Av

Uppdaterad: Juli 18, 2023

Vad är Shopify?

Shopify är en av världens populäraste plattformar för webbutiker. Med stöd för 175 länder, inklusive Sverige, är det ett lätt sätt att snabbt starta en webshop. Dessutom finns inbyggt stöd för marknadsföring, dropshipping och betallösningar.

Vad är Shopify?

Shopify är en helt molnbaserad e-handelsplattform för att starta webbutik, point of sale eller sälja enstaka produkter på en webbsida. Det är den i särklass populäraste plattformen för nätbutiker efter WooCommerce.

Tack vare sin användarvänlighet har Shopify snabbt kunnat ta marknadsandelar, speciellt bland nya webbutiker och småföretag. Plattformen är global. Du kan sälja produkter i Sverige eller i något av 175 andra länder i världen.

Vad är Shopify?

Hur fungerar Shopify?

Shopify är molnbaserat. Med det innebär att du som butiksinnehavare inte behöver ladda ner och installera någon programvara. Du behöver inte bry dig om webbhotell eller egen server. Du har obegränsad bandbredd och ett SSL-certifikat för ökad trygghet ingår.

Användarvänlig webbutik

Den stora fördelen med Shopify framför andra e-handelssystem är enkelheten. Du kommer igång med din webbutik på några minuter. Om du vill kan du till och med starta en gratis testversion utan förpliktelser.

Du kan välja mellan 70 olika professionella teman för din butik. Därefter kan du anpassa designen så att den blir exakt så som du vill ha den. Allt är mobilanpassat, vilket är bra för Google och SEO.

Koppla ett eget domännamn för din butik eller köp ett direkt via Shopify. Sedan är det bara att börja lägga in produkter.

Inbyggd kassalösning

En smidig funktion med Shopify är att det finns en inbyggd kassalösning som gör att du lätt kan ta betalt med exempelvis kort från dag ett. Här finns även möjlighet att koppla på Klarna. Det är något som många kunder uppskattar och som kan påverka omsättningen positivt.

Blogg ingår

Att ha en blogg är nästan ett måste för en webbutik. Det är också en av grundfunktionerna i Shopify. Att lägga upp en blogg kostar inget extra. Genom att skriva regelbundet i din blogg kan du marknadsföra dina produkter och locka in mer trafik till butiken från Google.

Shopify har egen app

Något som bidrar till användarvänligheten är att Shopify har en egen app. Med den installerad i din mobil kan du hantera ditt lager, uppdatera produkter i butiken, kontakta kunder och mycket mer.

Kostar pengar

Allt har givetvis sitt pris. Användarvänligheten i Shopify spar dig tid, men å andra sidan får du betala en slant för tjänsterna.

Dels är det en månadsavgift på 29 – 299 USD per månad beroende på vilket paket du väljer. Val av paket styr exempelvis möjligheterna att sälja i utlandet, rapporteringsfunktioner och antal lagerplatser.

Sedan tillkommer alltid en transaktionskostnad så fort någon köper något i butiken. Använder du den inbyggda kassalösningen kostar det 1,4 – 3,1 procent + en fast avgift för varje transaktion. Exakt hur mycket beror på val av plan. Väljer du att använda extern kassalösning vill Shopify ändå ha 0,5 – 2 procent av din omsättning.

Sälj utan eget lager

Med Shopify behöver du som butiksinnehavare inte ens ha något eget lager för att sälja varor på nätet. I själva plattformen finns möjlighet att använda ett företag som heter Oberlo. Det är ett företag som specialiserat sig på dropshipping. Du marknadsför produkter och tar emot ordar. Därefter sköter Oberlo paketering, leverans och eventuella returer åt dig.

Vem bör använda Shopify?

Om du vill komma igång snabbt med en webbutik är Shopify ett överlägset val. Du behöver inte krångla med någon installation på egen server. Får du problem eller bara undrar över något finns det en support som hjälper dig till rätta.

Trots att det är enkelt låter Shopify dig anpassa din butik på många olika sätt – om än inte lika många som i exempelvis WooCommerce eller Magento där möjligheterna är i de närmaste obegränsade.

Shopify är bra för dig som snabbt vill kunna komma igång med olika betalmetoder som exempelvis kortbetalning och Klarna. Det är också ett bra val om du lätt vill köra Google Shopping och Facebook-annonser för din webbutik.

Det är dessutom ett utmärkt val om din kärnverksamhet inte är webbutiker men lätt vill kunna erbjuda produkter till dina kunder. Startsträckan är då kort och du riskerar inte att webbutiken stjäl för mycket fokus från kärnverksamheten.

Shopify lämpar sig inte för alla webbutiker

Däremot är Shopify mindre bra om du vill ha maximal kontroll över allt som rör din butik. Informationen ligger på deras servrar. Även om det går att anpassa koden finns det begränsningar för vad du kan göra. Till det negativa hör också att du alltid måste betala en månadsavgift plus diverse avgifter och transaktionsavgifter för betalningar. För en liten webbutik kanske dessa kostnader inte känns så viktiga men i takt med att butiken växer blir det tydligt att marginalen belastas. Beroende på prisplan är transaktionskostnaden på 0,5 – ca 3 procent av omsättningen, vilket blir mycket pengar i längden.

Är Shopify bra för SEO?

I Shopify finns stöd för sådant som är av grundläggande betydelse för sökmotoroptimering. Hit hör bland annat H1-rubriker, underrubriker, webbplatskarta, titel och meta-taggar.

Man kan säga att allt vad som behövs för att ranka bra finns i programvaran. Men för att lyckas med sökoptimering för Shopify behövs mer än bara tekniska funktioner. Du behöver en plan för att bygga upp och strukturera ditt innehåll så att din webbutik kan få kvalitetstrafik från Google. Dessutom måste du skaffa en rutin att genomföra din SEO-plan.

Vi på TopDog kan Shopify SEO och hjälper dig gärna att komma igång så att du får en så bra start som möjligt med din nya webbshop.

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +20 års av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluderar svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.