Av

Uppdaterad: December 07, 2022

Vad är Magento?

Magento är en av de mest använda e-handelssystemen i världen. Det går att installera gratis eller använda som PaaS med full support genom Adobe Commerce. En webbutik i Magento har goda förutsättningar att optimeras för en god ranking med SEO.

Vad är Magento?

Magento är ett e-handelssystem som bygger på open source-kod. Det är med andra ord gratis att använda även om det också finns en betalversion genom Adobe. Varje år omsätter Magentobutiker världen över mer än 100 miljarder dollar.

Med Magento kan du skapa en webbutik för produkter eller tjänster. Den nuvarande versionen heter Magento 2.

Denna plattform för e-handel ses ofta som det främsta alternativet till WooCommerce, som också är gratis. Magento tillsammans med WooCommerce, Shopify och PrestaShop, en av de populäraste mjukvarorna för webbutiker. Det är också en av de plattformar som växer snabbast.

Vad är Magento?

Hur fungerar Magento?

I grund och botten fungerar Magento ungefär som de flesta e-handelssystem. Det är en programvara som du kan installera gratis på ett webbhotell eller egen server. Sedan kopplar du önskad domän till din webbutik.

Inne i Magento har du möjlighet att skapa produktkategorier och produkttaggar. När du lägger in nya produkter kan du ladda upp en produkttext och flera produktbilder. Dessutom kan du tagga och kategorisera produkten så att användarna lättare kan hitta den.

Med hjälp av menyer, filter, sökfunktion och annan navigering kan du hjälpa dina besökare att hitta rätt.

Magento och Adobe Commerce

Sedan 2018 är det Adobe som äger Magento. Programvaran är alltjämt open source och gratis, men Adobe erbjuder dessutom Magento som en PaaS-tjänst (Platform as a Service) genom sin molnlösning Adobe Commerce.

Magento Marketplace

Magento Marketplace (tidigare Magento Connect) är en handelsplats där du som webbutiksinnehavare kan köpa och ladda ner olika insticksmoduler (extensions) till din webbshop.

Till exempel finns det integrationer för:

 • Mailchimp och andra system för e-postutskick
 • Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest och andra sociala medier
 • Olika betallösningar som exempelvis Stripe, Klarna och PayPal
 • Digital marknadsföring och SEO
 • Olika fraktmetoder
 • Kundtjänst
 • Analys och rapportering

Magento Themes

I Magento Marketplace går det även att ladda ner olika grafiska teman, ”themes”. Med ett tema kan du påverka den grafiska profilen i butiken, hur saker och ting presenteras på skärmen och hur shoppen ser ut på mobila enheter.

Magento API

Magento 2 har ett eget API med stöd för REST och SOAP. Detta API gör det möjligt för utvecklare att skapa egna lösningar som samverkar med Magento.

Några exempel på vad Magento API kan användas för:

 • Särskild shopping-app för mobiltelefoner
 • App som dina anställda kan använda i ett showroom för att hjälpa kunder att handla direkt
 • CRM-integrering
 • Stöd för JavaScript
 • CMS-integrering

Vem är Magento för?

Magento är en e-handelsplattform som passar bra för dig som vill skapa en webbutik med många anpassningsmöjligheter. Eftersom du installerar programvaran på en server har du full kontroll över innehållet i din butik. Det är du och ingen annan som äger informationen.

Vidare är Magento bra om du vill skapa en nätbutik gratis. Ifall du istället värdesätter support och användarstöd kan du betala för Magento med Adobe Commerce och få det som en fullservad tjänst istället.
Generellt sett anses Magento vara svårare än WooCommerce att använda och det finns inte lika många färdiga insticksmoduler. Det är en fördel om du har erfarenhet av webbutiker och utveckling eller har tillgång till en utvecklare.

Å andra sidan kan det finnas fördelar med Magento om du funderar på att bygga en riktigt stor webbshop. Det finns också mycket bra säkerhetsfunktioner redan i grundutförandet och utan behov av extra plugins som i exempelvis WooCommerce.

Är Magento bra för SEO?

Magento är ett e-handelssystem som är välrustat för SEO ”out of the box”. Mjukvaran har mängder med anpassningsmöjligheter så att du kan strukturera innehållet i din webbutik precis som du vill – och struktur är bra för SEO.

Andra funktioner i Magento som är bra eller nödvändiga vid sökmotoroptimering är:

 • Strukturering av kategoritexter, produkttexter och andra texter genom H1, H2 och H3
 • Möjlighet att ställa in meta title och description
 • Ett system för kanoniska URL:er
 • Blogg
 • Möjlighet att optimera så att sidorna laddar snabbt

Vissa hävdar till och med att Magento är den bästa e-handelsplattformen för SEO! Vi låter det vara osagt.
Hur som helst är bra stöd för sökmotoroptimering i själva programvaran aldrig tillräckligt för att nå toppranking i Google. För att lyckas behövs planering och ett strukturerat och metodiskt utförande.

Vill du ha hjälp med sökoptimering i Magento? Läs mer om Magento SEO.

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +20 års av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluderar svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.