Av

Uppdaterad: November 24, 2020

Google sparkar igång röstsök på allvar i Sverige!

För inte så länge sedan kom beskedet om att Google Assistant kommer att få språkstöd i över 30 länder. Ett av dessa länder är Sverige. 
I bilden nedan får ni ett smakprov på riktiga sökningar från USA som är relaterade till ”near me”. Där kan ni själva skapa er en egen uppfattning om det nya, förutspådda beteendet och hur stort det faktiskt redan är. Detta betyder att röstsök under de närmsta åren verkligen får ett lyft i Sverige.


Vad innebär då röstsökningen?

Ja, vad innebär röstsök förutom mer komplexitet för marknadschefer?

Lättaste sättet att få en uppfattning är att se vad som till exempel har hänt i USA och hur amerikaner använder röstsök.

I USA har det utvecklats ett beteende där människor frågar ”….near me”, se diagrammet som visar Google Trends nedan:

Graf över

Få Topdog videos & SEO-kunskap direkt i din mailbox!

Få Topdog videos & SEO-kunskap direkt i din mailbox!

Vi på Topdog delar med oss av våra kunskaper inom SEO i videoform. Exempel på detta är denna videon där du får lära dig vad VD:ar och manegment team behöver veta för att fatta bra beslut avseende SEO!

Anmäl dig här för fler videos!

Min slutsats om röstsök

Min slutsats av detta är att det är inom lokala sökningar vi initialt kommer få se beteendeförändringar. Redan idag står dessa sökningar för ungefär 40% av alla sökningar i Google. Röstsök kommer öka detta ytterligare och vi kommer få se ett ord som beskriver detta beteende – vilket förmodligen döpts till ”hyperlokala sökningar” och ett exempel på detta är ”Hårfrisör nära mig”. 

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +15 år av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluder svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.