Av

Uppdaterad: December 07, 2022

Wikipedias storhetstid närmar sig sitt slut

Det webbaserade uppslagsverket Wikipedia har under en lång tid varit en av de mest populära källorna till information. Idag ser det emellertid ut som om Wikipedias storhetstid är över. Varför är det så och vad är det egentligen som pågår? 

Transkribering av videon:

Hej!

Jag heter Christian. Jag driver en SEO- och contentbyrå som heter Topdog. Idag ska vi prata om en ganska känd content title som heter Wikipedia.

Jag tänker argumentera för att Wikipedias storhetstid är över. Dels för att du ska veta det, men också såklart förhoppningen att reta upp någon ”wikipetter” så att de länkar till mig och säger att jag har fel. Ni förstår alla varför jag gillar länkar.

Så varför är då Wikipedias storhetstid över? Ja, det är ganska enkelt. Datan finns där. Om man kollar på dess synlighet i Google över tiden ser man att den svenska Wikipedia sjunker sakta men säkert över tiden. Se den inklippta bilden.

Synlighet Wikipedia

Ännu mer intressant och kanske viktigare är att varumärkessökningar kring Wikipedia sjunker också över tiden. Se den inklippta bilden.

Varumärkessökningar Wikipedia

Betydelsen av det är att färre människor är intresserade av destinationen Wikipedia. Den tredje anledningen till att Wikipedia är lite på dekis är länktillväxten. Det är helt enkelt inte lika många människor som är intresserade av att länka till dem längre. Det vill säga: de är inte lika relevanta längre.

Länktillväxt Wikipedia

Varför sker då detta? Vad är det som pågår där ute? Den största anledningen är att Google faktiskt tar Wikipedias innehåll och visar detta i sökresultaten på olika sätt. Man kan säga att de stjäl lite, eller i alla fall snattar content.

Google knowledge graph

Två. Den andra anledningen är att sådana som jag, globalt, SEO-are alltså. Vi har helt enkelt förstått betydelsen av att kopiera innehåll från Wikipedia. Det är ganska vanligt att man ser råd där ute från sådana som jag. Att kunderna ska bygga ordlistor som definierar olika begrepp som är relevanta för kunden.

Vi jobbar till exempel väldigt mycket inom finans och lån. Då kan man prata om olika typer av bolåneregler, eller libor eller olika typer av räntor och så vidare och hjälpa människor att definiera dessa.

Libor

Det finns väldigt mycket innehåll som är bra, som dessutom konkurrerar med Wikipedia. Att då Wikipedia uppfattas som mer trovärdigt är inte alls säkert. Det är inte alls säkert att användaren egentligen tycker så.
De vill ju oftast bara ha en förklaring på vad detta är. Inte att det behöver vara någon som är perfekt som gör det.

Av dessa skäl tycker jag att det visar på att Wikipedia är på dekis.
Tack för mig.

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +20 års av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluderar svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.