Behöver ni hjälp med er E-handels-SEO?
-
Kontakta oss
Kontakta oss för mer information om E-handels-SEO.
-
Möte
Vi bokar in ett möte och diskuterar hur vi kan hjälpa er.
-
Analys
Vi gör en analys utifrån er unika situation.
-
Offertering
Vi lämnar ett projekt- & kostnadsförslag.
E-handels-SEO är en speciell typ av SEO riktat till e-handelsföretag. Anledningen till att e-butiker behöver en speciell typ av sökmotoroptimering är att e-handelns primära innehåll är produkter av olika slag. E-handels-SEO handlar därför mycket om hur produkter struktureras på sajten eller webbshopen. Det innebär att teknisk SEO blir en viktig del i SEO-arbetet för en e-handelssida, oavsett vilket e-handelssystem eller e-handelsplattform som används.
Vad är sökmotoroptimering för e-handel?
Varje dag görs ca 50-70 miljoner sökningar i Google. Omkring 10 % av dem är sökningar där Googles användare har pengarna i handen och är redo att spendera. För att nå dessa sökmotoranvändare i rätt läge bör e-butiker göra e-handels-SEO.
Dessa sökningar kan exempelvis vara “skor”, “löparskor”, “kaffekvarn”, “klänningar”, “resa till Milano” eller “köpa bil”. Sökningarna kan också bestå av olika kända varumärken såsom “Nike”, “Betsson”, “Electrolux” och “Iphone”. När Googles användare söker på ett varumärke är det ett tydligt tecken på att de vill köpa en produkt.
För att få ordning på er e-handels-SEO måste många detaljer fungera ihop. Det krävs stor teknisk kompetens för att kunna sammanställa en tydlig kravställning riktat till er teknikavdelning samt gemensam process för att säkerställa att alla förbättringsåtgärder genomförs.
Vem gör SEO för e-handel?
Om ni har en stor produktdatabas i er e-butik är ni en bra kandidat för att lyckas göra framgångsrik e-handels-SEO. Exempel på företag: Sportamore, Blocket, H&M, Clas Ohlson, Åhlens osv.
Hur gör Topdog e-handels SEO?
Topdogs SEO-process för e-handlare är primärt av teknisk natur. Vår process består två steg, planering och genomförande.
1. Planering av e-handels SEO
Vi på SEO-byrån Topdog börjar med att ta fram en planering (SEO-strategi) som ska besvara följande frågor:
- Vad ska göras?
- Hur ska det göras?
- Vem ska göra det?
- När ska det göras?
I detta steg tar vi även emot feedback och insikter från teknikavdelningen och ledningen. Det är mycket viktigt att teknikavdelningen får säga sitt om projektet ska lyckas.
Utöver detta behövs även en tydlig process för genomförande mellan Topdog och e-handlarens teknikavdelning. Topdog använder er agila process för att driva SEO-projektet.
2. Genomförande av SEO för e-handel
I detta steg används teknikavdelningens vanliga agila process för att genomföra de planerade åtgärderna. Våra sökmotorkonsulter utför kontinuerliga och noggranna kontroller av de åtgärder som genomförs. Om man vill att Google ska ranka tusentals produkter och hundratals produktkategorier måste alla detaljer bli helt rätt.
Nedan ser ni en översikt över hur Topdogs process för SEO för e-handlare ser ut, samt ett exempel på hur en SEO-strategi för e-handel kan se ut.
Översiktlig beskrivning av Topdogs process för ehandels SEO.
Exempel på hur en SEO-strategi för e-handlare kan se ut
Bilden visar ett exempel på hur en teknikplanering byggd på Jira kan se ut. Varje rad representerar ett tekniskt ärende i en agil process.
Vanliga problem inom e-handels SEO
Få e-handlare har insett hur viktig sökmotoroptimering är för ta sig förbi sina konkurrenter. De flesta e-handlare brottas dock med liknande problem. Därför tänkte vi gå igenom de vanligaste problemen som hindrar e-butiker från att nå dit de vill.
Duplicerat innehåll
Om du har en URL-struktur där produktkategorier och underkategorier finns med i sökvägen finns det en risk att du skapar duplicerat innehåll, det vill säga kopior av samma innehåll på fler än en URL. Detta är mycket vanligt särskilt om du har samma produkt i flera kategorier.
Exempel:
butiken.se/kategori/underkategori/produkt.html
butiken.se/hem-hushåll/köksmaskiner/brödrost.html
butiken.se/hem-hushåll/elektrisk-utrustning/brödrost.html
Eftersom du vill sälja produkten både till de som är intresserade av köksmaskiner och de intresserade av elektrisk utrustning har du placerat produkten i båda kategorierna, vilket kanske är logiskt ur ett e-handelsperspektiv. Men Google läser det som två olika produkter med samma innehåll.
Lösning
Detta problem kan du lösa på två olika sätt:
- Se till att det inte händer genom att placera dina produkter direkt under sajten istället för i en katalog i URL:en. I själva e-butiken kan de dock ligga i en katalog. Det viktigaste är att alla sökvägar eller URL.er ser olika ut för varje produkt. Exempel: butiken.se/amfibiebussen.html
- Berätta för Google att bara en av produkterna faktiskt finns. Det gör du enklast genom att använda en canonical-tagg. När du lägger till en canonical-tagg på sidan berättar du för Google att det är en annan sida som är originalet. Detta alternativ fungerar inte alltid helt felfritt. För att vara på den säkra sidan föreslår vi att du löser det genom att ha en unik sökväg för varje produkt direkt under sajten. Se ovan.
Filtrering, sortering och paginering
I de flesta fall vill såväl kunder som e-handlare ha möjligheten att filtrera och sortera produkterna på sajten exempelvis efter färg eller pris. Detta skapar, precis som i tidigare problem, flera versioner av samma innehåll. Ibland skapas dessutom flera olika sökvägar vid filtrering och sortering och då kan det bli ännu mer problematiskt. Paginering, det vill säga när det blir fler sidor, kan ge liknade problem.
Lösning
Även detta problem kan lösas på två sätt.
- Den första lösningen är att alltid se till att filtreringar och sorteringar inte skapar unika sökvägar (URL:er). Denna lösningen har ofta en dessutom en mycket positiv effekt på trafiken från Google. Nackdelen är att den är tekniskt komplex.
- Den andra lösningen är att använda canonical.
Produkttexter
Ytterligare ett vanligt problem som e-handlare har är produkttexter. Problemet grundar sig i att e-handlare har ofta många produkter, att skapa unika texter till alla är för kostsamt.
Lösning
Ur Googles perspektiv skapar detta vad man kallar duplicerat innehåll. Dock är det inte så enkelt då det i många fall är helt ok med duplicerat innehåll.
Sättet att lösa detta problem är oftast inte att skriva nya texter utan att skapa en mer unik och bättre användarupplevelse. Du behöver
a) Bra och CTR vänliga title och description
b) Korrekt och säljande h1.
c) Enkelt att köpa, enkelt att navigera och enkelt att konsumera nödvändig information inför köpet.
d) bra erbjudande
e) Att du är så bra och relevant att internet väljer att länka til din sida.
Våra tjänster relaterade till E-handels SEO
Våra kunder
Varför ska ni anlita Topdog för E-handels SEO?
Vi på Topdog erbjuder
- Trygga och tydliga processer för E-handels SEO
- Tydlig teknisk projektplanering
- Anpassning till er teknikavdelning
- Genuint intresse för er som kund
- Anpassning efter era förutsättningar
- Genomförande med er som leder till resultat
Frågor & svar om sökmotoroptimering för Ehandel
-
Vad är Ehandels SEO 2023?
Primärt är ehandels SEO en teknisk aktivitet. Det handlar om att er produktdatabas skall ranka högt i Google. Det är en teknisk aktivitet då det är teknik som hanterar er databas. Det sagt kan man behöva kompletera tekniken med content, länkstrategi och användarupplevelse.
-
Hur gör man för att lyckas med sökmotoroptimering för ehandel
Det primära problemet inom SEO är inte att veta vad som skall göras. Det är att göra det. Teknisk SEO är komplext då man behöver Er teknikavdelning för att lösa problemen. Topdog hanterar detta genom att använda er agila process för genomförande och säkerställa att det som behöver göras, görs, via den.
-
Varför skall jag välja Topdog för min ehandel?
Vårt fokus är genomförande, inte rapporter. Därför lyckas vi oftare med vår SEO. Här kan du se vad våra kunder tycker om att jobba med oss https://topdog.nu/case/ (video)