Av |

Guide: Hitta rätt SEO-utbildning 2022

Grundläggande kunskaper i sökmotoroptimering är viktigt för alla som arbetar med digital marknadsföring under år 2022 . Ett bra sätt att lära sig SEO på är att gå en SEO-kurs. I den här artikeln listar vi 27 SEO-utbildningar som kan ta dina SEO-kunskaper till en ny nivå. 

Det är dock viktigt att du förstår att du inte blir SEO-specialist enbart genom att gå någon av de listade SEO-kurserna. En SEO-specialist har en djup förståelse för SEO och kunskaper kring hur sökmotoroptimering ska genomföras för att projektet ska bli framgångsrikt. Nedanstående utbildningar ger dig emellertid en bra grund att stå på, vilket resulterar i att du kan fatta bättre beslut vid köp av olika SEO-tjänster.

SEO för nybörjare – grundläggande kurser och utbildningar i sökmotoroptimering

Har du aldrig arbetat med SEO tidigare? Lugn, vi har alla varit där. Som nybörjare inom SEO-världen är det viktigt att lära sig grunderna. Annars kan det vara svårt att förstå hur allt hänger ihop. Om du snabbt vill får en överblick över SEO:s grunder rekommenderar att du går en SEO-kurs för nybörjare. Nybörjarkurserna är anpassade till dig som kanske bara har hört talas om SEO, men aldrig arbetat med det i verkligheten. De flesta grundkurserna går igenom

 • vad sökmotoroptimering är
 • hur sökmotorer fungerar
 • varför SEO är viktigt
 • vikten av sökord
 • on-page optimering
 • off-page optimering.

SEO-utbildningar 2020

SEO-strategi för marknadsförare och marknadschefer – Tony Hammarlund och Ulrika Viberg

I Tony Hammarlunds och Ulrika Vibergs SEO-utbildning för marknadschefer och marknadsförare får du lära dig hur du arbetar med sökmotoroptimering samt hur du skapar en SEO-strategi och plan för implementering. Det unika med den här kursen är att du under kursen skapar en egen SEO-strategi som du sedan kan lämna in och få feedback på.

Denna digitala livekurs är på svenska och hålls över Google Meet sträcker sig över fem tillfällen. Varje tillfälle är två timmar långt inklusive frågestund.

Pris: 9 900 kr exkl. moms.

SEO-utbildning för dig som vill utvecklas inom SEO – Webbdagarna

Med Webbdagarnas heldagskurs kan du utveckla dina kunskaper inom sökmotoroptimering genom att lära dig att skapa en sökstrategi, välja rätt sökord och optimera ditt innehåll för Google. Du får även lära dig om vikten av länkar och hur du kan utvärdera din SEO-satsning.

Du kan välja att gå kursen på distans eller på plats i Stockholm. Oavsett vilket alternativ du väljer är kursinnehållet det samma. Den enda skillnaden är att distansutbildningen är anpassad till ett digitalt format. Kursen är på svenska.

Pris: 6 950 kr (distans) och 7 950 kr (på plats i Stockholm).

Sökmotoroptimering SEO Grund – SNS Nordic

SNS Nordics lärarledda onlinekurs i sökmotoroptimering passar dig som behöver en grundläggande introduktion till SEO. Efter avslutad kurs kommer du att ha såväl praktiska som teoretiska kunskaper i sökmotoroptimering. Du kommer att lära dig bland annat vad som styr vad i sökresultatet, hur Google fungerar och behandlar webbsidor och vilka faktorer du ska ta hänsyn till för optimal ranking i sökmotorer.
Kursen är på svenska och pågår under en heldag. Efter avslutad kurs erhåller du ett personligt certifikat som visar att du har genomfört utbildningen.

Pris: 6 900 kr exkl. moms.

SEO-kurs på distans – Kursportalen

Kursportalen är Certifierad Google Partner och erbjuder bland annat en SEO-kurs för nybörjare på distans. Kursen är på svenska och riktar sig främst till små och medelstora företag som vill öka sin synlighet på nätet, men också till dig som vill lära dig mer om SEO. Under utbildningen lär du dig om det mesta som rör SEO, exempelvis on-page SEO, off-page SEO, ranking, länkar och Googles riktlinjer. Efter avslutad kurs beräknas du ha förståelse för

 • hur sökmotorer fungerar
 • hur du skapar en attraktiv hemsida för sökmotorer och användare
 • hur du skapar relevant innehåll
 • i vilken ordning de olika SEO-aktiviteterna kan göras.

Som kursdeltagare kan du påbörja kursen när du vill och kursmaterialet skickas direkt till dig. Kursen är förlagd över åtta veckor, men många deltagare genomför kursen på halva tiden.

Pris: 5 999 kr.

Kurs i sökmotoroptimering (SEO) – Mediakurser

I Mediakursers kurs i sökmotoroptimering får du lära dig hur du kan arbeta med företagets hemsida och dess innehållet för att hamna högt upp i Google Sök. Målet med kursen är att du ska känna dig bekväm med att påbörja SEO-arbetet antingen på egen hand eller med hjälp av extern expertis. Kursen kan läsas på plats, via live stream eller helt på distans.

Under kursen får du lära dig om exempelvis teknisk SEO, off-page SEO, on-page SEO och metoder för sökordsanalys. Oavsett om du väljer att ta del av kursen på plats eller i hemmet har du tillgång till kursmaterialet online i 12 månader.

Pris: 5.995 kr exkl. moms (plats/live stream) och 2.995 kr exkl. moms (distans).

Grundkurs i SEO och SEM – Sveriges kommunikatörer

I denna kurs från Sveriges Kommunikatörer får du lära dig grunderna i SEO och SEM samt hur de båda metoderna kan kombineras i en synergisk sökstrategi. Kursen är på svenska och passar både dig som är beställare av SEO och dig som komma i gång med SEO och SEM. Denna kurs sker på distans och varvar teori med praktiska övningar. Det enda du behöver är en dator med fungerande ljud och bil, samt en bra internetuppkoppling.

Pris: 4 995 kr exkl. moms (medlem) och 6 660 kr exkl. moms (icke medlem).

SEO-kurs på distans – Nordic Tech Institute

Nordic Tech Institutes SEO-kurs ger dig fördjupade kunskaper i hur sökmotoroptimering fungerar, vilket skapar en bra grund när du vill börja arbeta praktiskt med SEO. Under kursens gång kommer du bland annat att lära dig om

 • hur sökmotorer fungerar
 • vikten av SEO
 • ranking
 • on/off-page SEO
 • användbara verktyg
 • hur du följer upp SEO-arbetet.

Du kan påbörja distanskursen i SEO när som helst och du behöver inga förkunskaper. Kursen är lärarledd och beräknas ta ca 30–40 timmar att slutföra. Det här säger kursansvarige Simon Myringer från Nordic Tech Institute om kursen:

”Kursen i SEO på Nordic Tech Institute erbjuder en utbildning både djupdykande teoretisk och praktisk SEO. I kursen lär du dig hur du jobbar med sökmotoroptimering på riktigt. Kursen är lärarledd och helt på distans, vilket ger dig möjlighet att bestämma helt själv när och hur du läser kursen.”

Pris: 4 995 kr inkl. moms.

Certifieringskurs i SEO – Moz Academy

Moz ett mycket välkänt företag inom SEO-världen. De tillhandahåller diverse SEO-verktyg som hjälper dig att analysera din hemsida, se hur väl du rankar på olika sökord och så vidare. Utöver sina SEO-verktyg erbjuder Moz olika typer av SEO-kurser (på engelska) under namnet Moz Academy. En av dessa är ”SEO Essentials Certification”. Under kursen får du lära dig bland annat:

 • Grundläggande SEO-koncept
 • Sökordsanalys
 • Page optimization
 • Länkbygge
 • Rapportering av SEO

Efter avslutad kurs och godkänt slutprov erhåller du ett certifikat – ”Moz Certification in SEO Essentials” som du kan visa upp på din LinkedIn-profil. Kursen beräknas ta minst sex timmar och du kan själv välja när, var och hur du vill ta del av den. Det här säger Moz om sin kurs:

“Educating the marketing community about SEO is one of our core values here at Moz! The Moz SEO Essentials Certification is an on-demand instructor-led, six-part course that combines comprehensive, fundamental SEO education with actionable ways to implement your newfound skills using Moz Pro. You’ll receive six hours of content guided by your instructors, test your knowledge with exams at the end of each of the five sections, and top it all off with shiny new credentials to share with your professional network, clients, and stakeholders.”

Pris: $595.

SEO-kurs och sökmotorutbildning i Stockholm – Raqs

När du går Raqs kurs i sökmotoroptimering får du lära dig att optimera din hemsida för Google, välja rätt sökord och att följa upp SEO-arbetet. Kursen anpassas till deltagarnas kunskapsnivå och kan genomföras hos Raqs eller i din egen lokal. Raqs flexibilitet gör att du kan genomföra kursen på en heldag eller dela upp den på flera dagar. Det gör att du kan testa det du har lärt dig innan nästa kurstillfälle. Du kommer bland annat lära dig

 • hur sökmotoroptimering och sökordsanalys fungerar
 • on-Page SEO
 • off-Page SEO
 • vilka verktyg du kan använda i ditt SEO-arbete.

Så här motiverar Hasan Fransson på Raqs varför du ska gå deras utbildning:

”Du ska gå SEO-kurs hos Raqs för att få riktiga verktyg och konkreta råd på hur du ska jobba med SEO på din hemsida. Alla utbildningar är designade efter elevens hemsidor eller förkunskaper. Det gör att utbildningarna är dynamiskt utformade baserat på kursdeltagarnas intresse och behov. Dessutom får du efter avslutad kurs med dig en kopia av SEO-trappan som är en svensk checklista över hur man själv ska jobba med SEO långsiktigt.”

Pris: 15 000 kr för en heldag dedikerad åt ert företag (4-6 personer) eller 3 000 kr per person tillsammans med andra hos Raqs (minst 3 och max 8 personer).

Sökmotoroptimering (SEO) – Mediakurseronline

I den här onlinekursen i sökmotoroptimering från Mediakurseronline lär du dig det du behöver veta för att sökmotoroptimera din sajt. Här är ett axplock av kursens innehåll:

 • Page speed
 • SSL och HTTPS
 • Mobilanpassning
 • Google Webmaster Tools
 • Analys av webbplats
 • Innehållsanpassning till Google
 • Backlinks
 • Sökordsanalys

Kursen är på svenska och sker på distans. Den beräknar ta ca 10-20 timmar att slutföra, men du studerar i din egen takt. Kursen består av videor, övningar och inlämningsuppgifter som du sedan får personliga kommentarer på. Du kan även kontakta kursledaren för support om du har några frågor. När du slutfört kursen erhåller du ett diplom som du sedan kan skriva ut och hänga på väggen.

Pris: 995 kr inkl. moms (tillgång till kursen i 12 månader).

Kom igång med din hemsida (inkl. SEO) – Sahlqvist marknadsutveckling

Hur gör du för att komma igång med din hemsida och hur ska du göra för att synas i Google? Det får du svar på i Sahlqvist marknadsutvecklings kurs ”Kom igång med din hemsida – inkl. SEO”. Kursen är förinspelad, vilket innebär att du kan ta del av kursinnehållet och de tillhörande övningsuppgifterna när det passar dig.

Så här säger utbildaren Martin Sahlqvist själv om kursen

”Kom igång med din hemsida – ink. SEO är den perfekta kursen för småföretagare som vill lära sig hur man tar fram en hemsida själv och börjar synas på Google. Vi går igenom allt från domänregistrering till installation av WordPress och hur man väljer hur ens nya hemsida ska se ut. Vi går också igenom grundläggande SEO. Hur ska man tänka med rubriker och vad bör man se till att man har på sin WordPress sida för att börja synas på Google? Det går vi igenom i den här kursen.”

Pris: 995 kr exkl. moms.

SEO-kurs steg 1 – Kurseo

I Kurseos SEO-kurs lär du dig grunderna inom SEO och hur du applicerar kunskaperna på din egen hemsida. Kursen sker online och du kan själv välja när, var och hur du tar del av den. När du känner dig redo kan du genomföra kursens slutprov och erhålla ett digitalt kursintyg. Efter att du har avslutat kursen kommer du att ha en god förståelse för hur grundläggande sökmotoroptimering fungerar både on-page och off-page.

Pris: 99 kronor (tillgång till kursmaterialet i 30 dagar).

SEO för nybörjare – Ahrefs

Ahrefs är i likhet med Semrush och Moz ett av de mest välkända företagen inom SEO-branschen. I Ahrefs SEO-kurs för nybörjare lär du dig grunderna inom sökmotoroptimering. Kursen består av 14 lektioner uppdelade i fyra moduler – sökordsanalys, on-page SEO, länkbygge och teknisk SEO. Kursen beräknas ta två timmar och finns tillgänglig på engelska tyska, spanska, italienska och ryska.

Pris: Gratis.

Sökoptimeringens grunder med Gregg Gifford – Semrush

SEO-legendaren Gregg Gifford är en välrenommerad expert inom sökordsmarknadsföring. I den här onlinekursen från Semrush får du lära dig grunderna inom SEO. Utbildningen består av åtta delmoment som tar totalt sextio minuter att klara av. En fördel är att du kan avverka dem i din egen takt. Kursen riktar sig både till nybörjare och de som redan har en del kunskaper inom området.

Pris: Gratis.

Se till att dina kunder hittar dig online – Google

Sökjätten Google erbjuder flera gratis-kurser inom digital marknadsföring, men kusen ”Make sure customers find you online” fokuserar specifikt på SEO. I denna kurs får du lära dig hur sökmotoroptimering och onlineannonsering kan hjälpa dig att nå fler kunder. Kursen delas in i fyra moduler och består av bland annat video tutorials och enkla tips. Efter varje modul kan du testa dina kunskaper genom att göra ett kunskapsprov. Kursen beräknas ta ca tre timmar att slutföra.

Pris: Gratis.

Lär dig optimera och marknadsföra via sökord – Medieinstitutet

I Medieinstitutets CSN-berättigade YH-kurs i sökmotoroptimering får du lära dig att hantera verktyg, system och arbetsmetoder som används inom sökoptimering och sökmarknadsföring. Kursen omfattar både organisk trafik och annonsering i sökmotorer. Du ges också möjlighet att erhålla en certifiering i Google Ads. Vid avslutad kurs kommer du att kunna

 • analysera, estimera och optimera marknadsföringinsatser i sökmotorer
 • bedriva marknadsföring i sökmotorer med hjälp olika verktyg, system och arbetsmetoder som används inom digital marknadsföring
 • föreslå förbättringar som ökar en hemsidas affärsnytta.

För att gå kursen krävs det ingen tidigare erfarenhet av SEO. Du måste däremot ha slutbetyg från gymnasiet med minst Godkänt eller betyget E i engelska 6 eller motsvarande kunskaper. Du måste även ha minst ett års dokumenterad yrkeserfarenhet inom marknadsföring. Distansutbildningen pågår i 16 veckor och har en studietakt på 50 %.

Pris: Gratis (kostnader för kurslitteratur kan förekomma).

SEO för nybörjare – Yoast

Yoast är kanske mest känd för sin WordPress-plugin som hjälper dig att sökoptimera dina webbsidor. De har också en gratis SEO-kurs för nybörjare där du får lära dig hur sökmotorer fungerar, vilket innehåll som rankar högt i sökmotorerna, hur sökord fungerar och mer därtill. Kursen består av instruktionsvideor, informationstexter och quiz. Om du vill ta det ett steg längre kan du köpa premiumvarianten. Där får du tillgång till ännu mer information. Det här säger Yoast själva om sin utbildning:

“The SEO for Beginners training course stands out because it serves as a great starting foundation in learning more about SEO. Even if you are a complete beginner and have no prior knowledge of this topic, it’s a great way to get your feet wet and learn more about the wonderful world of SEO.

All of these tips and quick wins from the course will help make your site rank higher in the search engines, and maybe even spark an interest to learn more about SEO in our other training courses, where we delve deeper into various SEO topics.”

Pris: Gratis (premium €99/år)

Certifieringskurs i SEO – Hubspot

I den här digitala SEO-kursen från Hubspot lär du dig det viktigaste inom SEO. Kursen passar dig som är nybörjare inom SEO och vill lära dig att exempelvis

 • förbättra och utvärdera din hemsidas sökmotoroptimering
 • bygga backlinks för att öka din sajts synlighet och ranking
 • göra och använda sökordsanalyser.

Kursen är på engelska och består av 6 lektioner, 24 videor och 5 quiz. Hubspot beräknar att kursen tar totalt ca 2,5 timmar, men du väljer själv när och var du går den. När du har avslutat kursen och klarat slutprovet erhåller du ett SEO-certifikat.

Pris: Gratis.

SEO-kurser 2022

Kurser och utbildningar i sökmotoroptimering för dig med förkunskaper

Tycker du att SEO är bland det mest intressanta som finns? Vill du kanske bli SEO-specialist? Då är det dags att utveckla dina kunskaper och skapa dig en mer detaljerad bild av sökoptimeringens olika delar.

Sökmotoroptimering består av fyra områden innehåll, teknik, länkar och användarupplevelse. Som SEO-specialist är det viktigt att du bemästrar alla fyra. Du måste dessutom kunna göra och tolka sökordsanalyser, samt identifiera och genomföra de SEO-förbättringar som måste genomföras. Nedan listar vi kurser som ger en mer detaljerad inblick i sökoptimeringens olika delar.

SEO Sökmotoroptimering Avancerad – SNS Nordic

Har du redan grundläggande SEO-kunskap och vill lära dig mer? SNS Nordic erbjuder även en mer avancerad kurs i sökmotoroptimering för dig med förkunskap. Under kursens gång lär du dig bland annat hur du kan maximera din webbplats synlighet i Google, vilka verktyg du kan använda för att analysera och mäta dina framsteg långsiktigt, hur du skriver för att både besökare och sökmotorer ska hitta din sajt, samt hur du med hjälp av SEO kan omvandla besökare till kunder. Efter avslutad kurs erhåller du ett personligt certifikat. Kursen är på svenska och sker under en heldag online via Zoom.

Pris: 6 900 kr exkl. moms.

Specialisera dig på SEO – Coursera

Via Coursera kan du läsa University of Californias kostnadsfria onlinekurs ”SEO specialization”. Kursen passar dig som vill utveckla dina SEO-kunskaper och tillämpa dem i din karriär inom digital marknadsföring eller SEO. Kursen är på engelska och sträcker sig över ca fem månader. Under dessa månader blandas teori med praktiska övningar. Kursen kulminerar sedan i ett konkret projekt, där du har möjlighet att tillämpa dina kunskaper. Vid avslutad kurs tilldelas du ett diplom.

Pris: Gratis.

SEO-kurs steg 2 – Kurseo

I den här SEO-kursen från Kurseo lär du dig om sökmotoroptimering och dess tekniker på en mer avancerad nivå. Kursen passar dig som har grundläggande kunskaper inom SEO och vill grotta ner dig ordentligt i sökmotoroptimeringens värld. Du får framförallt lära dig mer om de tekniska aspekterna av SEO så som webbplatshastighet, mobilanpassning, microdata, avvisningsfrekvenser och vad Google anser vara SEO-fusk. Kursmaterialet består av en digital PDF som du enkelt kan läsa i din dator, padda eller mobil. När du har genomfört kursprovet och fått godkänt erhåller du ett digitalt kursintyg.

Pris: 99 kr.

Sökordsanalys – Moz Academy

Vilka sökord använder människor när de söker efter något via en sökmotor och hur påverkar dessa sökord dig? I Moz onlinekurs får du bland annat lära dig hur du gör sökordsanalys / keyword research, hur den kan organiseras och hur sökordens ranking påverkar webbsidans trafik. När du vet vilka sökord som passar dig och din verksamhet kan du skapa innehåll som sökmotorer tycker om. Kursen är 85 minuter lång och består av olika videobaserade delmoment som innehåller både praktiska och teoretiska tips.

Pris: $119.

Sökordsanalys med Gregg Gifford – Semrush

I Gregg Giffords kurs om sökordsanalys får du lära dig allt du behöver veta om sökord. Kunskap om hur du hittar rätt sökord är avgörande för att nå framgång med sökmotoroptimering. Onlinekursen från Semrush består av åtta delmoment som tar totalt en timme och är tillgängliga när det passar dig. Efter avslutad kurs får du ett examensbevis som en garant för de kunskaper du har förvärvat.

Pris: Gratis.

Certifieringskurs i teknisk SEO – Moz Academy

Moz certifieringskurs i teknisk SEO är en serie i fem delar som kombinerar videolektioner med praktiska uppgifter och quiz. I onlinekursen får du lära dig grunderna inom crawling, indexering, webbplatsprestanda och mer därtill. Efter avslutad kurs och godkänt slutprov erhåller du ett certifikat som du kan skryta med i LinkedIn. Kursen är på engelska och passar dig som redan har kunskap om SEO, men vill utveckla dina tekniska färdigheter.

Pris: $295.

Teknisk SEO med Bastian Grimm – Semrush

Bastian Grimm, chef för den prisbelönta byrån ACE, ger dig i denna SEO-utbildning från Semrush en bred genomgång av de tekniska aspekterna av SEO. Kursen är på engelska och består av 34 delmoment som klaras av på totalt fem timmar. Den riktar sig till alla som vill ha en mer grundläggande förståelse för hur teknisk sökmotoroptimering fungerar.

Pris: Gratis.

Backlinks är en grundbult i en framgångsrik SEO-strategi. I denna onlinekurs från Semrush delar Greg Gifford med sig av all kunskap som du behöver för att nå framgång inom området. Du lär dig allt från de grundläggande principerna inom länkbygge, till hur du bör agera om din sida blivit straffad av sökmotorerna. Målet med kursen är att du ska få full koll på hur du lägger upp och utför en framgångsrik länkstrategi. Kursen är på engelska och består av sju delmoment som tillsammans tar en timme.

Pris: Gratis.

Site Audit – Semrush

Site Audit course är en specialsydd onlinekurs där du får lära dig hur får ut mest av Semrush Site Audit – ett SEO-verktyg som hjälper dig att identifiera din webbplats potentiella förbättringsområden. Kursen är på engelska och består av åtta delmoment som tar totalt en timme att slutföra. Efter kursen kommer du att vara en fena på att identifiera och hantera de flesta problemområden som relaterar till en sidas SEO-ranking.

Pris: Gratis.

Vilken kurs passar dig bäst?

Oavsett vilket kunskapsbehov du har, om du är nybörjare eller redan har erfarenhet av SEO, finns det en utbildning för dig. Välj den kurs som passar dig bäst. Lycka till med din förkovring!

Har du gått någon av de listade utbildningarna? Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker.


→ Tips: Se även vårt inlägg om utbildningar i Content marketing

Ägare & Sökmotorkonsult på Topdog SEO
Med +10000 timmar av Sökmotoroptimering och Processutveckling kan jag hjälpa ditt företag att skaffa sig ett försprång i Google!