Din åsikt – Den allra enklaste formen av Länkbygge
Länkar är fortfarande själva kärnan i Googles algoritm. Länkar är nämligen åsikter från användarna av internet om vad som är viktigt. Dessa aggregerade åsikter är en stor del av Googles sökalgoritm. Hur man får dessa länkar är också en gåta för många och i denna artikeln lär du dig mer om hur dina åsikter kan generera länkar till din webbsida!
Det finns få saker som generar så mycket länkar som politisk diskussion. Ena sidan vill framhäva fördelarna med sina åsikter och andra sidan vill framhäva nackdelarna med dessa åsikter och det är i diskussionen som dessa åsikter bryts. På internet genererar denna diskussion mycket länkar för bägge parter hänvisar till källor och diskussioner mha länkar. Kärnan i denna diskussionen är åsikten. Det är åsikterna som generar länkar till parternas webbsajter
För er som inte är så politiskt intresserade och som sällan diskuterar digitalt kan detta framstå som lite konstigt, så låt mig illustrera med några exempel.
Exempel 1:
I våras gick hamburgerkedan Max ut med deras åsikt om vad ett regimskifte skulle innebära för deras anställda. Ni missade det nog inte, diskussionen gick så långt att Rapport gjorde inslag om Max. Nedan ser ni en bild som visar länkarna enbart till ovanstående artikel.Länkar från 20 domäner kanske inte låter så mycket men om det vore 20 länkar till en url på en ehandelssida, vore det väldigt mycket. 99% av alla ehandelsurlar i Sverige har inga länkar alls.
Exempel 2:
Golfkrogen Isaberg är inne på samma tema. Där tog man fram en meny med de priser som man skulle behöva ha om sossarna vinner valet. Då fick man press i den branschpublikationen Besöksliv och uppmärksamhet. De som tycker rakt motsatt, tog också upp händelsen och använde som slagträ för sina åsikter.
Exempel 3:
I somras gick Brath ut i lokalpressen i Övik med en annons och tog ställning för invandring med argumentet att Norrland största problem är avbefolkning. En effekt av denna annonsen ser ni i nedanstående skärmdump från Braths Facebooksida. Den röda rektangeln pekar på antal delningar(länkar) den åsikten fått.
Hur skall jag som företagare/ledare använda denna kunskapen om åsikter som länkbygge?
Nedanstående formel summerar hur du skall tänka för att lyckas med med att få ut din åsikt och därmed skaffa länkar Man kan betrakta länkar enbart utifrån ett sökmotorperspektiv och ta vilka länkar som helst men jag tycker man skall ta sig en nivå högre. Ditt företag har potentiella användare därute på internet som både behöver bli påverkade och medvetna om ditt varumärke. När de blir medvetna om dig och din problemlösning kommer dessutom några av dem att välja att bli kunder. Min åsikt är att om du ändå skall göra detta, inte bara tänka länkar utan även tänka marknadsföring. Du får ut betydligt mer av din tidsinvestering.
Följande formel summerar hur du skall tänka:
Var+Vad=Ekonomisk nytta
Få Topdog videos & SEO-kunskap direkt i din mailbox!
Vi på Topdog delar med oss av våra kunskaper inom SEO i videoform. Exempel på detta är denna videon där du får lära dig vad VD:ar och manegment team behöver veta för att fatta bra beslut avseende SEO!
Anmäl dig här för fler videos!
Var skall du uttrycka dina åsikter?
Din målgrupp, var befinner sig den på internet? Du kan dela upp möjliga platser mha två faktorer, tema och demografi.
Tema: Här kan du enkelt leta upp webbsidor med olika teman. Säljer du kläder är modebloggar lämpligt. Säljer du trikintester bör du välja webbsidor som diskuterar jakt men också hälsa. Säljer du CRM programvara bör du välja webbsidor som diskuterar sälj, affärer eller ledarskap.
Demografi: Vissa typer av produkter och tjänster har få naturliga platser där du kan diskutera dem. Säljer du cateringtjänster är det inte alls säkert att matbloggar är där du bör vara. Vill du tex nå företagare kan det vara bättre att utrycka sina åsikter om cateringbranschen på entreprenörssajter, då du troligen lättare hittar företagsköpare av catering där.
Vad för åsikt skall jag ha?
1. Välj ett ämne/åsikt som är hett nu!
I alla branscher pågår det en ständig dialog. Det enda som skiljer branscherna åt är tempot i dialogen. Månaden innan valet ändras dialogen flera gånger per dag i den politiska branschen. Jobbar du med att bygga fraktfartyg, är tempot kring diskussionen troligen betydligt lägre. Där ändras diskussionen kanske bara en gång i kvartalet. Mode har en naturlig dialog som följer årstiderna och några nya trender varje år. Likaså matbranschen, där är årstider och årliga event en viktig del för att driva dialog. I alla branscher skapas det utöver dessa mönster, ett ständigt flöde av nyheter som alltid kan diskuteras. Du skall välja ett av dessa ämnen som är aktuellt just nu, i din bransch. Jag kallar detta för ”Nyhetscykeln”
Känner du osäkerhet är lättaste sättet att bara kolla igenom branschtidningarna och webbsajterna som diskuterar din bransch.
2. Välj en vinkling som är kopplat till din kärnaffär/problemlösning
Alla företag har en vinkel/inriktning på sin produkt. Få företag kan lyckas med konceptet att sälja alla kläder till alla. Det är troligare att du har en vinkel på din affär som heter ”Rättvisemärkta & Snygga kläder till alla” och det är utifrån den vinkeln du vill dela med dig av din åsikt och ha diskussionen. Detta är inte helt lätt men om du bara återkopplar till din exakta affärside och vilket problem/pain du fixar, så blir det lättare att se kopplingen mellan nyhetscykeln och den vinkeln du skall diskutera.
Exempel på lyckad åsiktslänkbygge
Karl Lindeberg som driver adwords byrån Ad Relevance skrev en insändare till dagens media på temat Googles girighet. Ämnet var kopplat till en nyhet som Google släppte några dagar innan, att exakt match, numera inte är så ”exakt”. Det är precis sådant här material som Dagens Media letar efter i det ögonblicket. Karls innehåll är nära kopplat till nyhetscykeln.
Jag tycker visserligen att Karl inte lyckades så väl i att få in sitt kommersiella budskap i insändartexten men denna texten fick fart på journalisterna på Dagensmedia. Jag tror Karls text gjorde journalisterna medvetna om att Google släppt en nyhet som påverkar hela Googles ekosystem. Dagens Media beslutade sig göra artikel i Dagensmedia om händelsen och ha med Ad Relevence som experter. I denna artikel kan man glimta Ad Relevences kommersiella budskap och Ad Relevance får framstå som experter.
Jag hoppas det är så att du nu fått lite inblick i vad man kan göra med sin åsikt och att du provar denna metod. Gör du det, får du gärna återkomma och berätta för mig hur det gick så jag jag kanske ett reportage om dig!
Nedan får du även några extra tips som kommer effektiviteten i ditt länkbygge!
Bonustips 1: Be om länken
Som du kan se i Karls insändare fick han ingen länk. Detta är vanligt, bland mediabolag, att de inte hänvisar till dig i form av en länk. Det du måste göra är att be om det. Min erfarenhet är att i hälften av fallen får man det. Ofta handlar det om att journalister inte tänker på det, inte att de inte vill. Du behöver vara lite på, för att få det du vill.
Bonustips 2: Var en underdog
I Karls insändare sparkar han uppåt och ger sig på branschens drake. Detta är alltid en bra vinkel som media och bloggare ofta uppskattar. I Sverige finns det någon typ av default setting bland människor att stora bolag alltid har en agenda. Du kan alltid spela det underdogkortet.
Bonustips 3. Sälj rädsla
Sälja rädsla är en effektiv säljstrategi. Många användare och kunder hinner inte vara så uppdaterade som de skulle behöva vara. Detta gäller stora som små beslut och kan du så tvekan och rädsla och därefter injecera ditt kommersiella budskap kommer kunderna. Sälja rädsla är effektivare i det korta perspektivet än att sälja nytta men det är inte en strategi som är riskfri. Själv brukar jag undvika detta av moraliska skäl även om det säkert hänt i mitt förflutna.
Vet du exempel på lyckade länkar till kommersiella sajter, tipsa gärna i kommentarerna nedan.