Av

Uppdaterad: December 24, 2021

Hur lång tid tar SEO?

Hur mycket tid behövs för att göra SEO och hur lång tid tar det innan man ser effekt av SEO-arbetet? Dessa frågor diskuterar Christian Rudolf i videon nedan.

Transkribering av videon:
Idag ska vi prata om en fråga som jag får ganska ofta när jag träffar kunder, och det är: hur lång tid tar SEO? Och mitt svar är tyvärr ofta; det beror på. Och det är såklart ingen som vill höra det men jag tänkte i den här videon försöka utveckla detta lite för det är egentligen ett ganska komplext svar.

Hur mycket tid kräver SEO?

Sökmotoroptimering är i grund och botten ett förbättringsprojekt, det finns ingen magi över det, man förbättrar webbsidan utifrån teknik seo ,content, länkar och användarupplevelse. Det betyder egentligen att hur lång tid det tar är två andra frågor.
Fråga nummer ett är; hur många åtgärder kan kunden åtgärda? Och hur fort går de?

Kan man åtgärda väldigt många väldigt fort då tar det inte så lång tid att göra SEO. Kan man inte det, då kommer det ta tid. Så svaret är egentligen att det är upp till kunden att bestämma.

Tumregler kring SEO & tid

Med det sagt så finns det ändå lite tumregler man kan prata om, i bilden som visas i videon åskådliggörs utvecklingen för en av våra kunder. De fanns knappt i Google när vi började med dem och två år senare, då vi  har jobbat med alla fyra faktorerna har man ungefär 50 tusen klicks i månaden in till sin sajt. Det motsvarar ungefär en ständigt pågående tv-kampanj. Så ett svar på frågan hur lång tid det tar kan vara två år. Det kan också gå väldigt mycket fortare om man har en bättre utgångspunkt eller om det finns färre grejer som behöver åtgärdas.

Så lång tid tar effekten av content

En annan intressant aspekt eller tumregel som jag har lärt mig, och detta gäller speciellt er som jobbar med content marketing – det vill säga om man jobbar med artiklar på olika sätt. Och det varierar lite mellan segment och segment, men en bra tumregel är att om du publicerar en bit innehåll, en artikel vars syftet är att besvara en fråga i Google så kan du räkna med att det tar ungefär tre till sex månader för den artikeln att nå sitt maximum. Det tar ungefär en månad för google att identifiera den och förhålla sig till den och sen kommer du se en stadigt ökande trafik under ytterligare två till fem månader och sen börjar den toppa ur och inte öka mer.

Ja det var det långa svaret på hur lång tid det tar att göra SEO, vill ni ha ett mer detaljerat svar så kan ni kontakta mig så ska jag titta över vad ni behöver göra och därmed besvara frågan bättre för er.

Tack.

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +20 års av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluderar svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.