Av

Uppdaterad: Maj 17, 2025

SEO för chefer 2025

I en tid där digital synlighet är avgörande för affärsframgång är SEO inte längre ett tekniskt sidospår – det är en strategisk investering. Ändå upplevs SEO ofta som komplext, fragmenterat och svårt att integrera i det övergripande affärsarbetet. Den här artikeln ger dig som beslutsfattare en tydlig överblick över vad som krävs för att lyckas.

Nyckelinsikter:

  • SEO måste ses som en långsiktig investering – inte en kostnad.
  • Fyra hörnstenar driver framgång: innehåll, teknik, länkar och användarupplevelse.
  • En strukturerad process med insikt, planering, genomförande, kontroll och mätning är avgörande.
  • Rätt kompetens krävs – SEO är ett tvärfunktionellt arbete.
  • Ledningens engagemang och förankring är en förutsättning för resultat.


SEO-beslutsfattare 2021-09-08

Innehåll

  1. Ett fragmenterat seo-landskap
  2. De fyra pelarna inom seo
  3. Seo är inte en kostnad – det är en investering
  4. Så skapar ni förutsättningar för lyckade seo-projekt
  5. Processer för framgångsrik seo
  6. 1. insikt
  7. 2. planering
  8. 3. genomförande
  9. 4. kontroll
  10. 5. mätning
  11. Mät rätt saker – både taktiskt och strategiskt
  12. Nödvändiga kompetenser i ett seo-projekt
  13. Hur gör vi på topdog?
  14. Frågor och svar
  15. “hur sätter man ett värde på en besökare från google om sajten enbart är en varumärkessida?”
  16. “vad innebär faktorn teknik inom sökmotoroptimering?”
  17. “vad innebär teknik ur ett seo-perspektiv?”
  18. “vad är det första man bör göra om man ser ett behov av seo men inte har kompetensen internt?”
  19. “hur vet jag som beställare att kontrollen gjorts på ett adekvat sätt?”
  20. “gällande seo-kompetenser, representeras dessa hos en och samma individ?”
  21. “har man nytta av undertexter till filmer på hemsidan ur ett seo-perspektiv?”
  22. “hur påverkar sökningar via mobilen med exakt position sökresultatet? hur har googles ökade positionsberoende påverkat seo:n för lokala företag?”
  23. “vilket seo-verktyg är bäst för uppföljning av statistik och ranking på sökord?”
  24. “gällande content. hur ska jag välja sökordsinriktning?"
  25. “vad bör man tänka på om man ansvarar för flerspråkig seo?”
  26. “hur skriver man content som rankar i google?”
  27. “handlar seo om content och vilka konkreta åtgärder pratar man om då?”
  28. “Är content viktigare än en seo-titel?”
  29. “hur påverkar röstsök seo?”
  30. “om man byter företagsnamn och domännamn, vad är viktigast att tänka på?”
  31. “hur nyttig är företagets blogg för sökmotoroptimering?”
  32. ”vi ska lansera en ny webbsatsning, när bör vi starta seo-arbetet?”
  33. “efter att ha genomfört ett seo-projekt, när är det dags att göra en ny review?”
  34. “vad är de viktigaste seo-stegen för en nystartad firma?”
  35. “hur viktig är mikrodata, typ schema.org för seo?”
  36. “hur vet man att en offert är bra och att en seo-byrå gör ett bra jobb?”
  37. “hur ska man tänka vid och när ska man satsa på google-annonsering?”
  38. “hur tänker man kring seo-arbetet på en hemsida där man inte säljer en fysisk produkt?”
  39. “ska man göra facebook-annonsering eller google-annonsering?”

Läs mer

Ett fragmenterat SEO-landskap

I många svenska organisationer bedrivs sökmotoroptimering fortfarande som isolerade insatser snarare än som en del av ett strategiskt helhetsgrepp. Det är vanligt att fokus läggs snävt på länkar eller tekniska aspekter, medan innehåll, användarupplevelse och strategiska mål förbises. Ett annat vanligt problem är att SEO inte är förankrat i ledningen – det saknas ett tydligt ägarskap, vilket leder till att projekt drivs utan tillräckliga resurser, mandat eller riktning. Ofta saknas även en långsiktig plan och förståelse för när, var och hur effekterna kommer att visa sig.

De fyra pelarna inom SEO

För att SEO ska skapa reellt affärsvärde krävs att man arbetar brett och integrerat med fyra centrala områden:

  1. Innehåll (Content) – Skapa relevant och värdefullt innehåll som möter användarens behov.
  2. Teknik – Förbättra laddningstider, mobilanpassning och strukturerad data, som måste vara på plats för att effektiv indexering av webbplatsen.
  3. Länkar – Bygg kvalitativa och relevanta länkar som stärker webbplatsens auktoritet.
  4. Användarupplevelse – Förbättra webbplatsens användarvänlighet: en snabb, lättnavigerad och tydlig webbplats skapar inte bara nöjda besökare, utan premieras även av Google.

Att förbättra alla dessa områden samtidigt ger störst effekt och ökar chansen att nå toppositioner i sökresultaten.

”Pareto-principen gäller inom SEO. Ofta står 20% av sökorden för 80% av värdet. Just dessa ord vill man ha bättre insikter kring. Man vill veta hur mycket av detta värde man fångar och hur mycket värde konkurrenterna fångar.”

För att kunna skapa detta värde behöver man ha bra koll på vilka dessa sökord är.

SEO är inte en kostnad – det är en investering

En viktig insikt för beslutsfattare är att SEO bör ses som en investering snarare än en marknadsföringskostnad. Det handlar om att bygga upp digitala tillgångar som genererar avkastning över tid. Resultaten kommer sällan omedelbart – det är inte ovanligt att det tar 6 till 12 månader innan effekterna blir tydliga. Men när de väl gör det, är avkastningen ofta både skalbar och beständig. Till skillnad från betald annonsering, som upphör så fort budgeten tar slut, skapar SEO ett långsiktigt inflöde av trafik.

Graf som visar hur mycket mer värde ett SEO-projekt kan ge i förhållande till kostnaden.

Så skapar ni förutsättningar för lyckade SEO-projekt

För att SEO-arbetet ska lyckas krävs att det finns en tydlig process med stöd från ledningen. Det börjar med insikt – att förstå hur SEO fungerar och varför det är viktigt. Därefter behövs planering, där roller, ansvar och mål definieras. Själva genomförandet innebär förbättringar inom de fyra hörnstenarna, och detta måste följas av kontinuerlig kontroll och mätning. Först då går det att anpassa insatserna efter resultat, upptäcka flaskhalsar och se till att SEO-arbetet rör sig i rätt riktning.

En vanlig fallgrop är att organisationen inte har tillgång till rätt kompetens. SEO är tvärfunktionellt och kräver samverkan mellan tekniker, innehållsskapare, UX-designers, analytiker och projektledare. Det är ovanligt att en enda individ besitter all denna kompetens, och därför är det viktigt att bygga rätt team – internt eller med hjälp av externa experter.

Processer för framgångsrik SEO

En framgångsrik SEO-strategi bygger inte på enstaka insatser eller tillfälliga kampanjer, utan på en strukturerad och kontinuerlig process. För att SEO-arbetet ska vara effektivt och skapa långsiktigt värde krävs ett metodiskt tillvägagångssätt som involverar hela organisationen. Topdog arbetar efter en femstegsmodell där varje fas spelar en avgörande roll:

1. Insikt

Första steget handlar om att skapa en gemensam förståelse för varför SEO är viktigt – inte bara inom marknadsteamet utan i hela organisationen, inklusive ledningsgruppen. Det handlar om att etablera SEO som en affärskritisk funktion, snarare än ett tekniskt delområde. När alla förstår varför SEO behövs och hur det påverkar verksamhetens resultat, ökar chanserna att arbetet får rätt prioritet, resurser och förankring.

2. Planering

I planeringsfasen definieras vad som ska göras, vem som ansvarar för vad samt hur och när det ska genomföras. Tydliga roller, ansvarsfördelning och en realistisk tidsplan är avgörande för att säkerställa framdrift. Det är också här man sätter mål, identifierar eventuella risker och säkerställer att SEO-arbetet hänger ihop med övriga affärsmål och digitala initiativ.

Så här kan en SEO-plan se ut:

Exempel på tydlig planering av ett SEO-projekt

3. Genomförande

Här börjar det faktiska SEO-arbetet. Beroende på nulägesanalysen genomförs förbättringar inom fyra huvudområden: innehåll, teknik, länkar och användarupplevelse. Det kan handla om att skapa nytt innehåll, optimera strukturen på webbplatsen, förbättra laddningstider, stärka den interna länkningen eller bygga relevanta externa länkar. Insatserna anpassas efter organisationens resurser och prioriteringar.

4. Kontroll

SEO är ett dynamiskt område som påverkas av både tekniska förändringar och användarbeteenden. Därför är kontrollfasen avgörande för att hålla riktningen. Här följer man upp arbetet, identifierar avvikelser och justerar insatserna baserat på ny information, t.ex. uppdateringar från Google eller förändrat sökbeteende hos målgruppen. Kontinuerlig kalibrering gör att SEO-strategin hela tiden hålls aktuell och effektiv.

5. Mätning

Slutligen måste effekten av SEO-arbetet mätas – inte bara för att visa värdet, utan för att styra nästa steg. Genom att följa upp nyckeltal som organisk trafik, synlighet, konverteringar och ROI får organisationen en tydlig bild av vad som fungerar och var det finns utrymme för förbättring. Mätningen skapar ett faktabaserat beslutsunderlag som stärker SEO:s ställning i organisationen.

Mät rätt saker – både taktiskt och strategiskt

Att mäta resultat är centralt, men det gäller att följa rätt nyckeltal. På taktisk nivå kan det handla om klick, konverteringar och sökordsplaceringar. På strategisk nivå är det viktigare att se till helheten: hur stor andel av er organiska trafik kommer från relevanta sökningar? Hur utvecklas er synlighet i förhållande till konkurrenterna? Hur förändras det långsiktiga värdet av er organiska trafik över tid? Genom att kontinuerligt följa upp dessa mätpunkter går det att fatta mer informerade beslut och anpassa strategin efter vad som faktiskt fungerar.

SEO är i grunden en affärskritisk kompetens i en alltmer digital värld. För att lyckas krävs ett helhetsgrepp, ett långsiktigt perspektiv och ett aktivt engagemang från ledningen. När SEO prioriteras på rätt sätt kan det bli en av företagets mest lönsamma investeringar – både på kort och lång sikt.

Nödvändiga kompetenser i ett SEO-projekt

SEO innebär samarbete mellan flera funktioner, därför består sällan ett framgångsrikt SEO-team av en enda person. Ett lyckat SEO-projekt kräver en sammansättning av olika kompetenser som tillsammans kan driva projektet framåt med precision och genomslagskraft. Här är de viktigaste rollerna och expertområdena som bör finnas representerade:

  • Teknik: Säkerställer att webbplatsen är tekniskt optimerad för sökmotorer – t.ex. snabb, mobilanpassad och korrekt indexerad.
  • Innehåll: Skapar och optimerar texter som matchar användarens sökintention och rankar i sökresultaten.
  • Länkbyggande: Utvecklar strategier för att få kvalitativa länkar som stärker sajtens auktoritet.
  • UX och design: Bidrar till en användarvänlig och engagerande upplevelse som indirekt påverkar SEO positivt.
  • Projektledning: Håller ihop arbetet, koordinerar insatser och säkerställer att projektet levererar enligt plan.
  • Analys: Följer upp nyckeltal och insikter för att justera strategin och maximera resultat över tid.

Med rätt kompetens på plats kan SEO drivas strukturerat, effektivt och med tydligt fokus på affärsvärde.

Hur gör vi på Topdog?

På Topdog ser vi SEO som ett förbättringsprojekt, och vårt arbete bygger alltid på en tydlig, tvådelad process: planering och genomförande.

Topdogs strategi för ett lyckat SEO-projekt, steg för steg.
Vi börjar med en grundlig planeringsfas där vi besvarar fem avgörande frågor:

  1. Vad ska göras?
  2. Vem ska göra det?
  3. Hur ska det göras?
  4. När ska det göras?
  5. Vilka är målen och riskerna?

Detta skapar tydlighet, förankring i ledningen och rätt förutsättningar för ett framgångsrikt SEO-arbete.
Därefter följer genomförandet, anpassat efter kundens resurser. Vi driver projektet framåt med fokus på exekvering, mätning och löpande justeringar baserat på data och ny information från Google. På så sätt blir SEO-arbetet fokuserat, effektivt och målstyrt – aldrig slumpmässigt.

Frågor och svar

“Hur sätter man ett värde på en besökare från Google om sajten enbart är en varumärkessida?”

Jag har faktiskt aldrig löst det problemet men samtidigt är det ju så att den här sidan är en del av kundens resa. Om det inte är några transaktioner så är det inte en del av slutet av resan. Men någonstans finns den här sajten och är en del av resan. Det kan till exempel vara att man ska informera om sin produkt och utan att informera så blir det inga köp. Då bör man sätta ett värde utifrån det. Men det kan vara ganska svårt ändå att sätta det rätta värdet och sätter man ett felaktigt värde så leder det till felaktiga beslut. Jag tror att man måste kolla på datan. Man kan till och med stänga ner webbsidan en vecka för att se vad som händer och därmed få datan. Vilken var konsekvensen? Och så vidare. Man måste nog sätta sig och räkna på det och se var i resan sajten finns.

“Vad innebär faktorn teknik inom sökmotoroptimering?”

Teknik är ett väldigt brett begrepp. Det är allt ifrån kod, hur frontend koden exekveras till olika typer av taggning. Google har till exempel egna HTML-koder som de låter en använda, som till exempel nofollow och sådant. Så det är allt som har med den tekniska delen av webbsidan att göra i princip, samt den mängden fel som kan uppstå.

“Vad innebär teknik ur ett SEO-perspektiv?”

Teknisk SEO väldigt mycket kod. Jag gillar t.ex. inte att använda plugins. Men det kan till exempel vara hur innehållet renderas och hur snabbt sajten laddar, olika typer av taggar, olika typer av automatisering. Man kan automatisera title och description. Teknik i dess bredaste bemärkelse.

“Vad är det första man bör göra om man ser ett behov av SEO men inte har kompetensen internt?”

När man identifierat att man inte har kompetenserna har man gjort någon form av analys som känns väldigt konstruktiv. Om du känner otrygghet eller osäkerhet kan det vara bättre att göra en analys av potentialen istället för av sajten. Vad söker våra kärnanvändare på och vad är värdet av det? Och för att använda lite tydligare ord, att man gör en sökordsanalys för att plocka fram vad användarna gör. Den sökordsanalysen kan man använda för att sätta ett värde, se vilka förändringar eller förbättringar man behöver göra på webbsidan och en massa andra saker. Man kan också se att “okej, om vi kan tjäna så här mycket pengar, så kan vi investera så här mycket pengar”. Redan där finns det väldigt viktig information om man är beslutsfattare. Det är en bra start. Om man vill göra det handlar det sedan om vilka resurser man vill tillsätta för att det här värdet ska uppstå. Du ser den här konstruktiva kedjan av logiska frågor som tar en vidare steg för steg. Man måste inte förvandla det till ett jätteprojekt, men man behöver ta reda på potentialen.

“Hur vet jag som beställare att kontrollen gjorts på ett adekvat sätt?”

Tyvärr är det brutala svaret att om du inte har kompetensen att kontrollera det själv så kommer du aldrig att få veta. Du behöver förlita dig på de som gör detta, eller dina kollegor. Vi jobbar genom kundens organisation, så det är vi som kontrollerar saker och ting som vi har gjort. Ur det perspektivet så funkar det för oss och våra kunder eftersom det är flera parter inblandade, beställaren, de som exekverar och vi. Då kontrollerar vi de som exekverar sedan går vi till chefen och säger “så här bra blev det”. Men om man inte har en sådan process så är det tyvärr en själv som måste exekvera på det.

“Gällande SEO-kompetenser, representeras dessa hos en och samma individ?”

Nej, det är svårt att hitta en individ som har alla dessa SEO-kompetenser och skulle du hitta dem kan du lugnt utgå ifrån att de är apdyra, för det skulle vara en väldigt kompetent individ. Det är rimligt att utgå ifrån att ett SEO-projekt involverar flera personer. Även om det inte är flera personer hos er så är det flera personer hos de som levererar. I våra projekt brukar det vara minst tre parter inblandade och människor från flera avdelningar för att få det här att fungera. Även om man är ett mindre företag så är det som en checkbox: det här behöver vi jobba med och det är i det här vi behöver kompetenser. Bara genom att kunna ställa den frågan gör ju att man börjar bete sig annorlunda. Man börjar bete sig på ett mer produktivt sätt. Jag förstår komplexiteten i det här.

“Har man nytta av undertexter till filmer på hemsidan ur ett SEO-perspektiv?”

Ja, det har man. Man kan lägga dem som en transkribering under videon och då blir det text till Google. Det är inte lika bra som en artikel för man kan inte prata lika strukturerat som man skriver, men det är bättre än inget. Läs mer om vår tjänst för video SEO.

“Hur påverkar sökningar via mobilen med exakt position sökresultatet? Hur har Googles ökade positionsberoende påverkat SEO:n för lokala företag?”

Man pratar väldigt mycket om att Google anpassar sökningar utifrån personen som söker och det är nästan inte sant, förutom vid ett tillfälle som ger väldigt mycket effekt. Det beror på var man är. Om du gör en sökning på bemanning i Nyköping så får du ett annorlunda sökresultat än om jag gör en sökning på bemanning i Stockholm. Detta är den största enskilda faktorn som påverkar ett sökresultat, var du är någonstans när du gör sökningen. Jag skulle säga att eftersom Google har lite bättre koll på dig med hjälp av din mobil, blir det tydligare var du är någonstans. Så skulle jag också säga att de är duktiga på att leverera det sökresultatet du vill ha. Jag skulle säga att mobilen har gjort att sökresultaten har blivit bättre. Det blir mindre förvirring även om Google har en tendens att tro att jag bor i Malmö när jag söker. Varför vet jag faktiskt inte men det kan ju bero på mitt språk. De har blivit bättre på att definiera var du är och det har gjort sökresultaten bättre. Det betyder också att du måste ha ordning på lokal sökmotoroptimering på olika sätt genom URL:er och olika typer av taggning genom kopplingar till Google My Business. Jag skulle inte säga att det har påverkat jättemycket annat än att de har blivit skickligare faktiskt.

“Vilket SEO-verktyg är bäst för uppföljning av statistik och ranking på sökord?”

Vi använder Ahrefs väldigt mycket. Det är ett ganska komplext verktyg som kan göra massa saker. Google Analytics och Search Console använder vi också väldigt mycket. Om man ska använda de måtten, de nyckeltalen som ni delvis ser på sliden bakom mig så hade jag byggt en PowerPoint, eftersom det är ganska enkelt, och sedan rapporterat datan där. Vill man göra det lite mer avancerat så finns det något som heter Data Studio som kan hämta informationen och automatisera informationen och sedan kan rapporten ske. Du kan läsa mer om detta i vår artikel om SEO-verktyg. Där ligger det lite mer information om vilka verktyg vi använder dagligen. Så ni kan få en liten inblick i vår tillvaro.  Det finns säkert 300 till 400 verktyg för att mäta ranking.

“Gällande content. Hur ska jag välja sökordsinriktning?”

Det är inte så att man bara kan skriva artiklar så här utan man behöver bygga en hel struktur för innehållet med kopplingar till olika typer av innehåll och prioriteringar. Det är därför att Google har en struktur. Det finns strukturer som man jobbar efter, precis som att en bok inte är slumpmässig. Det finns ett index och det finns en följd som informationen ska presenteras i. Man måste bygga den strukturen och den strukturen bygger på keyword research och hur viktiga sökorden är. Därefter gäller det att möta sökarens förväntning. Vad är det för information de vill ha? Den ska helst levereras blixtsnabbt, alltså ju fortare du kan leverera svaren desto bättre är ditt content.

“Vad bör man tänka på om man ansvarar för flerspråkig SEO?”

För att göra internationell SEO behöver man ha olika sajter, en .se, en .nu eller .no, .fi och så vidare, eller så behöver man subdomäner. Sedan behöver man en förstasida och sedan behöver du implementera en kod som heter Hreflang. Sedan så måste du ha varje språk för sig. Så du behöver en specifik teknisk struktur för detta.

“Hur skriver man content som rankar i Google?”

Det är ganska många faktorer som behövs för att få ihop ett bra content, men den viktigaste frågan som man måste besvara är: vad är det användaren vill ha? Vad är sökarens fråga? Ibland kan det vara flera frågor, inte nödvändigtvis en. Man måste besvara dem. Man måste besvara dem på ett strukturerat sätt. Kunden måste kunna processa informationen blixtsnabbt. Det skulle jag säga är den viktigaste faktorn. Den näst viktigaste faktorn är att man måste på ett tydligt sätt få kunderna eller sökarna att förstå att de kommer att få svaret om de klickar på länken. Jag skulle säga att det är de två faktorerna som avgör och det finns ganska många detaljer i vart och ett av de två svaren som är avgörande för att få det att fungera, tyvärr. Att skriva innehåll, som vi såg här tidigare i den här försäkringsartikeln, är att det är en process i sig med en specifik kompetens.

“Handlar SEO om content och vilka konkreta åtgärder pratar man om då?”

Ja, det är ju content som Google rankar. Ibland är content väldigt kort, till exempel om någon söker på datum. Då förväntar man sig ingen lång artikel som utvecklar vilket datum det är, man vill bara veta vilket datum det är. Content ska basvara sökarens fråga. Varje sökning är en fråga. Ingen sätter ett frågetecken efter den sökning man gör, men alla sökningar är en fråga och det är där i den kontexten som content är viktigt. Det är så man besvarar sökarens frågor.

“Är content viktigare än en SEO-titel?”

Jag tror att när du säger SEO-titel så menar du title tag. Jag skulle säga att title tag är den viktigaste faktorn på en sida avseende SEO, och det beror på att det är den som visas i Google och det är det som avgör om Googles användare klickar på den eller inte. Det är helt enkelt där de skaffar sig en uppfattning om de kommer att få svar på frågan eller inte. Jag skulle säga att det är det viktigaste. Men å andra sidan, om man inte kan besvara frågan kommer Googles användare att trycka på back button i webbläsaren och det vill du inte. Den informationen sparar dem och det är en av de faktorer som de använder för att utvärdera ditt innehåll. Kan inte du besvara frågan så vill inte Google ha dig där på den sökningen och kommer förr eller senare att skicka ner dig till sidan två eller ännu värre.

“Hur påverkar röstsök SEO?”

Röstsök växer ganska fort men det är dåligt med kommersiell kontext i röstsöket. Det är såklart så att om man är i Söderköping och inser att man behöver klippa håret, och gör en sökning och man promenerar på deras motsvarighet till Storgatan så säger man frisör och då får man ett antal svar och så går man till den frisören. Så det finns lite kommersiella applikationer så, men jag tror att Google fortfarande inte har någon kommersiell Adwords-liknande process för röstsök. Jag skulle säga att i merparten av fallen så är röstsök bland det minst prioriterade inom SEO. Det finns nästan alltid mycket, mycket värdefullare delar av SEO att exekvera på. Jag tror inte heller att röstsök kommer att vara något som tar över. Jag tror att det, i bästa fall, kommer att vara ett komplement för många. För som sagt, det är ofta ganska komplexa frågor. Människor är så vana vid att läsa versus att prata, så folk kommer att vilja läsa. Men i vissa fall, som det här frisör-fallet så finns det ett kommersiellt värde. Så jag skulle nog säga nja, det finns troligtvis lägre hängande frukter som är större på er sajt.

“Om man byter företagsnamn och domännamn, vad är viktigast att tänka på?”

Man bör i mycket god tid börja prata om det nya domännamnet så att ens användare förstår att detta kommer att hända. Man bör låta båda sajterna leva bredvid varandra under ett tag, kanske under en månad, och man bör hantera bytet av hemsida på specifikt tekniskt sätt. Efter en månad eller tre veckor gör man en redirect från den gamla domänen till den nya. Då har man mappat så att varje ny redirect hamnar på rätt plats. Så bör man göra. Det var lite komplext men det är inte helt enkelt.

“Hur nyttig är företagets blogg för sökmotoroptimering?”

Jag skulle säga att content inte har något med blogg att göra. Det är bara ett publiceringsformat. Man behöver content kring sina produkter. Om man till exempel försöker ranka på ordet New York så måste man ha en artikel om Brooklyn. Har man inte en artikel om Brooklyn så är man mindre relevant för New York. När man är heltäckande i ämnet och det finns en struktur, då rankar man också väldigt bra på sina huvudord.

”Vi ska lansera en ny webbsatsning, när bör vi starta SEO-arbetet?”

Vi tycker att när man specificerar en ny webbsida och skriver ner olika krav, då bör SEO vara med. Eftersom SEO påverkas av användarupplevelsen idag och då behöver man ett tydligt fokus på det. Så det är redan på kravställningsnivå som SEO bör vara med. Lägger man in det senare kan man behöva göra om delar av sin sajt, så det bör komma med redan på kravnivå.

“Efter att ha genomfört ett SEO-projekt, när är det dags att göra en ny review?”

Vi brukar göra så här att vi har ett genomförandeprojekt som kräver ganska mycket resurser. Sedan så har vi ofta en tid där vi är kvar löpande och då kommer vi med en eller tre krav i kvartalet med grejer som ska förbättras. På så sätt slipper man att få den här försämringen av sajten, utan man gör en mindre mängd aktiviteter som motsvarar att byta kylarvätska eller byta däck. Då behöver man inte göra en review. Då kommer det man gör att vara väldigt mycket längre. Det som ofta händer förr eller senare är att kunden vill byta ut sin sajt med ny design, ny CMS och så vidare. Då börjar SEO-arbetet om. Det brukar vara den naturliga cykeln.

“Vad är de viktigaste SEO-stegen för en nystartad firma?”

Jag skulle säga att det är att ta fram de här sökbeteendena som jag pratade om tidigare. Vad gör ens kunder i Google och hur möter vi dem där? Det behöver man veta annars kan man inte möta dem. Jag skulle säga att det är svaret.

“Hur viktig är mikrodata, typ schema.org för SEO?”

Viktig. Exempel på det kan du se i vissa sökresultat. Där kan du se gula stjärnor i sökresultaten. De gula stjärnorna påverkar hur människor klickar och påverkar det positivt. Man kan också få andra saker i sökresultaten. Man kan få priset på sin produkt, man kan få tillgänglighet på sin produkt, det vill säga om den finns i lager eller inte och en del annat. Detta får er länk i Google att stå ut mer och står den ut mer så kommer det ha en positiv effekt på CTR och då får ni mer trafik. Allt annat lika. Ur det perspektivet är det viktigt.

“Hur vet man att en offert är bra och att en SEO-byrå gör ett bra jobb?”

Jag skulle nog fråga SEO-byrån väldigt mycket om hur samarbetet kommer att ske. Jag skulle också fråga, under vilka omständigheter går SEO-projekten bra och under vilka omständigheter går SEO-projekten dåligt? Jag skulle också kräva en tydlig process och planering. Därför att som sagt, om det planeras så blir det gjort. Jag rekommenderar att man involverar sig själv mycket och har avstämningar enligt den här cykeln som jag pratade om. Ungefär varannan vecka. Så skulle jag tänka och kräva tydliga svar på de frågorna därför att alla frågorna definierar hur samarbetet kommer att gå till. Vet man hur samarbetet kommer att gå till då sjunker risken dramatiskt att man fattar ett felaktigt beslut. Jag hade inte heller accepterat långa inlåsningseffekter. Det är helt normalt med en uppsägningstid på en till två månader oavsett vilka argument en eventuell säljare använder för att de ska vara annorlunda är alla dessa argumenten orimliga. En till två månaders uppsägningstid är helt normalt, tre kanske också under vissa omständigheter.

“Hur ska man tänka vid och när ska man satsa på Google-annonsering?”

Man behöver veta att sökbeteendet finns där ute men det finns det nästan alltid. Jag hade nog frågat en Adwords-byrå, hur mycket trafik kan vi få? Vad kommer kostnaden för trafiken att vara på ett ungefär och en uppskattning på vad den ger i konvertering? De frågorna hade jag ställt till en Adwords-byrå, och inväntat svaren och fattat ett beslut efter det. Sedan hade jag kört igång ett tremånaders test. Så hade jag gjort.

“Hur tänker man kring SEO-arbetet på en hemsida där man inte säljer en fysisk produkt?”

Man måste identifiera de ord eller det beteendet hos användaren som leder till köp. Om man säljer kurser i hur man flätar blomsterkransar, om det nu finns något sådant, finns det en del sökbeteenden kring blomsterkransar. Då skulle jag till exempel sett till att jag hade en kommersiell landningssida på “utbildning blomsterkransar”. Jag hade börjat att identifiera var det finns ett kommersiellt beteende och detta beteende finner ni ofta i Adwords-kampanjer. Där kan ni plocka fram den rätta datan om vilka ord som är väldigt kommersiella, lite kommersiella och inte kommersiella alls men fortfarande intressanta. Där hade jag börjat.

“Ska man göra Facebook-annonsering eller Google-annonsering?”

Man ska egentligen inte ställa dem mot varandra för de löser generellt sett olika problem. Trafiken i Google är en intent-baserad trafik, det vill säga, att man vet exakt i vilket ögonblick en användare vill ha en viss sak. Av det skälet är den trafiken från Google viktig. Det är i slutet av kundresan så man måste vara med där. Facebook-trafiken kan också konvertera, det är inte det, men det är mer en upplysande information där. Man behöver göra både och. Man kan inte bara satsa på den konverterande trafiken. Man måste också satsa på att upplysa människor om sitt varumärke, vad man står för, varför man finns och vad man kan förvänta sig, för att det ska bli bra. Man behöver göra både och. Men skulle jag välja så väljer jag ändå Google. Det finns en anledning till att jag jobbar med SEO. Det är den mest värdefulla trafiken som finns. Det finns ingen värdefullare. Google-trafik är motsvarigheten till mediebranschens gud. Det ät det mest värdefulla som finns, men också det svåraste att få. Jag har ju pratat om att det är många processer som måste till och som måste fungera. Jag är lite biased till det. Måste jag välja så skulle jag säga Google-annonsering.

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +20 års av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluderar svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.