Av

Uppdaterad: December 07, 2022

Vad är PrestaShop?

PrestaShop är en av de populäraste plattformarna för e-handel som används i över 300 000 butiker i världen på 60 språk. Det är gratis att komma igång med PrestaShop eftersom programvaran bygger på öppen källkod. För att få full funktionalitet i din webbutik behöver du troligtvis köpa till en eller flera extra moduler.

Vad är PrestaShop?

PrestaShop är en innovativ och smidig e-handelsplattform som innehåller i princip alla funktioner som du behöver för att skapa en grundläggande webbutik. Dessutom kan du bygga ut din shop med extra moduler exempelvis för olika betallösningar, annonser, nyhetsblock, kundundersökningar med mera.

Denna webbutiksplattform har sina rötter i IT-universitetet EPITECH i Paris 1999. Den hette först phpOpenSource. Företaget PrestaShop SA grundades sedan 2007 av Igor Schlumberger and Bruno Lévêque.

Vad är PrestaShop?

PrestaShop – en av de bästa e-handelsplattformarna?

Många anser att PrestaShop är en av de bästa e-handelsplattformarna vilket har gjort detta till en av de mest använda programvarorna i världen för att skapa en webbutik. Egentligen är det bara WooCommerce, Shopify och Magento som har fler användare.

Idag används PrestaShop i mer än 300 000 onlinebutiker och finns översatt till 60 olika språk, inklusive svenska.

Hur fungerar PrestaShop?

PrestaShop är gratis att använda då den bygger på öppen källkod. Programmet är precis som många andra e-handelsplattformar byggt med PHP och använder en MySQL-databas för att lagra all information.

Du som vill använda PrestaShop behöver alltså inte köpa någon programvara eller betala för att använda den, vilket är en stor fördel. Däremot behöver du skaffa någon form av hosting via webbhotell eller VPS där du kan installera programvaran. Dessutom kommer du troligtvis att behöva köpa till extra moduler för att få alla de funktioner du behöver.

Kom igång snabbt med PrestaShop

Det går relativt snabbt att komma igång med PrestaShop. Har du en liten butik kan du lätt lägga in produkterna en och en. Har du ett lite större sortiment är det lättare och definitivt snabbare att importera sortimentet med en CSV-fil.

I programmet ingår stöd för olika produktvariationer som exempelvis storlekar och färgalternativ.

PrestaShop Platform

Om du inte känner dig hemma med att själv installera och hosta en webbutik erbjuder PrestaShop en fullservicelösning som de kallar för PrestaShop Platform. Då får du hjälp med en skräddarsydd installation och hosting av programvaran. Dessutom ingår support och backup med mera.

Automatisk installation av PrestaShop

Dessutom finns det flera hostingbolag som erbjuder gratis automatisk installation av PrestaShop så det behöver inte alls vara så svårt att komma igång. Ett av dessa hostingföretag finns med som förhandsval direkt på PrestaShops hemsida, men det finns många svenska alternativ också.

Många valutor och språk

PrestaShop har stöd för alla valutor i världen och finns dessutom för 60 olika språk. De flesta av dessa har fullständig översättning vilket gör att du kan anpassa din webbutik efter olika marknader. Sedan behöver du själv förstås översätta kategoritexter och produkttexter till de olika språken.

PrestaShop addons – modulbaserad e-butik

PrestaShop är en modulbaserad webbutik, precis som exempelvis WooCommerce. Det innebär att du inte är begränsad till de funktioner som ingår i grundinstallationen utan kan bygga ut din shop så att den får alla de funktioner du behöver.

Med PrestaShop Addons Marketplace hittar du lätt moduler för exempelvis:

 • Kassalösningar och betalmetoder, exempelvis Klarna och Swish
 • Integrering med Amazon och andra marknadsplatser
 • Stöd för Google Shopping
 • Funktioner för abandoned cart (övergiven kundvagn)
 • Moduler för sökmotoroptimering
 • Integration med epostsystem och nyhetsbrev

Vissa av dessa plugins är gratis att använda medan andra kostar pengar att köpa. I teorin går det att skapa en helt gratis webbutik med PrestaShop. I praktiken kommer du förr eller senare att vilja köpa till en eller flera premiummoduler för att få de funktioner du vill ha.

Olika grafiska teman i PrestaShop

I PrestaShop Addons Marketplace finns dessutom ett stort urval av grafiska teman för att anpassa utseendet i webbutiken exakt som du vill. Även här går det att hitta både teman som är gratis och sådana som kostar en slant.

För att du lättare ska kunna hitta ett tema som passar just din butik låter PrestaShop dig filtrera bland det stora utbudet av grafiska profiler.

Du kan exempelvis visa teman som är specialgjorda för butiker inom:

 • Mode
 • Mat och restaurang
 • Elektronik och datorer
 • Hälsa och hälsokost
 • Sport och resor
 • Bilar
 • Djur
 • Barn
 • Kultur, konst och musik

Eller så kan du filtrera efter olika tekniska funktioner som exempelvis SEO-anpassade teman, grafiska profiler som inkluderar bilder och teman som bygger på Googles Mobile First-princip.

Vem bör använda PrestaShop?

PrestaShop kan vara bra för dig som vill ha ett ganska lättanvänt e-handelssystem som dessutom är gratis att installera och använda. Det är lätt att starta en butik och lägga in nya produkter. Dessutom är det du själv som äger hela butiken eftersom du installerar den på en egen server eller webbhotell.

Även om det är relativt lättanvänt är PrestaShop svårare att använda än exempelvis Shopify. Det har inte heller samma arsenal av insticksmoduler och teman som WooCommerce har. Att det är gratis är bra, men i själva verket får du räkna med att betala en del för ökad funktionalitet som du bara kan få genom insticksmoduler som kostar att köpa.

Är PrestaShop bra för SEO?

Det finns goda förutsättningar att skapa en SEO-vänlig webbutik med PrestaShop. Hit hör bland annat möjlighet att skapa en teknisk struktur som är bra för sökmotoroptimering. Till exempel kan du strukturera innehållet med kategorier och taggar. Det finns även inbyggd möjlighet att använda meta title och description.

För att göra din PrestaShop-butik optimal för sökmotorerna behövs dock mer än så. Du kommer att behöva installera en eller flera moduler som ger butiken utökade funktioner som exempelvis blogg, bra URL-struktur och kanoniska taggar. Det finns insticksmoduler som hjälper dig att optimera för sökmotorer.

Sökmotoroptimering i PrestaShop, liksom i andra e-handelsplattformar, är dock inget som går att lösa enbart genom att installera ett program. För att lyckas behöver planera noga och genomföra din SEO-strategi systematiskt. Här brukar det löna sig att ta hjälp av någon som förstår hur både sökmotorer och dina besökare tänker. Läs mer om hur TopDog gör PrestaShop SEO.

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +20 års av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluderar svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.