Varför Google är så viktigt inom Content Marketing Lyssna här!

hide

Sökmotoroptimering för stora varumärken!

nav-trigger

Av in april 2, 2017

Vad är HTTPS

Innehållsförteckning

  Dela här

  HTTPS

  HTTPS är en metod för att överföra krypterad data. Du som läser detta har använt HTTPS när du köpt något hos en ehandlare. Just betalsidan är alltid HTTPS hos ehandlare och det är för att det skall bli mycket svårare för externa parter att snappa upp informationen som överförs mellan dig som köpare, betalleverantören och ehandlaren. I just betalögonblicket överförs väldigt känslig ekonomisk information, som du som internetanvändare, inte vill skall hamna i fel händer. Därav användandet av HTTPS.

  HTTPS fungerar praktiskt på det sättet att en betrodd tredjepart, ställer ut ett digital certifikat som installeras på en webbserver. Då kan din webbläsare lokalt kontrollera detta digitala certifikat hos utställaren av det och därmed kan man säkerställa att informationen som överförs till rätt motpart

  Du som vanlig internetanvändare känner igen HTTPS genom att webburlen, innehåller HTTPS, istället för HTTP. Exempel https://topdog.nu, istället för https://topdog.nu.

  Sedan 6 augusti 2014 säger Google att det finns en liten SEO fördel om man går över från HTTP till HTTPS. Anledningen till det är att de vill erbjuda Googles användare en säkrare sökupplevelse. En annan anledning är att Google vill stänga sitt ekosystem och göra det svårare för externa parter att snappa upp data och använda den kommersiellt och därmed underlätta konkurrens med Google

  Här kan du lära dig mer om HTTPS utifrån Googles perspektiv:

  Topdog rekommenderar numera alla att övergå till Https när man skall starta ett projekt inom SEO

  Christian Rudolf

  Christian Rudolf

  Ägare av Topdog!

  Christian är Topdogs ägare och Senior Sökmotorkonsult med +10000 timmar av Sökmotoroptimering & Processutveckling för internetmarknadsföring för de allra svåraste segmenten i Google.

  One Response

  1. Tobias says:

   Något som inte nämns lika ofta i debatten när det gäller HTTPS är att SSL cert även är viktigt för säkra mejl. Bara det är anledning nog att uppgradera.
   Det är fortfarande krångligt med SSL förutom att det kostar en ansenlig summa. Då menar jag processen att installera det och att använda det optimalt, men förbättrad säkerhet är givetvis alltid bra! Det gäller bara att all mjukvara och system som fortfarande inte har fullt stöd uppgraderas, vilket är en långsam process.

   Själv väntar jag på att http 2.0 ska ta fart. Då kan det gå riktigt snabbt att surfa! Tyvärr lär det dröja trots att firefox och chrome börjat ge stöd för protokollet. Största bromsklossen är, som vanligt när det gäller att anpassa sig till ny standard, Microsoft.

   Det här projektet https://letsencrypt.org/ har jag väntat länge på nu. Gratis certifikat från en pålitlig aktör. Det kan innebära att det blir ett realistiskt val för de flesta att gå över till https.

  Ställ gärna en fråga angående artikeln

  *