viktigt att de tekniska lösningarna på problemen testas och korrigeras, annars kan andra delar av sajten förstöras.

Vad gör SEO-specialisten vid teknisk SEO?

SEO-specialisten utför vanligtvis en SEO-analys av webbplatsen och överlämnar sedan förbättringsförslagen till andra specialister, till exempel programmerare, administratörer eller designers. Därefter påbörjas arbetet med att korrigera de problem som upptäckts under revisionen.

Vilken effekt (KPI-förbättring) kan du få av teknisk optimering?

  • Förbättring av konverteringsfrekvens, avvisning, tid som spenderas på webbplatsen, antal visade sidor etc.
  • Förbättring av indexering och ranking, det vill säga öka antalet sidor i Googles sökresultat. Att förbättra indexering och ranking är extra viktigt för stora webbplatser och onlinebutiker.
  • Ökning av organisk CTR.
  • Förbättring av sajtens position i Googles organiska sökresultat.

Vem tjänar mest på att förbättra den tekniska infrastrukturen?

Alla sajter kan någon gång behöva göra teknisk sökoptimering för att säkerställa att den tekniska infrastrukturen fungerar som den ska. Teknisk SEO är särskilt viktig för e-handelssajter då deras primära innehåll består av tusentals produkter. Produkternas innehåll behöver struktureras och optimeras på ett effektivt och korrekt sätt.

Verktyg för teknisk SEO

Det finns många olika verktyg att använda vid teknisk SEO. Här listar vi verktyg som vi tror kan hjälpa dig när du vill förbättra de tekniska aspekterna av din hemsida.

SEO eller betald annonsering?

Många funderar över huruvida de ska satsa på SEO eller Google Ads. Det är naturligtvis en relevant fråga. Den största skillnaden mellan SEO och betald annonsering är att annonsering är en kostnad, medan SEO är en investering. SEO ses som en investering då den förbättrar webbsidan utifrån fyra områden – teknik, användarupplevelse, content och länkar. De resurser du lägger på dessa förbättringar omvandlas i sin tur till ranking, trafik och konverteringar. Det innebär att du får en webbsida som både användarna och sökmotorerna tycker om. Vi brukar säga att framgångsrik SEO betalas i förskott.

Ekonomin bakom SEO
Bilden visar värdet av en SEO-investering i förhållande till kostnaden.

Vid användning av Google Ads betalar du för att synas högst upp i Google, men annonserna genererar bara trafik så länge du betalar för dem.

SEO och AI

AI-baserade SEO-verktyg har redan funnits på marknaden i några år. Men det var först efter att ChatGPT dök upp i slutet av 2022 som sökmotoroptimering och AI började diskuteras bortom de allra smalaste SEO-kretsarna. Plötsligt blev det möjligt att med en enkel fråga (prompt) kunna generera mängder med content på några sekunder.

Vad tycker Google om AI-texter?

I denna video kan du lära dig mer om Googles syn på AI genererat innehåll, hur du kan använda dig av detta och vad du bör tänka på för att skapa effektivt AI-content.

AI kan fungera som stöd

SEO-byråer och individer som själva sköter sin sökmotoroptimering kan ha stor nytta av AI. ChatGTP och andra AI-verktyg kan effektivisera, snabba på och även förbättra arbetet.

Här är några exempel på hur AI kan vara till hjälp i din SEO:

  • Brainstorma idéer, exempelvis på teman för blogginlägg
  • Skapa en struktur för en artikel
  • Ge feedback på hur ett visst content kan förbättras
  • Skapa ett utkast till en landningssida
  • Skriva kategoritexter till en webbutik
  • Skriva om produkttexter från leverantörer eller konkurrenter så att de blir unika
  • Göra tabeller
  • Skriva meta title och description
  • Skapa lista med relevanta nyckelord och synonymer
  • Och mycket mer


I detta webbinarium kan du lära dig mer om att
skapa AI-content för e-handlare.

Använda AI istället för en SEO-byrå?

Revolutionerande och banbrytande? Definitivt. Kommer AI att ersätta SEO-byråer? Knappast. Inte så som det ser ut i dagsläget i alla fall.

AI kan idag inte ersätta den sökmotoroptimering som utförs av människor. Det beror på att det krävs mer än en välskriven text för att lyckas med SEO. Det behövs expertis, förståelse för användaren och en förmåga att skapa pålitligt och trovärdigt innehåll. Här klarar sig inte AI på egen hand.

För att citera ChatGPT på ämnet:
”Det är viktigt att komma ihåg att ChatGPT är ett AI-verktyg som inte ersätter mänsklig expertis inom SEO. Det är alltid bra att kombinera ChatGPT:s svar med beprövade SEO-metoder och att rådgöra med erfarna SEO-experter för att få bästa möjliga resultat.”Topdogs process för lyckad SEO

På Topdog arbetar vi efter en flexibel process som vi har finslipat över åren. Den ser ut ungefär så här:

Topdogs SEO-process för lyckad sökmotoroptimering
Bilden beskriver Topdogs SEO-process.

Off-page-SEO

Off-page-SEO inkluderar alla de åtgärder som görs utanför webbplatsen för att förbättra rankingen. Syftet med off-page-åtgärder är att visa Google hur användarna uppfattar webbplatsen, företaget eller produkten. Som ett resultat kan en genomtänkt SEO-strategi för off-page-SEO öka sajtens auktoritet och på så sätt hjälpa dig att ranka högre.

Här är några exempel på off-page-aktiviteter:

  • Länkstrategi
  • Länkbygge/outreach
  • Youtube-optimering
  • App store-optimerng
  • PR
  • Social media marketing
  • Branding
  • Native marketing
  • Influencer marketing
  • Forum
  • Kundrecensioner

Länkstrategi

Alla företag behöver en fungerande länkstrategi, eftersom länkanskaffning är en viktig del av framgången i Google. Googles algoritm förlitar sig mycket på externa länkar. Länkar fungerar som en rekommendation från en person till en annan. Varje länk som din webbplats får blir därmed ett bevis på din webbplats auktoritet. En bra länkstrategi kopplar samman länkanskaffning med verksamhetens övriga marknadsföringsprocesser. I likhet med de flesta processer ska en länkstrategi ska svara på följande frågor:

  • Vad ska göras?
  • När ska det göras?
  • Hur ska det göras?
  • Vem ska göra det?
  • KPI

 

Här kan du läsa mer om länkstrategier.

Länkbygge

Länkbygge innebär att få andra sajter att länka till din sajt. När du bygger länkar är det viktigt att välja kvalitet framför kvantitet. Samla bara länkar från betrodda och trovärdiga sajter med en relevant målgrupp. Låt säga att du är bilmekaniker eller astronaut och Elon Musk rekommenderar dig. Hans rekommendation kommer att öka din auktoritet avsevärt bland andra specialister inom ditt yrke. Men om du istället är agronom och får en rekommendation av Elon Musk skulle inga andra agronomer bry sig om rekommendationen.

Länkbygge är en ständigt pågående process och kan liknas vid en kapprustning. Även du som redan är nummer ett i sökresultatet behöver fortsätta bygga länkar. Dina konkurrenter arbetar nämligen också med att locka externa länkar och rekommendationer till sina webbplatser för att ta sig till toppen.

Youtube-optimering

Många använder Youtube dagligen för både underhållning och kunskap. Det gör Youtube till världens näst största sökmotor. Youtube är dessutom integrerad i Google, vilket till exempel syns i sökresultatet vid ”hur-sökningar”. Se exempel på det vi kallar ”hur-sökning” nedan:

Youtube-optimering exempel
Bilden visar hur Youtube-videor visas i Googles sökresultat.

Genom att skapa sökoptimerade videor kan du nå ut med ditt varumärke och budskap till allt fler Google- och Youtube-användare.

App Store-optimering

App Store-optimering (ASO) är en off page-metod som används för att förbättra en apps synlighet i appbutikerna. Samtidigt som du ökar appens tillgänglighet i butikerna, ökar även chansen att den dyker upp vid appsökningar i Google. Genom att öka appens synlighet kan du dessutom stödja andra mål så som ökad varumärkeskännedom, trovärdighet och trafik.

PR

PR och SEO går hand i hand, trots att många spontant inte tror det. Digital PR är i själva verket en av de bästa aktiviteterna för länkbygge. Med hjälp av digital PR kan du skapa externa länkar av god kvalitet. Dessutom kan PR även hjälpa dig att öka varumärkesmedvetenheten, vilket på sikt kan öka antalet varumärkessökningar i Google. PR hjälper dig att nå din målgrupp och få målgruppen att börja prata om dig. Att arbeta med PR hjälper dig även att öka trovärdigheten och auktoriteten inom din bransch.

Marknadsföring på sociala medier eller SMM

Att vara närvarande i olika sociala medier är viktigt, eftersom det kan ha betydelse för ditt rykte. Genom att publicera engagerande innehåll i dina sociala kanaler kan du dessutom nå en bredare publik. Om ditt innehåll lockar mycket social trafik och länkar kommer sökmotorerna definitivt att uppskatta det.

Branding

Googles användare klickar på det som känns bekant – välkända varumärken. Det gör varumärkesbyggande till en viktig aspekt vid off-page-SEO. Välkända varumärken får inte bara fler klick och länkar, de ses även som mer trovärdiga i både användarnas och Googles ögon. Om du har ett känt varumärke att luta dig mot blir även SEO-arbetet lättare och mer effektivt.

Graf över varumärken och deras betydelse vid SEO bevisat mha faktiskt CTR
Bilden visar vilken betydelse varumärkets storlek kan ha för varumärkets SEO.

Varumärkesbyggande aktiviteter hjälper dig därmed att stärka ditt varumärke, vilket bland annat ökar din trovärdighet, ranking, CTR och konverteringsfrekvens.

Native marketing

Native marketing innebär produktion av kommersiellt innehåll på en annan sajt. Innehållet ska efterlikna icke kommersiellt innehåll, det vill säga påminna om en vanlig journalistisk artikel. Då många av oss instinktivt filtrerar bort klassiska reklam och annonsbudskap är detta ett bra sätt att förmedla ditt budskap på. Denna off-page-aktivitet kan således användas för att bland annat öka varumärkesmedvetenheten och för att skaffa länkar.

Arbeta med influencers och opinionsbildare

Att samarbeta med andra företag eller influencers är ett bra sätt att bygga upp ditt varumärke på. Om det görs på rätt sätt kan influencer marketing bidra till att stärka ditt varumärke och locka nya målgrupper till din webbplats. Ju mer ditt varumärke syns i användarnas sökfrågor, desto mer förtroende får sökmotorerna för dig och desto bättre positioner för icke-varumärkesmärkta kommersiella sökord får du.

Om du väljer att använda dig av influencers är det viktigt att du väljer rätt. Tematiken måste passa ditt budskap. Du behöver också vara medveten om att det kan vara svårt att kontrollera exakt hur eller var du omnämns i influencerns kanaler. De har sitt eget sätt att arbeta.

Forum

Forumsidor som Quora, Reddit eller Stack Overflow är också bra ställen att marknadsföra en hemsida på. Där kan du delta i konversationer med riktiga användare och svara på frågor, vilket blir ett perfekt tillfälle att visa upp dina kunskaper och din erfarenhet. Genom att lägga till en länk i forumet får du dessutom en värdefull extern länk som kan driva ytterligare trafik till din sajt.

Kundrecensioner

Google är beroende av olika signaler för att avgöra hur väl en hemsida ska ranka. En av dessa signaler är recensioner. Recensioner kan ses som rekommendationer från Googles användare. När en kund recenserar ditt företag signalerar det till Google att ditt företag är en legitim verksamhet, att människor har interagerat med företaget och att du har något att erbjuda. I recensionerna beskriver kunderna dessutom dina produkter och tjänster för Google, vilket hjälper sökmotorn att förstå din verksamhet och sajt. Ju mer innehåll det finns kopplat till din verksamhet, desto mer lär sig Google om din sajt, oavsett om innehållet består av artiklar, recensioner eller liknande.

Webbanalys – övervaka förändringar på och utanför sajten

Alla SEO-åtgärder som görs på och utanför din webbsajt måste naturligtvis spåras, mätas och analyseras. En specialist inom sökoptimering övervakar ständigt förändringar i positioner, trafik, synlighet på webbplatsen, konverterings- och transaktionshastigheter, användarbeteende och avvisningsfrekvenser. Genom att upptäcka och förstå alla förändringar som sker på sajten och inom din nisch kan SEO-specialisten snabbt bemöta de förändringar som sker.

Det innebär att löpande analys, A/B-tester och övervakning av förändringar som orsakats av uppdateringar är ett måste för att hålla strategin uppdaterad och upprätthålla en stabil tillväxt.

Sökresultatet förändras hela tiden, vilket gör det helt omöjligt att ta fram en formel för SEO som alltid fungerar.

Övrig marknadsföring påverkar din SEO

Andra typer av  digitala marknadsföring påverkar din sökordsoptimering!

I samband med att du genomför såväl digital som traditionell marknadsföring av ditt företag placerar du ditt varumärke i målgruppens medvetande. När de sedan använder Google och stöter på ditt varumärke ökar sannolikheten att de klickar sig in på din hemsida.

Människor är nämligen mer benägna att klicka på länkar till sajter de känner till. Om ditt företag är det enda välkända varumärket i top3, så kan du trots att du ligger på tredje plats, få högre klickfrekvens än det företag som ligger etta. Läs mer om detta fenomen under rubriken ”Branding”.

Människor beter sig också annorlunda när de besöker sajter de känner till. De stannar längre, är mer benägna att höra av sig, tro på informationen och rekommendera sajten. Men, det viktigaste av allt – de är mycket mer benägna att konvertera.

Allt hänger ihop – digital marknadsföring, traditionell marknadsföring och så kallad SEO marketing.

SEO Optimering 2024

Köpmönster för sökannonsering ändras

På grund av lågkonjunkturen minskar många företag sina budgetar för både Google Ads och SEO. Detta skapar en möjlighet för de företag som fortsätter att satsa på SEO, då konkurrensen minskar.

 

 

Google SGE introduceras

Google’s nya AI-baserade sökfunktion, SGE (Search Generative Experience), förväntas förändra hur e-handlare får organisk trafik. Fokus kommer att ligga på välskrivna och informativa produkttexter för att synas i AI-genererade sökresultat.

Zero click-sökningar blir fler

Andelen sökningar som inte leder till några klick ökar eftersom Google levererar mer information direkt i sökresultaten. Sajter behöver optimera för att synas på ”plats noll”, där Google visar svar direkt.

Ämnesauktoritet blir viktigare

Att visa omfattande expertis inom en nisch blir allt viktigare. Webbplatser behöver täcka sina ämnen fullt ut för att visa Google att de är auktoritativa och tillfredsställer användarnas behov.

Fler uppdateringar från Google

Google släpper fler uppdateringar av sin algoritm för att hantera den ökande mängden innehåll, delvis genererat av AI. En robust digital marknadsföringsstrategi hjälper webbplatser att anpassa sig till dessa förändringar.

Blackhat blir lättare?

Trots att det traditionellt har blivit svårare att komma undan med blackhat-taktiker, har det ökade inflödet av innehåll gjort att vissa kryphål utnyttjas. Google har dock introducerat nya policys, som ”Site reputation abuse”, för att bekämpa dessa taktiker.

Fördelar och nackdelar med SEO

Med hjälp av sökmotoroptimering kan din sajt få mer organisk trafik från sökmotorer som Google. Men sökmotoroptimering har, precis som andra marknadsföringsåtgärder, både för- och nackdelar.

Fördelar

  • Det kostar inget när användaren klickar och besöker webbplatsen. Google debiterar nämligen inget för organiska klick. Motsatsen till organisk trafik är betalda trafik via Adwords. Då tar Google betalt per klick.
  • Användare har mer förtroende för det organiska sökresultatet än Google Ads. Därför är konverteringsfrekvensen för det organiska sökresultatet i genomsnitt högre än för PPC-trafik.
  • Användarna söker själva efter den produkt, tjänst eller information de behöver. Det finns alltså inget behov av att ”värma upp” dem på samma sätt som vid annonsering. Därför är konverteringsfrekvensen för organisk trafik högre än vid annonsering.
  • Flexibelt urval av sökord. Du bestämmer själv vilka sökord och sökfrågor du vill bemöta på din sajt och ranka på i sökresultatet. Du kan exempelvis arbeta med en ganska lång lista med sökord och behandla en sökfråga i varje steg av kundförvärvstratten. Du kan utveckla varumärkesmedvetenhet, skapa efterfrågan, motivera till köp och arbeta med befintliga kunder.
  • Sajtens tekniska tillstånd förbättras. För att en hemsida ska ranka högt måste den uppfylla sökmotorernas krav. När du arbetar med sökmotoroptimering kan du anpassa din sajt till dessa krav genom att öka hemsidans page speed och minska antalet fel som försämrar användarupplevelsen. Ju bättre, snabbare, säkrare och mer användarvänlig din sajt är, desto mer kommer kunderna (och sökmotorerna) att älska den.
  • Webbplatsens användbarhet förbättras. Sökmotorernas algoritmer tar alltmer hänsyn till användarvänligheten när de rankar sajter. I sökmotorns idealvärld ska användaren efter ett klick ta sig från sökresultat till önskad webbsajt och där få all nödvändig information utan att behöva klicka runt på sajten. Med hjälp av SEO kan du uppnå ett sådant resultat. Du kan även anpassa sajten till användarnas beteenden och önskemål, vilket innebär att antalet nöjda kunder ökar.

Nackdelar 

  • Resultatet syns inte omedelbart. SEO omfattar flera faktorer, till exempel teknik, innehåll, länkar och användargränssnitt/UX. Det tar tid att förbättra alla dessa delar. Beroende på konkurrensnivån i din bransch kan det ta allt från fyra till tolv månader innan du ser resultat. Men med varje förbättring kommer din webbplats närmare och närmare de eftertraktade topp 10-placeringarna. Resultatet kommer sedan att hålla i sig och trafiken kommer att fortsätta att öka allt eftersom. Det enda du behöver göra är att underhålla sajten.
  • Kostnaderna för webbplatsutveckling är höga. Förbättringen av din webbplats sker i två steg – planering och genomförande. En SEO-specialist tar fram en plan medan du och/eller ett webbutvecklingsteam genomför åtgärderna. Både planering och genomförande tar tid och kostar pengar. För att du ska kunna investera så effektivt som möjligt kan förbättringsåtgärderna även delas in i tre prioritetsordningar – kritiska, viktiga och bra att ha.
  • Låg efterfrågan inom vissa branscher. Antalet sökfrågor inom din bransch kan vara ganska få (antalet kan uppskattas med hjälp av Google Ads, Ahrefs eller Semrush). Om så är fallet är det kanske inte lämpligt att investera i ett fullfjädrat SEO-projekt. Att istället öka kunskapen om din produkt eller tjänst genom andra marknadsföringsåtgärder kan vara mer relevant för just din bransch.

Söker du hjälp med SEO?

Topdog är en mindre nischad SEO och content byrå vars kärnkompetens är i gränslandet mellan affär, genomförande av förändringar och SEO . Är det denna typen av byrå för marknadsföring online du söker är vi ett företag som kommer matcha er. Du är välkommen att höra av dig till Christian för rådgivning på 0708 140833 eller [email protected] för att diskutera SEO och få dina SEO frågor besvarade.

SEO tjänster som Topdog kan hjälpa dig med

Nedan är ett urval av de tjänster som vi kan hjälpa Er med:

Teknisk SEO

Sökordsanalyser

Länkstrategier

Content analys

Lokal SEO

Migrering till ny hemsida

SEO content

SEO-strategi

SEO för ehandel

B2B SEO

SEO för WordPress

Content Marketing

Christian Rudolf

Hej! Jag heter Christian.

Fråga mig vad du vill


Ställ en fråga till Christian

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Frågor


L

Min byrå vill lägga en lång text överst på våra kategorisidor för att ranka bättre i Google. För mig känns det inte helt rätt. Vad är din åsikt?

Lars Stråhlfors

Christian Rudolf

Lars:

Bakgrund:
Google kallar den typen av innehåll på kategorisidor för ”secondary”. Det är produkterna och länkarna till dem från kategorisidan som är primary.

Det sagt skulle jag inte lägga det mindre viktiga innehållet som det första användaren ser när de landar på din kategorisida. Vill byrån absolut göra det, dölj innehållet och låt användaren välja om de vill läsa det eller inte.

Det är Topdogs åsikt att kategoriinnehåll börjar bli en SEO metod som lever på lånad tid. Kan ni möta användaren på ett bra sätt och er sajt presterar bra tekniskt och en bra meny, tillför kategoritexten ytterst lite

Christian Rudolf

K

Hej Christian När generativ AI Search(SGE?) kommer till Sverige, vad behöver man som webbplatsägare tänka på för att inte "förlora" på förändringen. Vad är din åsikt om vad som komma skall? Frågar då vi håller på att bygga en ny webbplats!

Kristoffer Sundh

Christian Rudolf

Tack för frågan Kristoffer!

När kommer AI sök (SGE) till Sverige?
När den kommer vet vi inte. Google själva säger att den finns som experiment i USA, Japan och Indien. Dock om den kommer, är det troligen under första halvåret 2024.

Vad behöver man tänka på idag?
Generellt tror jag inte det är så mycket man behöver ändra på. Alla klassiska SEO-principer kommer hjälpa en websida prestera i dessa sökresultat. Dock, om man är ehandlare, bör man trimma sina produktsidor. De är ofta eftersatta då SEO-fokus är mer på kategorier.

Jag tror också det öppnar upp mer för innehåll. Så det kan vara lämpligt att öka produktionen av innehåll.

Christian Rudolf

Varför ska du anlita Topdog för SEO?

Vi hoppas att du har fått en tydligare bild av vad SEo optimering är och hur du kan arbeta med SEO-processen genom att läsa denna artikel om SEO. Om du känner att du behöver hjälp med att implementera SEO på din webbsida och i din organisation är Topdog ett utmärkt alternativ. I denna video förklarar vi varför.

Varför du skall anlita Topdog