Av | Publicerad

Uppdaterad: December 24, 2021

Nytt utseende för Googles lokala resultat

Google rullade nyligen ut en ny form av informationsruta som dyker upp vid lokala sökningar. Av allt att döma kommer Google hädanefter att presentera resultat från katalogtjänster tillsammans med tjänstens namn och logga.

Gör en sökning med lokal relevans, till exempel ”bilverkstäder Stockholm”. Sannolikheten är stor att du får se två eller fler brandade resultat i en karusell ovanför kartan. Och det är inte fråga om någon reklam.

Googles vs EU

För några år sedan fick Google böta 2,4 miljarder euro för att ha främjat sitt eget innehåll bland sökresultaten i samband med produktsökningar. De senaste uppdateringarna i sökresultaten kan ses i ljuset av detta. Google försöker leva upp till Europeiska kommissionens beslut.

Enligt Search Engine Land är det samtidigt ett försök att förebygga liknande tvister kring lokala sökningar.
Först dök de nya ”karusellerna” upp i Belgien, Spanien, Storbritannien, Frankrike och Grekland. Nu syns de även bland de svenska resultaten:

Nytt utseende på lokala sökresultaten i Google

Algoritmen väljer vad som visas?

Frågan är hur Google väljer vad som ska visas ovanför kartan. I det svenska exemplet ovan ser vi Hitta.se och Eniro.se.
För Sveriges del är det kanske inte så svårt. Det finns inte särskilt många katalogtjänster här förutom dessa två. Ibland dyker Yelp upp (även på svenska). En sökning på t.ex. ”bilverkstäder Råsunda” visar även resultat från ett yrkesregister som heter Cylex. Det vore rimligt att anta att även Allabolag.se dyker upp i något sammanhang.

Konkurrensen om detta gratisutrymme lär hur som helst inte bli särskilt stor i Sverige. De få katalogtjänster som finns blir de stora vinnarna på Googles nyhet – om funktionen blir permanent.

Vi får anta att Google använder algoritmen för att välja vad som ska visas ovanför eller i närheten av kartan. Klickar vi oss vidare till Hitta och Eniro i exemplet ovan kommer vi till respektive katalogs sökresultat för ”bilverkstäder Stockholm” som vi hade googlat på. Ett annat antagande är att det kommer att gå att optimera ett register eller en katalog för att öka chanserna att komma med i karusellen. Ungefär på samma sätt som det med hjälp av structured markup och välformulerat inn4ehåll (content) går att få extra exponering i Googles featured snippets.

Logiken är: kan Google hämta relevant data till kartan så kan katalogen komma att synas i karusellen.
Alternativt har man valt ut för hand vilka kataloger som ska visas, men det är inte riktigt Googles stil.
Det återstår förstås att se hur många som klickar sig vidare till de olika katalogtjänsterna och – i förlängningen – hur väl Google lyckas stävja EU med initiativ som dessa.

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +15 år av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluder svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.