Av

Uppdaterad: December 11, 2021

Såhär mobilvänliga är Sveriges ehandlare! [Infograf]

Under 2015 genomförde Google en stor mobiluppdatering. Den kallades ”Mobilegeddon”. Google hotade helt enkelt med att försämra rankingen om man inte gjorde sin webbsida användarvänlig i mobilen och därmed kraftigt försämra deras sökmotor optimering. Vid tidpunkten ifråga ansågs detta vara den största uppdateringen någonsin som Google gjort av sina sökalgoritmer. Såhär kommunicerade Google vid tidpunkten ifråga:

”This was confirmed at SMX Munich this year when Zineb Ait Bahajji of Google’s Webmaster Trends team stated that the mobile friendly algorithm will have a greater impact than Panda or Penguin.” Källa

Vad innebär Mobilegeddon?

Topdog tog 20 ehandelsannonsörer från listan över Sveriges största annonsörer i Adwords och med hjälp av Semrush undersökte vi hur stor andel av webbsidan som var mobilvänlig. Datan ser ni i infografen nedan.

Nu vet vi inte om datan är representativ för alla Sveriges ehandlare men de ehandlare som är stora annonsörer, har lyssnat på Google och anpassat sina webbsidor till mobilen, i  stor utsträckning. När uppdateringen kom i april, blev alla besvikna, alla hade förväntat sig stora svängningar i sökresultaten då Google under våren hypat (hotat) denna uppdateringen. Det visade sig att det i praktiken inte var en så stor uppdatering. Det vi ser bevis på är hur inflytelserika Google är. Inför hotet att tappa en stor del av sin söktrafik, bestämde sig många ehandlare för att släppa alla andra teknikprojekt och göra sina webbsidor mobilvänliga. Därmed blev det ingen ”stor” uppdatering. När uppdateringen kom, var många redo. Så stor är Googles makt över internet att de som agerar i Googles ekosystem, omgående omprioriterar vid hot om minskad söktrafik.
Lista över de mobilvänligaste ehandlarna i Sverige
Vi valde att dela upp datan i två infografer, för tydlighetens skull, så här har ni del 2:
Topplista över mobilvänliga ehandlare del 2

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +15 år av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluder svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.