Av

Uppdaterad: Juli 18, 2023

Magento SEO plugin – tips på 5 bästa extensions

Har du en nätbutik på plattformen Magento? Då kan du ha nytta av att använda ett bra Magento SEO plugin. Även om sådan programvara i sig aldrig magiskt kan få din webbshop att ranka bättre än dina konkurrenter ger den dig viktiga verktyg för att jobba med sökmotoroptimering.

I denna artikel listar vi våra favoriter bland SEO pluggins Magento för din ehandel.

Vad gör ett Magento SEO plugin?

Först lite kort – vad gör ett Magento SEO-plugin? Ett sökoptimeringsplugin tillför extra funktionalitet i Magento 2 (Adobe Commerce). Det hjälper dig att lättare kunna hantera exempelvis meta title, description, URL-struktur, omdirigeringar, webbplatskarta och annat som är viktigt för SEO.

På ett mer generellt plan är ett plugin en slags insticksmodul, även kallat tillägg eller extension. Det är ett program kan man säga som är lätt att lägga till i din ehandelsplattform. Det är lätt att installera ett plugin – antingen genom att ladda upp som zip-fil eller genom att ladda ner direkt via Magento Marketplace ifall det finns där.

Tips – Kontrollera att det plugin du ska installera är kompatibelt med din Magentoversion för att undvika konflikter eller i värsta fall att sajten kraschar.

Bästa Magento SEO plugins – topp 5

Vilket Magento SEO plugin är bäst? Här är vår lista:

  1. SEO Manager
  2. SEO Suite Ultimate
  3. SEO Toolkits
  4. ReloadSEO
  5. Advance Sitemap & SEO Suite

1. SEO Manager

SEO Manager för Magento 2 från Webkul är ett av de populäraste tilläggen för sökmotoroptimering i Magento. Det är också en av våra favoriter. Det innehåller det mesta du behöver för att kunna göra en rigorös teknisk SEO för din ehandel. För 99 dollar är detta plugin riktigt prisvärt.

Till funktionerna hör bland annat att generera sökmotorvänliga URL:er, skapa webbplatskartor i XML (sitemaps), språkstöd, strukturerade data (rich snippets), förhandsgranskning av title och description och mycket mer. En trevlig funktion är möjligheten att få direkt feedback kring hur SEO-vänlig varje sida är.

2. SEO Suite Ultimate

SEO Suite Ultimate från Mageworx är det plugin för sökmotoroptimering som fått bäst betyg i Magento Marketplace. Det är också ett av de dyraste, men kan väl vara värt investeringen om du vill få ut det mesta av din ehandel.

Listan med saker inom teknisk sökmotoroptimering som SEO Suite klarar av är lång. Utöver alla grundläggande funktioner finns bland annat stöd för paginering, flernivåmenyer, korslänkning (internt och externt), kanoniska sökvägar och avancerade breadcrumbs – och mycket mer.

3. SEO Toolkits

SEO Toolkits från Amasty är ännu ett premium SEO-plugin för Magento 2. Det är också en av de mest imponerande sviterna inom sökmotoroptimering för denna e-handelsplattform. Med en prislapp på 599 dollar för första året och 365 per år därefter hamnar den dock definitivt i kategorin professionell programvara.

Detta är ett allt-i-ett SEO-tillägg som innehåller allt du kan förvänta dig av ett sådant verktyg. Till extrafinesserna hör möjlighet att lägga in villkor för länkande, automatisk ersättning av nyckelord och automatisk optimering av meta-värden.

4. ReloadSEO

ReloadSEO är ett smidigt plugin tillika molntjänst för att hålla koll på SEO i Magento och med stöd för andra e-handelsplattformar som WooCommerce och Shopify med flera. Det finns inte i Magento Marketplace så du måste beställa det direkt via tillverkarens hemsida.

En av de viktigaste och trevligaste funktionerna i detta tillägg är möjligheten att få direkt feedback på hur sökmotoroptimerade dina produkt- och kategorisidor är. Med hjälp av ett poäng- och färgsystem är det lätt att identifiera luckor som du kan täppa igen.

ReloadSEO innehåller även sådant som sällan är standard i plugins för sökmotoroptimering så som rank tracking, monitoring av länkar och nyckelordsanalys.

5. Advance Sitemap & SEO Suite

Advance Sitemap & SEO Suite från FMExtensions är ett billigt men effektivt plugin för Magento SEO. Inte heller denna extension finns på Marketplace utan laddas ner direkt från utvecklarens hemsida.

Detta Magento plugin för sökoptimering fokuserar på en enda sak: att skapa en webbplatskarta. Det är också något som modulen är bra på. Advance Sitemap & SEO Suite ger mängder med konfigurationsmöjligheter men är ändå lätt att använda.

Vill du ha hjälp med sökoptimering i Magento? Läs mer om SEO-pluggins Magento.

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +20 års av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluderar svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.