Av

Uppdaterad: Maj 27, 2023

SEO för beslutsfattare 2024

Vad behöver du som beslutsfattare eller medlem av ledningsgruppen veta om SEO? I denna video besvaras den frågan på djupet.


SEO-beslutsfattare 2021-09-08

Innehåll

  1. Seo för beslutsfattare
  2. Sökoptimering i sverige idag
  3. Sökmotoroptimeringens fyra faktorer
  4. Sikta mot toppen i google
  5. Seo är en investering
  6. Beslutsfattare måste involveras i seo-projektet
  7. Processer för framgång inom sök
  8. Skapa insikt hos ledningen med hjälp av seo-case
  9. Planering är a och o vid sökmotoroptimering
  10. Kontrollera genomförda ärenden i seo-projektet
  11. Mätning av seo
  12. Kompetenser i ett seo-projekt
  13. Effekten av seo
  14. Taktiska och strategiska nyckeltal inom seo
  15. Hur gör vi på topdog?
  16. Frågor och svar
  17. “hur sätter man ett värde på en besökare från google om sajten enbart är en varumärkessida?”
  18. “vad innebär faktorn teknik inom sökmotoroptimering?”
  19. “vad är det första man bör göra om man ser ett behov av seo men inte har kompetensen internt?”
  20. “hur vet jag som beställare att kontrollen gjorts på ett adekvat sätt?”
  21. “gällande seo-kompetenser, representeras dessa hos en och samma individ?”
  22. “har man nytta av undertexter till filmer på hemsidan ur ett seo-perspektiv?”
  23. “hur påverkar sökningar via mobilen med exakt position sökresultatet? hur har googles ökade positionsberoende påverkat seo:n för lokala företag?”
  24. “vilket seo-verktyg är bäst för uppföljning av statistik?”
  25. “gällande content. hur ska jag välja sökordsinriktning?"
  26. "vilka verktyg är bra för att följa upp ranking på sökord?"
  27. “vad bör man tänka på om man ansvarar för flerspråkig seo?”
  28. “hur skriver man content som rankar i google?”
  29. “hur påverkar röstsök seo?”
  30. “vilka är de 500 faktorer som google utgår ifrån när de utvärderar en sajts innehåll?”
  31. “vilka gratis seo-verktyg rekommenderar du för att komma igång med mätning?”
  32. “om man byter företagsnamn och domännamn, vad är viktigast att tänka på?”
  33. "vad heter sökordsverktyget som du använder?"
  34. “hur nyttig är företagets blogg för sökmotoroptimering?”
  35. “vad innebär teknik ur ett seo-perspektiv?”
  36. “handlar seo om content och vilka konkreta åtgärder pratar man om då?”
  37. “vilken är den största förändringen inom seo nu jämfört med för tre till fem år sedan?”
  38. ”vi ska lansera en ny webbsatsning, när bör vi starta seo-arbetet?”
  39. “efter att ha genomfört ett seo-projekt, när är det dags att göra en ny review?”
  40. “vad är de viktigaste seo-stegen för en nystartad firma?”
  41. “Är content viktigare än en seo-titel?”
  42. “hur viktig är mikrodata, typ schema.org för seo?”
  43. “hur vet man att en offert är bra och att en seo-byrå gör ett bra jobb?”
  44. “hur ska man tänka vid och när ska man satsa på google-annonsering?”
  45. “hur tänker man kring seo-arbetet på en hemsida där man inte säljer en fysisk produkt?”
  46. “ska man göra facebook-annonsering eller google-annonsering?”
  47. "vad behöver man för utbildning för att jobba med seo?"

Läs mer

Transkribering av videon.

SEO för beslutsfattare

Christian heter jag. Jag driver ett företag som heter Topdog. Vi jobbar med SEO och content. Vi är total sex personer som är engagerade i det här företaget och vi jobbar med kunder som Anticimex och en del andra större bolag. Idag ska vi prata om vad jag tycker är viktigt att beslutsfattare vet och tänker på kring SEO och delvis även content. Jag har under de här fem åren som jag drivit Topdog mött många beslutsfattare och försökt påverka dem och försökt få dem att förstå detta så att de kan fatta rätt beslut givet sin situation. Så jag har snappat upp en del kring hur man ska tänka och hur man kanske inte ska tänka. Det är det jag ska dela med mig av till er idag. Så häng med.

Sökoptimering i Sverige idag

Vi kan titta lite på vad SEO i Sverige är idag. Det är inte så att jag har perfekt koll men jag har varit med ett tag och har diskussioner varje vecka på olika sätt. Så här upplever jag merparten av SEO i Sverige idag.

Det “duttas”, och med det menar jag att man bara gör några enkla åtgärder på webbsidan och sedan slänger på lite länkar och hoppas att det ska fungera. Man har också ett ganska stort länkfokus. Det finns x antal byråer där ute som i princip inte gör något annat än att sälja länkar. Det är inget fel i det, men som vi snart kommer att få se så förstår ni att det finns bättre strategier. Man jobbar också mycket med rapporter och det är för att SEO är att påverka eller att förbättra en webbsida, och det är svårt. Det är svårt för de flesta människor att påverka er eller era kollegor att genomföra handlingar. Man tänker inte helhetslösningar och jag kommer strax att visa mer om varför det är problematiskt. Det kan också vara en person hos er som är intresserad men SEO omfattar flera delar av organisationen och det har den personen svårt att prestera. Det är också ett bristande intresse från ledningen. Det är också ganska vanligt att det inte finns några mål överhuvudtaget. Detta gör att merparten av svenska bolag inte har den trafiken de förtjänar. Det skapar också en massa missnöjen på marknaden på olika sätt för att man inte får det här att fungera. Det är ganska svårt och anledningen till att det är svårt är att SEO inte är en sak.

Sökmotoroptimeringens fyra faktorer

Jag gillar egentligen inte ordet SEO. Hos de flesta människor så skapas ingen bild in huvudet, utan det blir ingenting, och finns det ingenting där så kan man inte koppla en handling till det. Detta är dåligt. Så som vi definierar SEO för att förtydliga och förenkla så handlar det om content, och när vi säger content så har vi text. Google är en text-sökmotor, och givet att det är en maskin så är den faktiskt duktig på text och språk. Det är också vad vi kallar tekniker och infrastruktur. Det är kod, IP-nummer, olika typer av markup, load time och så vidare. Det är också länkar till webbsidan, inte interna länkar. De finns också men de hamnar under teknik. Men det är länkar till webbsidan. Det är inte lika viktigt idag som det var för tre eller fyra år sedan men det är fortfarande viktigt. Den sista faktorn som är lite flummig, men som tillkommit de senaste tre eller fyra åren, det är användare och användarens tillfredsställelse, nöjdhet. Det är googles mål att leverera svar på användarnas frågor och levererar man inte bra svar så blir användarna inte nöjda. Därför har Google har investerat miljardbelopp i dollar för att utveckla funktioner för att bättre förstå användarna och vad användarna vill ha. Så det här är SEO idag.

Då förstår ni också varför många av punkterna existerar. Om man ska lyckas med sin SEO behöver man jobba med alla dessa fyra faktorer. Det är att förbättra alla dessa faktorer, inte bara länkar och rapporter. Det är viktigt med en helhetslösning. Och det involverar flera delar av er organisation, och därmed måste ledningsgruppen och till och med VD:n engagera sig lite i detta för att få det att fungera. En person längre ner i organisationen kan inte få det att fungera då han eller hon inte har den beslutsnivån att få det att fungera.

Sikta mot toppen i Google

Okej. Det är en annan sak som också är viktig. Man måste sikta mot toppen. Att bara sikta på en åttondeplats eller sikta mot förstasidan är inte tillräckligt. Värdet är koncentrerat till toppen. Till topp tre. Business-to-business, B2B, så kan man säga topp fem eller topp sex, och det finns andra segment där det varierar lite. Men man måste gå mot toppen. Det beror på att ingen av googles användare eller väldigt få är på sidan två i Google och det är ganska få användare när du kommer till slutet av sökresultatsidan. Folk klickar på det i toppen, och det vet ni själva när ni har en mobil och mer än 50 % av googles användare är mobilanvändare, man klickar i toppen. Så man måste ha den ambitionen. Siktar man inte mot toppen kan man inte förvänta sig speciellt mycket avkastning. Man kan kanske förvänta sig att få tillbaka resurserna eller investeringen men inte tillväxten som man är sugen på. Så man måste faktiskt sikta på toppen med allt vad det innebär av resursallokering.

Siktar man inte mot toppen kan man inte förvänta sig speciellt mycket avkastning.

SEO är inte dark arts eller något konstigt. Att göra SEO innebär att förbättra er webbsida, att förbättra den enligt de fyra parametrarna: content, teknik, länkar och användarupplevelse. Då får man förbättrad rankning, och förbättrad rankning leder sakta men säkert till mer trafik som leder till mycket mer trafik när man når toppen. Det betyder också att man inte ska nöja sig med att jobba med en faktor. Man ska jobba med alla fyra. Man kan fortfarande få avkastning om man bara jobbar med en, men genom att jobba med alla fyra når man de åtråvärda topp-platserna. Här ser vi ett enkelt exempel på e-handels SEO som vi gjort hos en e-handlare där vi förbättrade produktsidorna och i detta fall var det bara content. Det händer grejer när man förbättrar saker. En del är lite obsessed över uppdateringar och sådant där. Har man en förbättringsprocess och ser SEO som en förbättringsprocess behöver man inte tänka lika mycket på uppdateringar och så vidare. Och det är generellt så att de kommer att gynna en, inte missgynna en.

SEO är en investering

Ja, det är tyvärr så att man inom SEO måste betala för sin framgång i förskott. Om SEO är en förbättringsprocess så är det så att du behöver förbättra en hel del innan du når toppen. Det är också detta som skiljer SEO från de flesta andra typerna av marknadsföring. SEO är en investering inte en kostnad. Om du gör SEO kan du faktiskt förvänta dig att den SEO:n håller i ett antal år och kommer att generera avkastning under den här tiden. Den kommer inte att hålla för evigt. För en evighet på internet är en ganska kort tid. Men det är ändå rimligt att tro att om du kör ett förbättringsprojekt att det ska hålla några år, med visst underhåll såklart.

Det är lite som att köpa en ny bil. Man lägger 300 000 eller 400 000 på en ny Volvo. De första tre åren behöver man inte göra så mycket. Visst man måste byta däck, fylla på lite vätskor och ha en 3 000-milservice och sådant. Men i förhållande till nypriset och den mängd resurser som krävs för att köpa en bil är kostnaden för servicen de första tre åren marginell. Men den ger avkastning varje dag du använder den. Så ska man också se SEO. Man investerar sig in till toppen och sedan kan man förvänta sig att vara där ganska länge. Jag kan tänka mig, utan att vara expert i ämnet, att SEO är mer likt branding som också är en investering man måste göra över tid. Man kan inte göra branding i en månad och sedan tro att det fungerar, men man kan under ett till två åt göra branding och positionera sig och sedan bara arbeta med att underhålla den. Ni som kan mer om sånt får gärna korrigera mig om jag har fel.

SEO är en investering inte en kostnad.

Det är också så att om man inte har en stor synlighet i Google så påverkar det effektiviteten i hela marknadsföringen. Det är nämligen så att den trafiken som finns i Google, som ni vill rikta er till, det är den konverterade trafiken. En idé som är Googles uppfinning att väldigt många av deras användare är väldigt nära köpbeslutet. Om man ska köpa löparskor så är man väldigt nära, men det gäller även inom B2B. Människor är där och gör research och förflyttar sig själva fortare till köpfasen. Så om man inte tydligt finns med där så kan man ha en fantastiska marknadsföring i övrigt, men den blir ändå inte så effektiv som den borde vara för man tappar väldigt mycket på den sista delen, den viktigaste delen, och det minskar effektiviteten i hela tratten och alla andra aktiviteter som du gör.

Jag är lite förvånad över att det inte är några frågor. Jag kanske skrämde er när jag sade att jag bara skulle välja en, men vi kanske ska ha en liten kort frågepaus här om ni vill. Ni kanske tyckte jag var glasklar? jag tar en klunk kaffe så länge medan ni funderar ut en fråga. Inga frågor? Fantastiskt.

Okej. Det är ju såklart så att ett SEO-projekt är ganska komplext. Det är ganska många detaljer och jag vill egentligen ta upp ett par saker som jag tycker att ni ska ta med er, som är viktiga att tänka på, och försätta detta i er kontext så att ni kan chunka upp och fatta lite bättre beslut, både avseende att göra SEO eller att inte göra SEO och när man ska göra SEO.

Jag har redan berört detta lite. Och här hade vi en fråga i QA, då ska vi faktiskt ta den. “Handlar SEO om content? Vilka konkreta åtgärder pratar man om då?” Ja, det handlar om content. Vi tar den frågan i slutet så upprepa den gärna Viktoria, för den är ganska yvig. Nu blir det lite kaos här.

Beslutsfattare måste involveras i SEO-projektet

Ja. Du som chef måste tyvärr engagera dig i SEO-projektet, och det beror på att SEO är de här fyra sakerna. Det betyder att det är flera delar av ert företag som är inblandade. Det är content och det ligger ofta under marknadsavdelningen. Det kan också vara en extern byrå. Det är teknik och det ligger under teknikavdelningen. Det kan också vara en extern byrå. Och länkar. De flesta företag har inte en länk-avdelning och man förlitar sig på tur, att det ska hända. Och sist användarupplevelse som kan ligga både på teknik och marknadsföring men det är oftast en extern byrå inblandad.

Om du ska påverka alla dessa fyra så är det ganska komplext. Det är ett beslut för ledningsgruppen, att få till det här och få det att fungera. Det är det viktigaste, för du kan inte längre ner i organisationen fatta de här besluten om lyckad SEO. Marknadsföringsavdelningen kan fatta beslut om content och delvis påverka den, men det är inte bara content. Det är content och teknik som interagerar med varandra, så om man inte har med teknikavdelningen och kan genomföra någon av de förändringar och förbättringar som krävs missar man mycket av avkastningen av content. Så det hänger ihop här, och därför måste ledningsgruppen eller en ledande befattningshavare fatta beslut om SEO. Det är också ganska vanligt att det är många projekt som pågår i en organisation och projekt behöver jämföras och prioriteras. Det är ett beslut för ledningen. Så detta när man ska göra SEO, det är ett beslut för ledningen, inte längre ner i organisationen. Om det fattas längre ner i organisationen kommer avkastningen ofta att vara ganska ringa. Då är det viktigt att ledningen fattar ett insiktsfullt beslut.

Processer för framgång inom sök

Så, vilka processer måste ni ha ordning på för att lyckas? Jo, man måste skapa insikt hos ledningen. Vad ska göras? Vem ska göra det? Hur ska det göras? När ska det göras? Hur mycket resurser krävs? Vilken avkastning kan vi få? Detta är information som ledningen behöver för att fatta sitt beslut. Den bör samlas och presenteras för att skapa insikt och trygghet hos beslutsfattarna. Om det är fyra parametrar, externa byråer och interna avdelningar involverade då måste man planera. Då måste det finnas en planeringsprocess för att hantera detta annars går det aldrig att få ihop.

Det kräver också genomförande. Organisationer måste kunna leverera på förbättringar löpande. Ni som har jobbat inne i organisationer vet att detta kan vara svårt. Det kräver också kontroll och med kontroll menar jag inte att man ska sitta som en puppet master och hålla på, men allt det man gör som går live behöver kontrolleras. Det beror på att det händer väldigt mycket här. Det är väldigt många detaljer som måste fungera. Teknik är exempelvis ganska komplext idag. Många företag har ingen tydlig QR-process. Det är ett branschord som innebär att man kontrollerar att koden gör det den ska göra på ett effektivt sätt och inte förstör någon annan kod. Google säger själva att när de utvärderar innehåll för att ranka det så har de 500 parametrar. Det är ganska vanligt att man skeppar grejer men det förstör något annat. Jag kommer att visa ett exempel sedan.

Det kräver också feedback och mätning till beslutsfattare. Hur går projektet? Det ska vi också prata lite om senare. Om man inte har dessa processer så måste man skapa dem. Om en av dessa inte finns så kommer ni inte att få den avkastning som ni vill ha. Det är liksom lite etta och nolla här. Antingen har man de här processerna och då kommer det att gå som man vill under ungefär den tidsramen man har satt. Men om det här saknas någonstans då har man satt upp en process med inneboende problem och de problemen kommer att göra sig påminda när man försöker fixa detta. Konsekvenserna blir att man inte nå dit man vill inom den tidsram man satt med den resursmängden man satt och det skapar dessutom stress och frustration bland kollegorna. Så det här är en ganska bra checklista. Har vi detta? Man kan till och med behöva definiera detta närmare i sin kontext.

Skapa insikt hos ledningen med hjälp av SEO-case

Ja, insikt. Jag har lärt mig att det snabbaste, bästa och enklaste sättet att påverka beslutsfattare är genom SEO-case. Att helt enkelt förklara att det här är värdet, det här är resursåtgången och det här är tidsplanen. Här ser ni ett sådant case som jag har satt ihop för enkelhetens skull. Ni ser att den speglar att det är en investering. De första tolv månaderna är det i princip bara kostnader, men från och med månad tretton börjar avkastningen att komma. Ni ser nettovärdet längst ner till höger. Det finns en del riskjusteringar som man kan ifrågasätta i det jag säger.

Kan man bygga ett sådant här case så kan man också påverka beslutsfattarna att fatta det beslutet som behöver fattas. Här ser ni också hur jag har delat upp SEO kostnaden. Tech. I det här fallet är det en intern kostnad. Content. I detta fall är det en extern kostnad. Länkar – extern kostnad. SEO. I detta fall är det oss och det handlar väldigt mycket om projektledning och att hantera allt detta. Projektledning och kontroll är det vi gör mest, därefter är insikt. Anledningen till att insikt är viktigt är att ingen förändrar sig utan att först förstå varför. Det bara är så. Det var om insikt. Några frågor? Jag vet att detta inte är helt okomplicerat. Om någon av er har sett sådana här kalkyler innan så får ni gärna skriva en kommentar. Det vore trevligt.

Planering är A och O vid sökmotoroptimering

Ja, planering. En sådan här måste till och den måste vara ytterst tydlig. Det här är ett Gantt chart. Vi brukar använda oss av Gantt chart, det blir tydligast så. Man kan ganska snabbt få en överblick över var man är. Det kan som sagt vara många parter inblandade och ingen i projekten jobbar ofta heltid med SEO. Man har ofta flera arbetsuppgifter både som leverantör och som ansvarig i företaget. Därför är den här planeringen av yttersta vikt för att folk ska kunna genomföra även andra arbetsuppgifter och vara effektiva. Det är också så att han eller hon som är ansvarig måste kunna gå till ledningsgruppen och säga att nu är det problem. Nu måste ni fatta de här besluten. Det är helt enkelt den här tidsplaneringen som man använder till det.

Nu ser jag två frågor här. Ja, okej. Daniel: “vilken är den största förändringen på SEO nu och för tre till fem år sedan?”. Jag sparar den till slutet. “Hur uppskattar du intäkterna och klick på ett SEO-projekt?”. Mycket bra fråga. Det vanligaste sättet att uppskatta klicken är helt enkelt att ta klickkostnaden från kundens Adwords-konto och sätter det värdet. Det är ett objektivt värde, men värdet för kunden är alltid högre än det priset de betalar för Adwords annars hade de inte gjort Adwords. Det näst vanligaste är att man faktiskt kommer fram till ett värde av klicken. Vi tror att varje klick är värt ungefär 20 kronor. Det i sin tur ligger till grund för vilken konvertering man har och vilken strategi man har i affärsplanen. Men jag skulle säga att man ofta benchmarkar mot Adwords-klick. Ja, nu ska vi se här. “Vilka av de fyra faktorerna påverkar mest?”. Ja, det är väldigt olika från sajt till sajt och från segment till segment. Vår åsikt är alltid att man ska jobba med alla fyra faktorer annars kan du inte förvänta dig den avkastning som du vill ha. Annars är man tillbaka i det här “duttandet” som jag pratade om tidigare. Okej, vi sparar de här frågorna och jag kommer att återkomma till dem i slutet.

Det som också är av yttersta vikt är att man har en tydlig genomförandeprocess. Teknikavdelningar är fantastiskt duktiga på detta. Det finns många åsikter om teknikavdelningar men det är givet den komplexitet som de har så är många avdelningar ganska duktiga på att få ganska stor output. Vi jobbar ofta med teknikavdelningar och genomför förändringar, så vi är ganska inne i de agila processerna. Man behöver alltid en tydlig genomförandeprocess med projektets parter. Och vi tror att det är mycket i det agila som den här processen ligger. Den är ganska enkel. Man har ett projektmöte där man går igenom en till tre ärenden eller vilket content som ska skapas och så vidare. Sedan lägger han eller hon som ska genomföra detta en vecka eller två på att genomföra det och sedan är det test eller feedback och sedan ska de här ärendena ut, oavsett om det är content eller om det är strategiprocesser eller om det är teknikförändringar. Så har man den här löpande processen. Man träffas om fjorton dagar till exempel eller var tredje vecka, det bestämmer man, så går man igenom vilka ärenden som ska genomföras, man säkerställer att ärendena är tydliga och sedan jobbar de inblandade parterna med de här projekten och därefter kommer man få det att fungera. Det kopplar också samman till det vi sade innan, den tydliga planeringen. Man måste ha den planeringen, det Gantt-chartet. Det är snuttefilten som man ständigt håller i och som säkerställer att projektet går enligt plan. Frågor på den genomförandeprocessen? Om ni vill får ni gärna skriva lite om hur ni gör i chatten, så kan vi diskutera det.

Kontrollera genomförda ärenden i SEO-projektet

Kontroll. Som jag nämnde innan, när Google utvärderar en bit innehåll säger de själva att det är ungefär 500 faktorer som de utvärderar. Det betyder att om några fallerar så får man inte det resultat man vill. Man måste helt enkelt få ordning på fler och fler och fler av dessa faktorer och det är det som genererar ranking som i sin tur genererar klick och trafik som i sin tur genererar konverteringar. Men om man genomför ett SEO-projekt kan det vara väldigt många ärenden, väldigt många enheter och innehåll och många detaljer som man måste få ordning på och många inblandade människor. Jag har varit med om projekt där det är plus tio personer som exekverar på olika sätt i flera länder. För att få detta att fungera så måste man kontrollera allt. Gå tillbaka till den processen man innehar, måste kontrollera varje genomfört ärende. Någon måste göra det. Man måste dessutom kontrollera det utifrån Googles perspektiv.

Det är tyvärr ganska vanligt att teknikavdelningar skeppar uppdateringar som är helt korrekta enligt ärendet men som förstör allting annat. Ni kan se det på grafen vi har här. Det är en sajt som skeppade ett tekniskt fel i en uppdatering och det dröjde två till tre månader innan man upptäckte detta. Som ni ser så hade det en ganska dramatisk effekt på hur sajten betedde sig i Google. Vi hittade det efter två till tre månader och kunde fixa det och då återvände sajten till sin vanliga trend och fortsatte uppåt. Man tappade alltså två till tre månader. Det här är i ett segment där trafiken kostar plus hundra kronor klicket. Där var det alltså några miljoner som bolaget eldade de här månaderna. Det kan få ganska dramatiska konsekvenser om man inte kontrollerar allt. Det är ofta så att det flesta felen inte är så allvarliga, men om man har en process som konsekvent levererar nya fel då är det ingen förbättringsprocess. Därför är det ändå viktigt att ha koll på detta. En stor del av våra projekt är att kontrollera vad som görs, ge feedback, övervaka och mäta. Vi säkerställer att projektet rör sig enligt plan.

Mätning av SEO

Ja. Okej. Om ledningsgruppen fattat ett beslut, man har projektdeltagare från olika avdelningar och leverantörer inblandade så är mätning och rapportering viktigt. Vi tror att man ska mäta SEO-projektet så här: dels kvalitativt. Hur många ärenden eller problem löser vi per tidsenhet, per månad eller per cykel? Man måste också veta hård data, konvertering och måluppfyllelser. Det kan vara försäljning av de här löparskorna, men det kan också vara mängden leads som levereras och trafik från Google. Det vill säga trafik exklusive varumärke. Vi stöter fortfarande på där man samlar all trafik i en stor hög men det är trafik från Google inklusive varumärket. Vid varumärkessökningar är det inte SEO:n som levererar utan det är marknadsavdelningen och de ska ha cred för den.

20 % av sökorden står för 80 % av nyttan.

Det är också så att vissa sökord är viktigare än andra. De tycker att man ska mäta ranking. Precis som ni ser framför er. Det är från en av våra mätningar där vi mäter ord som vi tycker är viktiga. Det är dessutom ofta så att paretoprincipen gäller, att 20 procent av orden står för 80 procent av nyttan. Det kan vara bra att ha lite extra koll på dem. Det är dessutom bra att ha den här rankingdatan inom projektet. För det som ökar motivationen för de inblandade, det är när sådana som jag kan komma tillbaka till en individ och säga att det här ärendet påverkade er ranking så här mycket. Det påverkar den individens motivation och tillfredsställelse av arbetet väldigt mycket. Det är ett trick man ska använda om man vill att människor ska prestera mer och bättre och vara mer engagerade. Det är att komma med den här feedbacken i form av ranking, “det här skapade du och det här blev konsekvensen”. Väldigt få människor får den feedbacken i sitt arbetsliv. Okej, då ska jag kolla frågorna. Ja. “Hur lång tid tar det?”. Den frågan ska vi besvara sedan. Jag hoppar vidare.

Kompetenser i ett SEO-projekt

Okej. Det är inte bara processer det är kompetenser. Dessa SEO-kompetenser tycker vi behöver ingå i ett SEO-projekt. Teknik. Innehållet behöver finnas i ett ramverk och det ramverket är teknik. Content. Man måste kunna skapa content som rankar, inte content i allmänhet, utan content som Google och Googles användare vill ha. Det finns ohyggliga mängder content där ute som inte rankar. Jag skulle till och med hävda att 99,9 procent av allt innehåll som skapas inte rankar alls. Det är väldigt lite innehåll som får en plats i Google. Så det måste vara exakt rätt. Det är också länkar till sajten. Man behöver jobba med design, hela upplevelsen. Det är inte bara det tekniska ramverket som är viktigt utan hela kontexten där man hamna, och det är allt ifrån fontstorlek till paketering. Konvertering, såklart. Man behöver ha koll på projektledning och man behöver kunna göra SEO analyser. Och det är precis som processerna – har man inte de här kompetenserna i projektet så kan man inte förvänta sig den avkastningen som man vill ha.

Effekten av SEO

När kan jag förvänta mig effekt? Jag tror att detta var en av frågorna i QA. Ja, det vanliga svaret är att det beror på. Alla webbsajter är olika, alla segment är olika, alla företagsledningar och företagskulturer är olika, men vi brukar genomföra SEO-projekt som tar sex till tolv månader. Man brukar kunna se effekt på ranking inom en till två månader, men det beror helt och hållet på hur många ärenden och problem man löser, vilket tempo man håller. Ju högre tempo man kan hålla desto fortare kan man få en effekt. Det är inte så att man börjar med det allra svåraste och det allra minst värdefulla. I de här projekten börjar man med det svåraste men det som ger mest. Jag har lärt mig att det är det effektivaste sättet. Det som begränsar den här effekten är nästan alltid kundens genomförandeförmåga. Vi kommer inte dragandes med massa egna techisar utan det är kundens resurser som vi använder oss av för att lösa problem och göra en förbättring. Så det är kundens genomförandeförmåga som har de största effekterna om man kan förvänta sig en effekt.

Som sagt våra projekt brukar ta sex till tolv månader. Jag brukar avråda från att göra längre projekt. Men jag vill ändå vara lite tydligare. Det finns ett exempel här. Detta är en artikel som vi har skapat åt ett försäkringsbolag och det tog ungefär en månad innan man började se effekt och det tog sex månader innan man nådde full effekt, och sedan ser ni att den stabiliserade sig. Vi brukar säga att publicerar man innehåll i Google så tar det tre till fyra månader innan man når optimum. I just detta segment är konkurrensen lite tuffare så det kan ta lite längre tid, men det ska inte ta mer än sex månader. Detta tror jag är rimliga svar på frågan när man kan förvänta sig effekt. Men det intressanta är inte när man kan förvänta sig effekt utan det intressanta är hur länge man har den här effekten. För 95 procent av värdet inom SEO uppstår bortom det ögonblick som effekten kommer. De förbättringar man genomför kan man förvänta sig håller i flera år och ligger och avkastar hela tiden. Det är det som är den stora grejen med SEO. Man förhandlar helt enkelt med framtiden och investerar in i framtiden för att man ska få mer avkastning i framtiden och det är så man måste tänka. Du måste ha ett treårsperspektiv på din SEO. Men projektet, själva genomförandet av förbättringar tar kanske sex till tolv månader för att nå det mål du har. Det är så man behöver tänka. SEO är inte ett substitut för Adwords, det är en helt annan grej.

Taktiska och strategiska nyckeltal inom SEO

Vilka nyckeltal behöver jag ha koll på? Jag har försökt dela upp de här i två för att göra det lite tydligare. Dels någon typ av taktiska mätetal och dels någon typ av strategiska, alltså lite mer mot horisonten. De taktiska, de man behöver jobba med varje månad eller varje vecka om man vill det, är klick. Hur många klick genererar Google till oss exklusive varumärke? Hur många transaktioner leder detta till? Vad är värdet per besökare från Google? Och det är som en sajt uppdelad i olika sektioner. Man kallar en content-sektion en kommersiell sektion och man kallar en landningssidor och så vidare. Så ska man helst dela upp det lite. Om det är väldigt mycket content så är ofta värdet lägre till exempel och blandar man detta för mycket så får man ett genomsnitt och en genomsnittsanalys har en tendens att lura dig.

Ibland ska man även jobba med ranking. Jag menar om löparskor är ens viktigaste produkt så finns det nog tio till tjugo ord som man ska ha lite bättre koll på. Men man behöver inte kolla dem varje dag även om det brukar bli så när man mäter ranking. Man behöver också ha koll på det genomsnittliga värdet på transaktioner. Det är ofta så att en kund kan generera flera transaktioner. Man behöver ha koll på hela värdet under hela kundens cykel och det beror på att om man inte har det så fattar man ett felaktigt investeringsbeslut. När man inte vet det rätta värdet på den trafiken så kommer de investeringsbesluten som man fattar att alltid vara felaktiga. Det är de korta grejerna. Vi tror inte på stora tunga rapporter, utan om antalet transaktioner på en månad börjar gå ner, men klicken är ungefär densamma. Då är det en signal på att man har ett problem som man får börja gräva i det. Om klicken går ner är det också en signal på att man har problem. Då ser ni hur man kan använda de här när man får förändringar, så kan man börja gräva efter problemen. Då har det hänt saker.

Vi ska gå till de här strategiska nyckeltalen. Här finns det två stycken. Den första är ett mått som jag kallar synlighet. Den har lite andra nämn där ute också. Det är ett mått som är konstruerat av SEO:are. Det måttet bygger på hur många sökord som sajten rankar på, vilken volym de har och hur väl sajten rankar på dem. Då bygger de om det till ett index och går det här indexet upp så har man framgång, går det ner så har man inte framgång och rör det sig i sidled är det ungefär som det var igår. Ett sådant här index ger rätt specifik information och det visar helt enkelt om man är på rätt väg. Om du har ett sökord eller många sökord där er sajt rör sig från femtonde plats till tjugonde plats då genererar det inga klick, men det är ändå viktig information för att berätta att projektet är på rätt väg. Vi gör ungefär rätt saker i ungefär rätt ordning som har effekt i Google. Den informationen behöver beslutsfattare och sådana som jag för att kunna styra och kalibrera projektet. Även om man gör en noggrann planering så nitar man ändå bara 90 procent. Det är när man börjar trycka mot toppen som man lär sig nya saker och då behöver man den här informationen. Ni kan se här, detta är synligheten för topdog.nu. Som ni kan se fick vi lite fart i corona eftersom många började jobba på sajten. Ni kan se att de aktiviteter som vi genomför har effekt. De finns en uppåttrend, så vi gör ungefär rätt. Sedan kan vi alltid göra mer och fortare, men vi gör ungefär rätt. De stora strecken som ni ser där till vänster det är tester som vi har kört och det är därför det är lite konstigt där. Det är den sista trenden där som har värde för mig för den visar att vi gör ungefär rätt, därför behöver man det här indexet också.

Sedan finns det ett annat mätetal som vi tycker är viktigt. Det är vad vi kallar share-of-voice. Jag nämnde det innan. Det finns något som heter paretoprincipen. För er som inte känner till den så säger den att ungefär 20 procent av aktiviteterna genererar 80 procent av värdet, eller i detta fall, 20 procent av de keywords som finns där ute är de som genererar 80 procent av värdet för er. Dem bör man försöka ha lite bättre koll på. Man bör veta hur stor del av det här värdet man fångar. Det är viktigt för beslutsfattaren. Vart är vi nu någonstans? Det är också viktigt när man gör konkurrentanalyser. Hur stor andel av värdet fångar våra konkurrenter? Vad är deras konkurrensfördel eller konkurrensnackdel?

Det är viktigt för kontexten att förstå sin bransch och sin marknad.

Här ser ni share-of-voice för Topdog. Här finns det 88 sökord, och som ni ser av skalan så har jag mycket kvar att göra för att fånga mer värde. Sedan är det så att man fångar aldrig 100 procent av de här. Det är helt omöjligt, och det beror på att det faktiskt finns någon som klickar på plats tio och så, men om man är på första plats så ska man kunna fånga 20 till 25 procent av hela värdet bland dessa. Det här är viktigt för beslutsfattare, att ha lite koll på det här. Hur stor del av värdet här fångar vi egentligen? Vad får alla andra? Det är viktigt för kontexten att förstå sin bransch och sin marknad.

Hur gör vi på Topdog?

Vi närmar oss slutet av presentationen. Jag ska bara avsluta med att berätta hur vi gör. Vår process består i princip av två delar. Vi gör alltid en ordentlig planering. planeringen ska besvara: Vad ska göras? Vem ska göra det? Hur ska det göras? När ska det göras? Mål och risker. Då ser ni hur detta kopplar tillbaka till ledningsgruppen, insikt, planering, många deltagare, komplexitet. Sedan har man en genomförandefas med kundens resurser. Då handlar det om projektledning, mätning, kalibrering, man får lite ny information från Google, uppföljning och kontroll. Sedan ska man på ett ungefär nå målen. SEO är ett förbättringsprojekt och man identifierar vilka faktorer som ska förbättras och hur i steg ett och sedan genomför man dem i steg två. Då får man den här tydligheten och då blir inte SEO:n lika slumpmässig, utan man har en tydlig process som exekverar mot målen med hjälp av förbättring.

Frågor och svar

“Hur sätter man ett värde på en besökare från Google om sajten enbart är en varumärkessida?”

Intressant fråga. Jag har faktiskt aldrig löst det problemet men samtidigt är det ju så att den här sidan är en del av kundens resa. Om det inte är några transaktioner så är det inte en del av slutet av resan. Men någonstans finns den här sajten och är en del av resan. Det kan till exempel vara att man ska informera om sin produkt och utan att informera så blir det inga köp. Då bör man sätta ett värde utifrån det. Men det kan vara ganska svårt ändå att sätta det rätta värdet och sätter man ett felaktigt värde så leder det till felaktiga beslut. Det är en ganska svår fråga som du ställer. Jag tror att man måste sätta sig ner och kolla på datan. Man kan till och med stänga ner webbsidan en vecka för att se vad som händer och därmed få datan. Vilken var konsekvensen? Och så vidare. Det är inte en lättare fråga, man måste nog sätta sig och räkna på det och se var i resan sajten finns.

“Vad innebär faktorn teknik inom sökmotoroptimering?”

Ja, teknik är ett väldigt brett begrepp. Det är allt ifrån kod, hur frontend koden exekveras till olika typer av taggning. Google har till exempel egna HTML-koder som de låter en använda, som till exempel nofollow och sådant. Så det är liksom allt som har med den tekniska delen av webbsidan att göra i princip, samt den mängden fel som kan uppstå. Det är det jag avser när jag säger teknik. Det kan till och med vara, även om det inte är lika vanligt längre, vilken c-klass, alltså IP-nummer.

“Vad är det första man bör göra om man ser ett behov av SEO men inte har kompetensen internt?”

Bra fråga. Redan där har man identifierat att man inte har kompetenserna. Då har man gjort någon form av analys som känns väldigt konstruktiv. Det som jag hade gjort här om man känner otrygghet eller osäkerhet så att säga, är inte en analys av sajten utan en analys av potentialen. Vad söker våra kärnanvändare på och vad är värdet av det? Och för att använda lite tydligare ord, att man gör en sökordsanalys för att plocka fram vad användarna gör. Den sökordsanalysen kan man använda för att sätta ett värde, se vilka förändringar eller förbättringar man behöver göra på webbsidan och en massa andra saker. Man kan också se att “okej, om vi kan tjäna så här mycket pengar, så kan vi investera så här mycket pengar”. Redan där finns det väldigt viktig information om man är beslutsfattare. Där hade jag börjat. Om man vill göra det handler det sedan om vilka resurser man vill tillsätta för att det här värdet ska uppstå. Du ser den här konstruktiva kedjan av logiska frågor som tar en vidare steg för steg. Man måste inte förvandla det till ett jätteprojekt, men man behöver ta reda på potentialen.

“Hur vet jag som beställare att kontrollen gjorts på ett adekvat sätt?”

Ja, tyvärr är det brutala svaret att om du inte har kompetensen att kontrollera det själv så kommer du aldrig att få veta. Du behöver förlita dig på de som gör detta, eller dina kollegor. Vi jobbar genom kundens organisation, så det är vi som kontrollerar saker och ting som vi har gjort. Ur det perspektivet så funkar det för oss och våra kunder eftersom det är flera parter inblandade, beställaren, de som exekverar och vi. Då kontrollerar vi de som exekverar sedan går vi till chefen och säger “så här bra blev det”. Men om man inte har en sådan process så är det tyvärr en själv som måste exekvera på det.

“Gällande SEO-kompetenser, representeras dessa hos en och samma individ?”

Nej, det är svårt att hitta en individ som har alla dessa SEO-kompetenser och skulle du hitta dem kan du lugnt utgå ifrån att de är apdyra, för det skulle vara en väldigt kompetent individ. Det är rimligt att tro att ett SEO-projekt involverar flera personer. Även om det inte är flera personer hos er så är det flera personer hos de som levererar. I våra projekt brukar det vara minst tre parter inblandade och människor från flera avdelningar för att få det här att fungera. Även om man är ett mindre företag så är det som en checkbox: det här behöver vi jobba med och det är i det här vi behöver kompetenser. Bara genom att kunna ställa den frågan gör ju att man börjar bete sig annorlunda. Man börjar bete sig på ett mer produktivt sätt. Jag förstår komplexiteten i det här.

“Har man nytta av undertexter till filmer på hemsidan ur ett SEO-perspektiv?”

Ja, det har man. Man kan lägga dem som en transkribering under videon och då blir det text till Google. Det är inte lika bra som en artikel för man kan inte prata lika strukturerat som man skriver, men det är bättre än inget. Läs mer om vår tjänst för video SEO.

“Hur påverkar sökningar via mobilen med exakt position sökresultatet? Hur har Googles ökade positionsberoende påverkat SEO:n för lokala företag?”

Ja Daniel. Det är inga lätta frågor du ställer. Man pratar väldigt mycket om att Google anpassar sökningar utifrån han eller hon som söker och det är nästan inte sant, förutom vid ett tillfälle som ger väldigt mycket effekt. Det beror på var man är. Om du gör en sökning på bemanning i Nyköping så får du ett annorlunda sökresultat än om jag gör en sökning på bemanning i Stockholm. Detta är den största enskilda faktorn som påverkar ett sökresultat, var du är någonstans när du gör sökningen. Jag skulle säga att eftersom Google har lite bättre koll på dig med hjälp av din mobil, blir det tydligare var du är någonstans. Så skulle jag också säga att de är duktiga på att leverera det sökresultatet du vill ha. Jag skulle säga att mobilen har gjort att sökresultaten har blivit bättre. Det blir mindre förvirring även om Google har en tendens att tro att jag bor i Malmö när jag söker. Varför vet jag faktiskt inte men det kan ju bero på mitt språk. Jag skulle säga att. Hur det har påverkat. Ja, de har blivit bättre på att definiera var du är och det har gjort sökresultaten bättre. Det betyder också att du måste ha ordning pålokal sökmotoroptimering på olika sätt genom URL:er och olika typer av taggning genom kopplingar till Google My Business. Jag skulle inte säga att det har påverkat jättemycket annat än att de har blivit skickligare faktiskt. Jag hoppas att jag har besvarat din fråga.

“Vilket SEO-verktyg är bäst för uppföljning av statistik?”

Inte helt lätt. Vi använder AHREFS väldigt mycket. Det är ett ganska komplext verktyg som kan göra massa saker. Google Analytics och Search Console använder vi också väldigt mycket. Om man ska använda de måtten, de nyckeltalen som ni delvis ser på sliden bakom mig så hade jag byggt en PowerPoint, eftersom det är ganska enkelt, och sedan rapporterat datan där. Vill man göra det lite mer avancerat så finns det något som heter Data Studio som kan hämta informationen och automatisera informationen och sedan kan rapporten ske, men vi använder AHREFS primärt.

“Gällande content. Hur ska jag välja sökordsinriktning?”

Ja det är det. Det är inte så att man bara kan skriva artiklar så här utan man behöver bygga en hel struktur för innehållet med kopplingar till olika typer av innehåll och prioriteringar. Det är därför att Google har en struktur. Det finns strukturer som man jobbar efter, precis som att en bok inte är slumpmässig. Det finns ett index och det finns en följd som informationen ska presenteras i. Man måste bygga den strukturen och den strukturen bygger på keyword research och hur viktiga sökorden är. Därefter gäller det att nöta sökarens förväntning. Vad är det för information de vill ha? Den ska helst levereras blixtsnabbt, alltså ju fortare du kan leverera svaren desto bättre är ditt content. Det du frågar efter är en fråga som jag skulle behöva ett helt webbinarie för att diskutera. Vi hade ett sådant webbinarie för två veckor sedan. Du kan mejla mig efteråt så kan du få filmen att titta på.

”Vilka verktyg är bra för att följa upp ranking på sökord?”

Bra verktyg för att följa ranking på sökord. Vi använder AHREFS. Skärmdumpen ni såg tidigare är från ett system som heter AWR. Det finns ett svenskt system som heter Wincher, som man kan använda. Det finns säker 300 till 400 verktyg för att mäta ranking. Vilket som är bäst vet jag faktiskt inte. Vi använder numer AHREFS.

“Vad bör man tänka på om man ansvarar för flerspråkig SEO?”

Ja, för att göra internationell SEO behöver man ha olika sajter, en .se, en .nu eller .no, .fi och så vidare, eller så behöver man subdomäner. Sedan behöver man en förstasida och sedan behöver du implementera en kod som heter Hreflang. Sedan så måste du ha varje språk för sig. Så du behöver en specifik teknisk struktur för detta. Det är inte heller en kort fråga så jag vill inte gå in för mycket på den. Du får höra av dig efteråt så får vi ta det då.

“Hur skriver man content som rankar i Google?”

Ja, det är ganska många faktorer som behövs för att få ihop ett bra content, men den viktigaste frågan som man måste besvara är: vad är det användaren vill ha? Vad är sökarens fråga? Ibland kan det vara flera frågor, inte nödvändigtvis en. Man måste besvara dem. Man måste besvara dem på ett strukturerat sätt. Kunden måste kunna processa informationen blixtsnabbt. Det skulle jag säga är den viktigaste faktorn. Den näst viktigaste faktorn är att man måste på ett tydligt sätt få kunderna eller sökarna att förstå att de kommer att få svaret om de klickar på länken. Jag skulle säga att det är de två faktorerna som avgör och det finns ganska många detaljer i vart och ett av de två svaren som är avgörande för att få det att fungera, tyvärr. Att skriva innehåll, som vi såg här tidigare i den här försäkringsartikeln, är att det är en process i sig med en specifik kompetens.

“Hur påverkar röstsök SEO?”

Ja, röstsök växer ganska fort men det är dåligt med kommersiell kontext i röstsöket. Det är såklart så att om man är i Söderköping och inser att man behöver klippa håret, och gör en sökning och man promenerar på deras motsvarighet till Storgatan så säger man frisör och då får man ett antal svar och så går man till den frisören. Så det finns lite kommersiella applikationer så, men jag tror att Google fortfarande inte har någon kommersiell Adwords-liknande process för röstsök. Jag skulle säga att i merparten av fallen så är röstsök bland det minst prioriterade inom SEO. Det finns nästan alltid mycket, mycket värdefullare delar av SEO att exekvera på. Jag tror inte heller att röstsök kommer att vara något som tar över. Jag tror att det, i bästa fall, kommer att vara ett komplement för många. För som sagt, det är ofta ganska komplexa frågor. Människor är så vana vid att läsa versus att prata, så folk kommer att vilja läsa. Men i vissa fall, som det här frisör-fallet så finns det ett kommersiellt värde. Så jag skulle nog säga nja, det finns troligtvis lägre hängande frukter som är större på er sajt.

Då ska vi se här. Okej, då ska vi se här. Då tappade jag chatten lite här. Ja Markus, man kommer att få våra slides efteråt. Vi kommer att mejla ut video, slides och ett litet frågeformulär. Alla kommer att få allt.

“Vilka är de 500 faktorer som Google utgår ifrån när de utvärderar en sajts innehåll?”

Jag vet inte. Google berättar nämligen inte det. Jag skulle säkert kunna gissa ihop 20, 30 eller 40 stycken. Fler också kanske, men jag skulle säga att den viktigaste faktorn är att möta sökarnas behov och ge svaret på frågan. Om du inte gör det är du toast.

“Vilka gratis SEO-verktyg rekommenderar du för att komma igång med mätning?”

Jag kan ingenting om gratisverktyg. Jag tror inte att gratis är gott, så jag undviker gratisverktyg.

“Om man byter företagsnamn och domännamn, vad är viktigast att tänka på?”

Ja, okej. Man bör i mycket god tid börja prata om det nya domännamnet så att ens användare förstår att detta kommer att hända. Man bör låta båda sajterna leva bredvid varandra under ett tag, kanske under en månad, och man bör hantera bytet av hemsida på specifikt tekniskt sätt. Efter en månad eller tre veckor gör man en redirect från den gamla domänen till den nya. Då har man mappat så att varje ny redirect hamnar på rätt plats. Så bör man göra. Det var lite komplext men det är inte helt enkelt.

”Vad heter sökordsverktyget som du använder?”

Tack själv. Jaha, det jag skriver i sliden syns inte. Nähä, okej. Sökordsverktyget heter AHREFS. A, H, R, E, F, S .com. AHREFS. Det är min skånska som lurar er när jag säger det sådär. Jag säger det igen A, H, R, E, F, S .com. Ni kan söka på SEO-verktyg så har vi en artikel på topp tio. Där ligger det lite mer information om vilka verktyg vi använder dagligen. Så ni kan få en liten inblick i vår tillvaro. Som sagt, sök på SEO-verktyg så tror jag att vår artikel är på topp 10 och där kan ni klicka på den och läsa vilka verktyg vi använder, inklusive länkar.

“Hur nyttig är företagets blogg för sökmotoroptimering?”

Ja, du kan få den. Ni behöver mejla mig efteråt så kan jag skicka den till er under dagen. Jag skulle säga att content inte har något med blogg att göra. Det är bara ett publiceringsformat. Man behöver content kring sina produkter. Om man till exempel försöker ranka på ordet New York så måste man ha en artikel om Brooklyn. Har man inte en artikel om Brooklyn så är man mindre relevant för New York. Det är det jag menar med content, att innehåll måste finnas i en struktur och man måste vara heltäckande i ämnet. När man är heltäckande i ämnet och det finns en struktur, då rankar man också väldigt bra på sina huvudord. Jag vet inte om det var ett bra svar för dig Kristian.

Det kommer en fråga om vi får detta inspelat efteråt. Det är korrekt. Vi klipper till detta lite under dagen och sedan kommer min kollega Mikael att skicka ut video, slide-decket och ett frågeformulär som jag hoppas att ni tar er tid att besvara, om hur bra eller inte bra vi var.

“Vad innebär teknik ur ett SEO-perspektiv?”

Ja, för mig är teknisk SEO väldigt mycket kod. Jag gillar t.ex. inte att använda plugins. Men det kan till exempel vara hur innehållet renderas och hur snabbt sajten laddar, olika typer av taggar, olika typer av automatisering. Man kan automatisera title och description. Teknik i dess bredaste bemärkelse. Jag vet inte om jag besvarade din fråga Markus. Du får gärna skriva mer detaljerat så kan jag försöka besvara den mer detaljerat.

Har vi några fler frågor? Jag är kvar här så länge det behövs. Jag vet inte hur många som är kvar. Det är fortfarande 48 personer kvar. Jag kan gå tillbaka till toppen av QA och se vad det är för frågor.

“Handlar SEO om content och vilka konkreta åtgärder pratar man om då?”

Ja, det är ju content som Google rankar. Ibland är content väldigt kort, till exempel om någon söker på datum. Då förväntar man sig ingen lång artikel som utvecklar vilket datum det är, man vill bara veta vilket datum det är. Det är detta content som då ska basvara sökarens fråga. Varje sökning är en fråga. Ingen sätter ett frågetecken efter den sökning man gör, men alla sökningar är en fråga och det är där i den kontexten som content är viktigt. Det är så man besvarar sökarens frågor.

“Vilken är den största förändringen inom SEO nu jämfört med för tre till fem år sedan?”

Jag skulle hävda att det som har hänt de senaste åren är att Google har flyttat fokus från länkar till användarupplevelse och att bättre besvara frågan fortare. Jag skulle säga att länkar har idag mindre betydelse än vad de hade för tre till fem år sedan och den här något flummiga faktorn, användarupplevelse, är viktigare, men det är inte användarupplevelse i allmänhet. Det är användarupplevelse när en individ kommer från Google till er sajt. Så det är inte i allmänhet.

”Vi ska lansera en ny webbsatsning, när bör vi starta SEO-arbetet?”

Bra fråga. Vi tycker så här, när man specificerar en ny webbsida och skriver ner olika krav, då bör SEO vara med. Eftersom SEO påverkas av användarupplevelsen idag och då behöver man ett tydligt fokus på det. Så det är redan på kravställningsnivå som SEO bör vara med. Lägger man in det senare kan man behöva göra om delar av sin sajt, så det bör komma med redan på kravnivå.

“Efter att ha genomfört ett SEO-projekt, när är det dags att göra en ny review?”

Bra fråga. Vi brukar göra så här att vi har ett genomförandeprojekt som kräver ganska mycket resurser. Sedan så har vi ofta en tid där vi är kvar löpande och då kommer vi med en eller tre krav i kvartalet med grejer som ska förbättras. På så sätt slipper man att få den här försämringen av sajten, utan man gör en mindre mängd aktiviteter som motsvarar att byta kylarvätska eller byta däck. Då behöver man inte göra en review. Då kommer det man gör att vara väldigt mycket längre. Det som ofta händer förr eller senare är att kunden vill byta ut sin sajt med ny design, ny CMS och så vidare. Då börjar SEO-arbetet om. Det brukar vara den naturliga cykeln.

“Vad är de viktigaste SEO-stegen för en nystartad firma?”

Jag skulle säga att det är att ta fram de här sökbeteendena som jag pratade om tidigare. Vad gör ens kunder i Google och hur möter vi dem där? Det behöver man veta annars kan man inte möta dem. Jag skulle säga att det är svaret.

“Är content viktigare än en SEO-titel?”

Jag tror att när du säger SEO-titel så menar du title tag. Jag skulle säga att title tag är den viktigaste faktorn på en sida avseende SEO, och det beror på att det är den som visas i Google och det är det som avgör om Googles användare klickar på den eller inte. Det är helt enkelt där de skaffar sig en uppfattning om de kommer att få svar på frågan eller inte. Jag skulle säga att det är det viktigaste. Men å andra sidan, om man inte kan besvara frågan kommer Googles användare att trycka på back button i webbläsaren och det vill du inte. Den informationen sparar dem och det är en av de faktorer som de använder för att utvärdera ditt innehåll. Kan inte du besvara frågan så vill inte Google ha dig där på den sökningen och kommer förr eller senare att skicka ner dig till sidan två eller ännu värre.

“Hur viktig är mikrodata, typ schema.org för SEO?”

Viktig. Exempel på det kan du se i vissa sökresultat. Där kan du se gula stjärnor i sökresultaten. De gula stjärnorna påverkar hur människor klickar och påverkar det positivt. Man kan också få andra saker i sökresultaten. Man kan få priset på sin produkt, man kan få tillgänglighet på sin produkt, det vill säga om den finns i lager eller inte och en del annat. Detta får er länk i Google att stå ut mer och står den ut mer så kommer det ha en positiv effekt på CTR och då får ni mer trafik. Allt annat lika. Ur det perspektivet är det viktigt. Svara det på din fråga?

Vi har en kontaktsida. Det är bara att gå dit så finner ni min mejladress där och kan mejla mig. Tack själv Mats.

“Hur vet man att en offert är bra och att en SEO-byrå gör ett bra jobb?”

Jag skulle nog fråga SEO-byrån väldigt mycket om hur samarbetet kommer att ske. Jag skulle också fråga, under vilka omständigheter går SEO-projekten bra och under vilka omständigheter går SEO-projekten dåligt? Jag skulle också kräva en tydlig process och planering. Därför att som sagt, om det planeras så blir det gjort. Jag skulle också rekommendera att man involverar sig själv väldigt mycket och har avstämningar enligt den här cykeln som jag pratade om. Ungefär varannan vecka. Så skulle jag tänka och kräva tydliga svar på de frågorna därför att alla frågorna definierar hur samarbetet kommer att gå till. Vet man hur samarbetet kommer att gå till då sjunker risken dramatiskt att man fattar ett felaktigt beslut. Jag hade inte heller accepterat långa inlåsningseffekter. Det är helt normalt med en uppsägningstid på en till två månader oavsett vilka argument en eventuell säljare använder för att de ska vara annorlunda är alla dessa argumenten orimliga. En till två månaders uppsägningstid är helt normalt, tre kanske också under vissa omständigheter. I alla fall inte tolv. Så skulle jag tänka. Besvarade jag frågan Anders?

“Hur ska man tänka vid och när ska man satsa på Google-annonsering?”

Man behöver veta att sökbeteendet finns där ute men det finns det nästan alltid. Jag hade nog frågat en Adwords-byrå, hur mycket trafik kan vi få? Vad kommer kostnaden för den här trafiken att vara på ett ungefär och vad tror ni att den ger i konvertering? De frågorna hade jag ställt till en Adwords-byrå, och inväntat svaren och fattat ett beslut efter det. Sedan hade jag kört igång ett tremånaders test. Så hade jag gjort.

“Hur tänker man kring SEO-arbetet på en hemsida där man inte säljer en fysisk produkt?”

Man måste identifiera de ord eller det beteendet hos användaren som leder till köp. Om man säljer kurser i hur man flätar blomsterkransar, om det nu finns något sådant, finns det en del sökbeteenden kring blomsterkransar. Då skulle jag till exempel sett till att jag hade en kommersiell landningssida på “utbildning blomsterkransar”. Jag hade börjat att identifiera var det finns ett kommersiellt beteende och detta beteende finner ni ofta i Adwords-kampanjer. Där kan ni plocka fram den rätta datan om vilka ord som är väldigt kommersiella, lite kommersiella och inte kommersiella alls men fortfarande intressanta. Där hade jag börjat.

“Ska man göra Facebook-annonsering eller Google-annonsering?”

Man ska egentligen inte ställa dem mot varandra för de löser generellt sett olika problem. Trafiken i Google är en intent-baserad trafik, det vill säga, att man vet exakt i vilket ögonblick en användare vill ha en viss sak. Av det skälet är den trafiken från Google viktig. Det är i slutet av kundresan så man måste vara med där. Facebook-trafiken kan också konvertera, det är inte det, men det är mer en upplysande information där. Man behöver göra både och. Man kan inte bara satsa på den konverterande trafiken. Man måste också satsa på att upplysa människor om sitt varumärke, vad man står för, varför man finns och vad man kan förvänta sig, för att det ska bli bra. Man behöver göra både och. Men skulle jag välja så väljer jag ändå Google. Det finns en anledning till att jag jobbar med SEO. Det är den mest värdefulla trafiken som finns. Det finns ingen värdefullare. Google-trafik är motsvarigheten till mediebranschens gud. Det ät det mest värdefulla som finns, men också det svåraste att få. Jag har ju pratat om att det är många processer som måste till och som måste fungera. Jag är lite biased till det. Måste jag välja så skulle jag säga Google-annonsering. Besvarade det din fråga Anders?

”Vad behöver man för utbildning för att jobba med SEO?”

Ja Malin, om du googlar SEO-utbildning så tror jag att Topdog har en artikel på sidan två i Google. Den är ganska ny så den har inte tagit sig in på sidan ett än. Men som sagt, SEO-utbildning eller utbildning sökmotoroptimering, så har vi en artikel med olika typer av utbildningar som man kan läsa in sig på. Det är till och med, om jag kommer ihåg rätt, någon som är gratis. Så google SEO-utbildning Topdog eller bara SEO-utbildning, gå till sidan två, så finner du oss där och där finner du information.

Vi har gjort några webbinarier. Jag tror att detta är vårt fjärde webbinarie och om du mejlar mig efteråt så kan jag skicka en länk till dig så du kan konsumera dem som vi gjort tidigare. Alla de tidigare var faktiskt längre än detta, men det kanske är säsongen. Folk vill kanske hellre sola än att prata SEO.

Nu är det 14 personer kvar och det är inte så mycket frågor så jag tänker att vi kanske ska avrunda detta. Om det dyker upp någon fråga senare så kan ni mejla mig. Det som kommer att hända nu är att vi under dagen mejlar ut video, presentation och ett frågeformulär och hörs vi inte igen innan sommaren så önskar jag er en glad sommar och glad Midsommar. Tack för att ni tog er tiden och vi ska också passa på att tacka Mikael som har hjälpt mig med tekniken. Han syns inte här men han finns där i bakgrunden. Ha en fin dag. Hej.

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +15 år av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluder svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.