Av | Publicerad

Uppdaterad: December 25, 2021

Så väljer du rätt domännamn till din webbsida

Hur väljer man rätt domännamn? I videon nedan förklarar Christian Rudolf från Topdog. Han beskriver också vad som kan bli fel med generiska domännamn samt berättar vilka styrkor ett ”brandable” domännamn har.


Transkribering av video:

Vanligt att inkludera den viktigaste produktkategorin i domännamnet

Hej! Idag ska vi prata om val av domännamn. Jag tror nämligen att många tror att ett generiskt domännamn som innehåller sin viktigaste produktkategori har en fördel framför ett namn som inte gör det. Inom SEO-branschen skulle man kunna säga att det förstnämnda exemplet är Sökmotoroptimering.se och det sistnämnda exemplet är Topdog.nu

”Brandable” domännamn kan laddas med värderingar

Jag tror att om man har ett val så ska man välja ett namn som topdog.nu. Det är brandable, det är sticky, det sätter sig fort, det är enkelt att komma ihåg. Man kan också ladda det med värderingar, framför ett namn som innehåller ett kategorinamn, i detta fall sökmotoroptimering.se. Det beror på två saker, eller egentligen en sak – man ska göra mer än SEO. SEO och branding är jätteviktigt eftersom Googles användare är mer benägna att klicka på det de känner igen snarare än det de inte känner igen. Därmed hade jag valt ett namn som Topdog eftersom det kan laddas med värderingar, det går att göra varumärkesannonsering för att få ett medvetande kring namnet. När Googles användare ser min domän i sökresultaten blir de därför mer benägna att klicka.

Generiska domännamn kan inte laddas med värderingar

Man kan tänka sig att man gör motsvarande med en domän som skulle kunna vara sökmotoroptimering.se, men den är faktiskt svårare att ladda med värderingar därför att den är så generisk. När du marknadsför sökmotoroptimering.se så marknadsför du hela segmentet sökmotoroptimering och påverkar sökningar i hela segmentet, även på sökresultat där du själv inte har innehåll. Det gör man visserligen lite kring Topdog också om man väljer att göra det. Men den marknadsföringen är mycket mer specifik än sökmotoroptimering.se och därmed kan du lättare bygga ett värde kring ditt namn än att bygga ett värde i hela generella kategorin.  Den generella kategorin hjälper också dina konkurrenter med deras marknadsföring. Tack för mig.

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +15 år av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluder svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.