Av

Uppdaterad: December 07, 2022

Vad är Optimizely?

Optimizely är en mjukvara för att skapa avancerade webbplatser och e-handelslösningar. Dessutom har programvaran stöd för optimering, analys och personlig anpassning.

Vad är Optimizely?

Optimizely är en digital lösning som innefattar webbpubliceringssystem (CMS), e-handelslösningar och system för att optimera den digitala upplevelsen. Det är en programvara som utvecklats av svenska Episerver AB. 2020 köpte Episerver Optimizely och sedan dess har man använt Optimizely som övergripandenamn för hela sitt erbjudande.

Optimizely har egentligen tre inriktningar på sin mjukvara:

  • Content Cloud – CMS
  • Commerce Cloud – E-handel
  • Intelligence Cloud – Optimisering

Optimizely bygger från början på att optimera innehåll. Hela konceptet kan sägas handla om att först skapa innehåll som sedan på olika sätt analyseras och optimeras för bästa möjliga digitala användarupplevelse.

Vad är Optimizely?

Hur fungerar Optimizely?

När du skaffar Optimizely kan det se lite olika ut beroende på vad ditt ändamål med mjukvaran är. Vissa använder programvaran för att skapa en informationssajt eller stor blogg. Den fungerar även för att skapa intranät. Andra använder Optimizely för att bygga avancerade e-handelssystem.

Oavsett vad du använder Optimizely till finns det bra stöd i mjukvaran för att optimera användarupplevelsen. Detta kan göras genom A/B-tester, analys och AI – bara för att nämna några exempel.

Optimizely bygger på Microsofts .NET-teknologi och uppdateras ofta vilket gör det till ett mycket säkert e-handelssystem och CMS.

Vem passar Optimizely för?

Bland Optimizelys kunder finns e-handlare, företagssajter och informationssajter. Gemensamt för samtliga är att de ställer mycket höga krav på användarupplevelsen.

Bland kunderna hittar vi företag som:

  • Ebay
  • Mazda
  • Fjällräven
  • Dolby
  • Filippa K
  • Pizza Hut

Om du letar efter ett CMS eller e-handelssystem som är mer avancerat än standardlösningarna på marknaden kan Optimizely vara ett bra val. Mjukvaran ger dig goda möjligheter till att anpassa användarupplevelsen så att den blir optimal.

Det finns ingen gratisvariant av Optimizely som i exempelvis Magento eller WooCommerce. Är du ute efter ett molnbaserat CMS eller e-handelssystem och tycker att WordPress eller Shopify inte är tillräckligt avancerade eller flexibla? Då kan det vara en idé att titta närmare på Optimizely.

Är Optimizely anpassad för SEO?

Optimizely används för stora webbplatser med mycket höga krav på sökmotoroptimering. Men även om själva systemet ger alla tekniska möjligheter för SEO behövs mer än så. För att lyckas med din SEO för Optimizely behöver du först planera din sökmotorstrategi och därefter genomföra den systematiskt.

Vill du lägga grunden för en bra ranking i Google med Optimizely från början? Kontakta oss på Topdog så hjälper vi dig med din sökmotorstrategi!

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +20 års av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluderar svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.