6 SEO-trender för 2017
Att Google kommer fortsätta förändra förutsättningar för oss som arbetar med sökoptimering även i år är nog ingen vågad gissning. Frågan är bara på vilka sätt. Här är vår genomgång av det viktigaste som vi tror händer i Google och hur SEO:n påverkas under 2017!
Mer fokus på HTTPS
Google vill att så många webbplatser som möjligt ska använda krypterad överföring, det som kallas https. Det ger Google ensamrätt till mängder av sökdata, ett enormt värde som de också är mästare att slå mynt av.
Sajter som inte kör HTTPS kommer märkas upp som farliga i sökresultaten, och det är klart att många internetanvändare då hellre klickar på en länk som är ”säker”. HTTPS är en förändring som kräver viss tekniskt kunnande av sajtägaren, och den kan komma att slå hårt mot till exempel ensamma bloggare.
Att Google inte redan har tryckt ut de hårdare kraven på HTTPS som man har flaggat för ett tag, är att de först behövde lyfta fokus på webbsidor som laddar snabbt (se nedan). Google var tvungna att svara på Facebooks Instant Articles som kom under 2015, och Googles svar heter AMP, accelerated mobile pages.
Få Topdog videos & SEO-kunskap direkt i din mailbox!
Vi på Topdog delar med oss av våra kunskaper inom SEO i videoform. Exempel på detta är denna videon där du får lära dig vad VD:ar och manegment team behöver veta för att fatta bra beslut avseende SEO!
Anmäl dig här för fler videos!
Snabbladdade sidor premieras
Under fjolåret fokuserade Google hårt på mobilsök. Lanseringen av AMP (se ovan) och ett helt eget sökindex för mobila sökningar är resultat av detta. En faktor som är extra viktig på mobila enheter är att sidan laddar snabbt, och detta kommer bli centralt för seo trender under året som kommer. Fler företag kommer att se ett värde i att jobba för bättre laddtider för sina webbplatser, och lägga resurser på det.
Realtid blir en het potatis
Google har traditionellt inte varit bäst på att visa upp det som händer i världen just nu. Här har olika sociala sajter kommit längre, kanske i första hand Twitter där viktiga skeenden har en tendens att generera riktiga explosioner av relaterade tweetar.
Google jobbar dock för att äta upp avståndet till täten, och vi vet ju att Google gillar att äta. Satsningar på bättre algoritmer och kraftfullare teknik är en del i detta, men ett verkligt radikalt grepp vore att köpa Twitter. Varför inte!
Med sjunkande värdering för aktier inom techbranschen och fallande räntor efter Trumps tillträde behöver det inte ens bli så dyrt som man hade kunnat befara. Någon emot?
Google tar 20 % av den svenska mediemarknaden
Googles marknadsandel i Sverige är större än vad många tror. Vi vet hur Google utvecklas i USA, och Google Sverige växer med minst 20 % varje år. Den svenska mediemarknaden växer inte mer än BNP överlag, så det är klart att fördelningen av den existerande mediekakan förändras väldigt snabbt.
Vi ser tydligt hur den digitala tillväxten i USA tillfaller dessa två i första hand hos de sociala jättarna. De svenska mediebolagen kommer att bli dominerade av Google i år, och Facebook kommer klampande hack i häl.
Intäkterna från lokalt sök stannar hos Google
Under förra året testade Google i USA att placera annonser inne i packen med lokala sökresultat, och nu är det dags att rulla ut den här funktionen i övriga världen. I och med att strax under hälften av alla Google-sökningar handlar om lokala butiker, hantverkare och så vidare, rör det sig om riktigt kännbara belopp som kan komma att styras om.
Dessutom kommer de lokala sökresultaten att kunna ge svar på mer komplexa lokala sökningar, som till exempel ”firma i Västerås som kan laga kylskåp utan väntetid”. Därmed minskar användarens behov att klicka sig vidare till en innehållssida, som går miste om en (potentiell) intäkt. I branschen kallas detta ofta för ”lokal SEO”.
En ny förstaplats öppnas upp i det organiska söket.
Allt oftare kommer du att högst upp i sökresultaten se en ruta med en sammanfattning av det du undrade över när du skrev in din sökning. Det kallas utvald information, eller helt enkelt faktaruta. Det är information som har skrapats algoritmiskt från en innehållssida med passande innehåll.
Rutan innehåller även en länk till den ursprungliga sidan, och på så sätt kan du faktiskt komma före den organiska förstaplatsen utan att för den skull behöva köpa annonsplats.
Ta plats i faktarutan gör du genom att på din webbsida ge konkreta och tydliga svar på frågor som ”vad”, ”hur” och ”när”. Det här är med andra ord ett enkelt sätt att snabbt ta en topposition för viktiga sökbegrepp och få ett extra tillskott av besökare till sajten. Kampen om faktarutorna kommer bli hård i takt med att allt fler publicister inser värdet av dem. Genom att ha koll på content trender kan du ligga i framkant.
Sökresultaten får mer video
Facebook ger Google en rejäl match när det gäller video. Google behöver svara upp mot utmaningen för att inte tappa annonsörer. Därför kommer sökresultaten innehålla alltfler videoklipp. Och i det här fallet är det inte för att användarna har bett om det.
Läs även om söktrender som ingen pratar om.