Av

Uppdaterad: Mars 15, 2019

Googles vagga byggdes i lego

Googles första serverhall byggdes i lego. Och färgerna på legobitarna går igen än idag – i Googles logga och i Googles moderna serverhallar.
Jo, det är sant. Googles första serverhall byggdes faktiskt i Lego. Samma färgglada klossar som barnen använder för att skapa framtidens underverk.
Eller, det var väl ingen hall precis, men väl ett skåp. Googles första serverskåp. Det byggdes delvis av Lego. Det är sant.

Googles första serverskåp

Det är 1996, och Googles blivande grundare vill testa sin nya rankningsalgoritm på verkliga webbsidor. Redan då krävs massor av lagringsutrymme för att hålla koll på alla länkar kors och tvärs på den världsvida väven, World Wide Web.

Brin och Page kopplar ihop tio av de största hårddiskarna de kan få tag i och monterar dem i ett skåp. Apparaturen kyls av två stora fläktar som monteras i en konstruktion av Lego. Ovanpå hela anläggningen figurerar två glada Duplo-gubbar som väl inte gärna kan vara några andra än just Brin och Page själva.

Där började den fantastiska historien om Google, och legobitarnas glada färger ser du än idag i Googles logga. De går även igen i företagets enorma serverhallar. I bilden ser vi en toppmodern Google-anläggning i Oregon, i glada legofärger.

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +20 års av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluderar svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.