Av

Uppdaterad: Maj 18, 2023

Så väljer du rätt domännamn till din webbsida

Hur väljer man rätt domännamn? I videon nedan förklarar Christian Rudolf från Topdog. Han beskriver också vad som kan bli fel med generiska domännamn samt berättar vilka styrkor ett ”brandable” domännamn har.


Vad skall du tänka på när du väljer namn och domännamn till ditt företag

När du ska skapa en webbplats är valet av domännamn en viktig del av processen. Ett domännamn är den unika adressen som identifierar din webbplats på internet, så det är viktigt att välja ett namn som passar ditt företag eller ämnet för din webbplats. Här är några tips på hur du kan välja det perfekta domännamnet. Tänk att det skall vara ett namn som fungerar bra för TV marknadsföring, även om du aldrig kommer göra det. Då kommer det fungera även i andra kanaler, som tex Google och SEO.

 1. Reflektera över din varumärkesidentitet: Innan du väljer ett domännamn är det viktigt att reflektera över din varumärkesidentitet och de värderingar du vill förmedla. Du behöver kunna ladda ditt varumärke, och därmed din domän, med något som betyder något för den framtida köparen.
 2. Ta hänsyn till din målgrupp: För att skapa en stark varumärkeskoppling är det viktigt att ta hänsyn till din målgrupp och deras preferenser. Om du riktar dig till en specifik demografisk grupp eller intresseområde, kan det vara värt att välja ett domännamn som appellerar till dem och skapar en känsla av gemenskap eller igenkänning.
 3. Håll det kort och enkelt: Ett kort och enkelt domännamn är lättare att komma ihåg och skriva in i webbläsaren. Försök att undvika långa och komplicerade namn som kan vara svåra att stava eller minnas. Ett kort domännamn hjälper också till att göra din webbadress mer estetiskt tilltalande.
 4. Var unik och särpräglad: Eftersom det finns miljontals registrerade domännamn är det viktigt att välja ett namn som är unikt och sticker ut. Försök att undvika att använda generiska termer eller att kopiera andras domännamn. Genom att vara unik kan du skapa en starkare identitet för din webbplats.
 5. Välj rätt domänextension: En domänextension är den sista delen av ett domännamn, till exempel .com, .se eller .org. Valet av domänextension kan påverka hur folk uppfattar din webbplats. Om din webbplats är avsedd för en lokal publik kan en landspecifik domänextension vara lämplig, som .se för Sverige. Om du vill nå en global publik kan .com vara ett bra alternativ.
 6. Undvik siffror och bindestreck: Att använda siffror eller bindestreck i ditt domännamn kan göra det svårare att komma ihåg och kommunicera. Det kan också leda till förvirring när någon ska skriva in domännamnet i webbläsaren. Försök att hålla dig till bokstäver för att göra det enklare för besökare att hitta din webbplats.
 7. Kolla tillgängligheten: Innan du bestämmer dig för ett domännamn är det viktigt att kontrollera om det redan är registrerat. Det finns olika verktyg online som kan hjälpa dig att kontrollera tillgängligheten på domännamn. Om det önskade domännamnet inte är tillgängligt kan du behöva vara kreativ och tänka på alternativa namn eller ändra domänextensionen.

Misstag du skall undvika när du väljer domännamn till ditt företag

När det gäller att välja en domän för din webbplats är det viktigt att undvika att använda generiska domännamn. Ett generiskt domännamn är en allmän term eller ett ord som beskriver en bred kategori eller industri. Här är några skäl till varför det är klokt att undvika generiska domännamn och istället välja något mer unikt och distinkt.

 1. Svårigheter med differentiering: Generiska domännamn kan vara svåra att skilja från konkurrenterna. Eftersom de beskriver en bred kategori eller bransch, kan det vara svårt för besökare att komma ihåg ditt domännamn och skilja det från andra liknande domäner. Genom att välja något mer unikt och specifikt kan du sticka ut och skapa en minnesvärd identitet för din webbplats.
 2. Varumärkeskonflikter: Generiska domännamn kan ofta vara föremål för varumärkeskonflikter. Eftersom de inte är unika för ditt företag eller din verksamhet kan du hamna i konflikt med andra företag som använder samma eller liknande domännamn. Det kan leda till juridiska problem och förvirring bland dina besökare. Att välja en unik och distinkt domän kan minska risken för sådana konflikter.
 3. Begränsad flexibilitet: Generiska domännamn kan vara begränsade när det gäller att representera din verksamhet på ett omfattande sätt. De ger inte mycket utrymme för att förmedla din unika företagsidentitet, värderingar eller specialiseringar. Genom att välja en mer specifik domän kan du skapa en starkare varumärkeskoppling och kommunicera din specialisering eller unika erbjudande tydligt till besökare.
 4. Svårigheter med sökmotoroptimering: Generiska domännamn kan vara mindre effektiva när det gäller att ranka högt i sökmotorresultaten. Det är inte lika lätt att ranka med ett generiskt domännamn idag som för 10 år sedan. Det kan tom vara tvärtom

Sammanfattningsvis är det bäst att undvika generiska domännamn när du väljer en domän för din webbplats. Genom att välja något mer unikt, specifikt och distinkt kan du skapa en starkare varumärkesidentitet, undvika varumärkeskonflikter och öka dina chanser att ranka högt i sökmotorerna. Ta dig tid att välja en domän som bäst representerar din verksamhet och hjälper dig att skapa en minnesvärd närvaro online.

Transkribering av video:

Vanligt att inkludera den viktigaste produktkategorin i domännamnet

Hej! Idag ska vi prata om val av domännamn. Jag tror nämligen att många tror att ett generiskt domännamn som innehåller sin viktigaste produktkategori har en fördel framför ett namn som inte gör det. Inom SEO-branschen skulle man kunna säga att det förstnämnda exemplet är Sökmotoroptimering.se och det sistnämnda exemplet är Topdog.nu

”Brandable” domännamn kan laddas med värderingar

Jag tror att om man har ett val så ska man välja ett namn som topdog.nu. Det är brandable, det är sticky, det sätter sig fort, det är enkelt att komma ihåg. Man kan också ladda det med värderingar, framför ett namn som innehåller ett kategorinamn, i detta fall sökmotoroptimering.se. Det beror på två saker, eller egentligen en sak – man ska göra mer än SEO. SEO och branding är jätteviktigt eftersom Googles användare är mer benägna att klicka på det de känner igen snarare än det de inte känner igen. Därmed hade jag valt ett namn som Topdog eftersom det kan laddas med värderingar, det går att göra varumärkesannonsering för att få ett medvetande kring namnet. När Googles användare ser min domän i sökresultaten blir de därför mer benägna att klicka.

Generiska domännamn kan inte laddas med värderingar

Man kan tänka sig att man gör motsvarande med en domän som skulle kunna vara sökmotoroptimering.se, men den är faktiskt svårare att ladda med värderingar därför att den är så generisk. När du marknadsför sökmotoroptimering.se så marknadsför du hela segmentet sökmotoroptimering och påverkar sökningar i hela segmentet, även på sökresultat där du själv inte har innehåll. Det gör man visserligen lite kring Topdog också om man väljer att göra det. Men den marknadsföringen är mycket mer specifik än sökmotoroptimering.se och därmed kan du lättare bygga ett värde kring ditt namn än att bygga ett värde i hela generella kategorin.  Den generella kategorin hjälper också dina konkurrenter med deras marknadsföring. Tack för mig.

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +20 års av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluderar svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.