Av

Uppdaterad: Juli 06, 2023

Mobilanpassad hemsida

Med en mobilanpassad hemsida är du säker på att alla dina besökare, även de som surfar på mobilen, får glädje av sajten och kan ta till sig all information.

Vad är en mobilanpassad hemsida?

En mobilanpassad hemsida är en webbsajt som går minst lika bra att läsa på en mobil enhet som på en dator.

För att förstå vad det handlar om kan vi tänka oss motsatsen. Om webbplatsen inte är anpassad för mobil kommer användaren sannolikt att uppleva ett eller flera av följande problem om hen besöker sajten via mobiltelefon:

  • För liten text – går inte att läsa.
  • Klickbara objekt (länkar) är för nära varandra – svårt att klicka rätt.
  • Innehållet är för brett för att visas – användaren måste scrolla till höger för att se allt.
  • Svårtillgängliga menyer – det går knappt att navigera på sajten.

På en mobilanpassad sajt har användaren aldrig den typen av bekymmer utan kan ta till sig och interagera med innehållet minst lika bra som på en dator.

Mobilanpassad hemsida

Varför behöver jag en mobilanpassad webbsajt?

Det uppenbara svaret på varför du behöver en mobilanpassad hemsida är för att göra dina besökare nöjda. Du vill givetvis att dina kunder inte bara ska förstå vad du skriver utan även att de ska uppleva att det är trevligt att surfa runt på webbplatsen.

Visste du att runt 50 – 70 procent (beroende på bransch) av dem som surfar på nätet 2021 gör det från en mobil enhet? Därför är det uppenbart varför det är viktigt att anpassa hemsidan så att den blir mobilvänlig.

SEO – en annan viktig fördel med en mobilanpassad hemsida

I förlängningen är det även viktigt att ha en mobilanpassad sajt inom ramarna för SEO, speciellt i Google.

Det finns minst två sätt som gör att mobilvänlig sajt får en bättre ranking i sökmotorn. För det första rullade Google ut en algoritmuppdatering i april 2015 som innebar att mobilanpassade hemsidor får bättre ranking. Här beskriver Google svart på vitt hur mobilanpassning är en rankingfaktor.

För det andra är användarupplevelsen indirekt också en rankingfaktor. Om dina mobila användare bara stannar en kort tid på sajten eller snabbt klickar på bakåtknappen i webbläsaren märker Google det. Den signal som detta beteende skickar är att din sajt av någon anledning inte är så intressant. Det i sig leder till en sämre ranking på sikt.

I bägge dessa fall kan vi på Topdog som SEO-byrå hjälpa dig inom ramarna för vår sökmotoroptimering.

Så vet du om du har en mobilvänlig hemsida

Google har ett gratis verktyg som du kan använda för att testa om du har en mobilvänlig hemsida.

  1. Gå till https://search.google.com/test/mobile-friendly.
  2. Fyll i din webbsidas URL.
  3. Klicka på ”Testa webbadress” och vänta i någon minut.
  4. Nu ser du om din sajt är mobilanpassad eller om det behövs några förbättringar.

Kolla mobilvänligheten med Google Search Console

Genom Google Search Console kan du som webbmaster eller webbplatsägare lätt få en överblick över alla kritiska problem som sajten har enligt Google. Hit hör även om sökmotorn upptäcker att en eller flera av sidorna på hemsidan inte är mobilvänliga. Då får du ett varningsmeddelande, även på mail om du så vill. Det gör att du kan undersöka och rätta till problemet för att undvika att tappa ranking.

Skapa en responsiv och mobilvänlig hemsida

Det finns i princip två sätt att skapa en mobilvänlig hemsida:

  • Skapa en separat sajt – exempelvis m.example.com.
  • Skapa en responsiv hemsida som anpassar sig självt beroende på enhet.

Det sistnämnda är idag det i särklass mest populära sättet att skapa en mobilvänlig webbplats på. Det hör dels med resurser att göra. Att skapa en sajt istället för två är betydligt billigare. Dels har det med kvalitet att göra. Ska du ständigt uppdatera två hemsidor är det troligt att du förr eller senare missar något viktigt.

Vad är responsiv design?

Responsiv design är när text, bilder, menyer och videos automatiskt anpassas efter den enhet som användaren har. Är det en mobil enhet som mobiltelefon eller surfplatta är skärmens storlek mycket mindre än på en dator. Den responsiva designen tar hänsyn till skärmbredd och upplösning så att innehållet kan visas på ett snyggt och tydligt sätt. En mobilanpassad hemsida helt enkelt.

Tidigare byggde webbdesigners hemsidor utifrån datoranvändare. Eftersom mobilanvändarna nu är i majoritet och eftersom det är alltmer viktigt att hemsidor ser bra ut på mobiler utgår alla bra sajter idag från detta perspektiv. Inom utvecklarvärlden kallas detta tänk för mobile first.

Ett alternativ till responsiv design är att skapa en app för mobilanvändare. Väljer du det spåret kan det vara en god idé att lära dig mer om ASO (app store optimering) för att lyckas i app stores.

Hur kan jag få en mobilanpassad hemsida?

Det är lättare än någonsin att skapa en mobilvänlig hemsida. Världens mest använda plattform för hemsidor – WordPress – har många teman som är mobilanpassade. Det finns även flera andra plattformar och verktyg för att skapa en responsiv webbplats. Använder du Topdog för din SEO kan du få hjälp med att skapa en mobilvänlig hemsida som får en bra ranking.

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +20 års av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluderar svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.