Av

Uppdaterad: December 05, 2021

Vad är HTTPS

HTTPS
HTTPS är en metod för att överföra krypterad data. Du som läser detta har använt HTTPS när du köpt något hos en ehandlare. Just betalsidan är alltid HTTPS hos ehandlare och det är för att det skall bli mycket svårare för externa parter att snappa upp informationen som överförs mellan dig som köpare, betalleverantören och ehandlaren. I just betalögonblicket överförs väldigt känslig ekonomisk information, som du som internetanvändare, inte vill skall hamna i fel händer. Därav användandet av HTTPS.

HTTPS fungerar praktiskt på det sättet att en betrodd tredjepart, ställer ut ett digital certifikat som installeras på en webbserver. Då kan din webbläsare lokalt kontrollera detta digitala certifikat hos utställaren av det och därmed kan man säkerställa att informationen som överförs till rätt motpart

Du som vanlig internetanvändare känner igen HTTPS genom att webburlen, innehåller HTTPS, istället för HTTP. Exempel https://topdog.nu, istället för https://topdog.nu.

Sedan 6 augusti 2014 säger Google att det finns en liten SEO fördel om man går över från HTTP till HTTPS. Anledningen till det är att de vill erbjuda Googles användare en säkrare sökupplevelse. En annan anledning är att Google vill stänga sitt ekosystem och göra det svårare för externa parter att snappa upp data och använda den kommersiellt och därmed underlätta konkurrens med Google
Här kan du lära dig mer om HTTPS utifrån Googles perspektiv:


Topdog rekommenderar numera alla att övergå till Https när man skall starta ett projekt inom SEO

Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +20 års av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluderar svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.