Av

Uppdaterad: December 24, 2021

SEO – den mest eftertraktade färdigheten

Christian Rudolf pratar om det faktum att SEO är en av de mest eftertraktade färdigheterna bland marknadsförare, och delar med sig av sina erfarenheter kring detta.

Transkribering av videon:
För ungefär en månad sedan läste jag en undersökning från Microsoft som visade att Sökmotoroptimering är den mest eftertraktade färdigheten bland marknadsförare idag. Det är ju fantastiskt för några av er som lyssnar, som vet hur SEO görs, och det är fantastiskt för mig och mina kollegor som också kan SEO. Det är egentligen inte så konstigt. Om man tar Google och Facebook, det är inte riktigt SEO, men vi grötar ihop dem i samma hög iallafall, så är de omsättningsmässigt kanske 40 procent av mediemarknaden idag i Sverige, och ännu mer i USA. Därmed blir dessa amerikanska bolag allt viktigare och viktigare och viktigare och det speglas såklart på önskelistorna från marknadsavdelningarna och byråerna där ute.

Vanligt att SEO:n inte fungerar

Men jag tror att det finns ett feltänk här. Anledningen är att ofta när jag är ute och möter chefer, ledningsgrupper och marknadsmänniskor så tänker man sig att SEO:n löses bara man anställer någon som kan SEO. Det är inte konstigt att man tänker så. Det beror på okunskap. För många företag, inte många men tillräckligt många för att kunna dra slutsatser, har någon som kan SEO anställd hos sig, utan att SEO:n fungerar i det bolaget. Jag skulle till och med hävda att det är normalt att det är så. Man har någon som kan SEO, men ändå fungerar det inte.

Varför fungerar inte SEO:n?

Anledningen till det är att det inte räcker med SEO. Man måste förstå att SEO är en process och det gör inte de flesta idag. Marknadsavdelningar är lite efter, teknikavdelningar är lite längre fram när det gäller process. Det beror på att SEO egentligen inte bara är SEO. SEO är fyra saker: content, teknik, användarupplevelse och länkar. Då förstår ni också att för att få ihop det här med SEO så kan man inte sitta och dutta lite med titlar eller få ordning på self canonical eller någon annan enstaka aktivitet. Man måste betrakta det som en process i företaget och få ihop den här processen med de olika avdelningarna. Får man inte detta blir det mest lite “duttande”, som jag brukar säga. Man fixar till titeltaggarna, descriptiontaggarna och slafsar på lite SEO-länkar och så hoppas man att detta räcker. Det gör det inte.

Måste förstå att SEO är en process

Å andra sidan, att kunna SEO är en förutsättning för att få ihop den här processen, så här handlar det lite om att cheferna på dessa bolag, som fattar beslut om att anställa en SEO:are, också måste skärpas lite. Det räcker inte att anställa någon eller anlita en konsult. Man måste förstå att det är en process och att den här processen pågår under en tid tills man når målet – de åtråvärda topplaceringarna. Annars hjälper det inte att rekrytera någon som “kan” SEO.

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +20 års av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluderar svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.