Av

Uppdaterad: December 07, 2022

Vad är page speed?

Inom SEO pratas det mycket om page speed, men vad är det egentligen? Page speed mäter hur lång tid det tar för innehållet på en specifik webbsida att laddas. Begreppet förväxlas ofta med site speed, som hänvisar till den genomsnittliga laddningstiden för hela sajten. En webbsidas page speed avgörs av flera olika faktorer så som hemsidans server samt bildernas och HTML-kodens storlek.

Page speed

Varför är page speed viktigt för SEO?

Tidigare var page speed bara ett av många mätvärden som webbutvecklare använde för att avgöra hur snabbt en person kommer åt innehållet på en webbsida. Idag har page speed emellertid förvandlats till en viktig rankingfaktor som sökmotorer som Google använder när de rankar sajter i sökresultatet. Om det är en viktig rankingfaktor för Google är det också en viktigt faktor inom sökmotoroptimering.

En stor anledning till att Google lägger så stor vikt vid page speed är att det speglar webbsajtens kvalitet och användarvänlighet. Användarna gör mindre på webbplatser vars page speed fördröjer deras interaktioner med webbplatsen, vilket gör den mindre intressant. Snabba sajter anses därför ha högre kvalitet och belönas därmed med högre ranking. Alltså, ju snabbare din sida laddas, desto högre rankas den i Googles sökresultat. Det innebär att du genom att optimera dina webbsidor och sänka laddningshastigheten kan locka mer organisk trafik och få besökarna att stanna längre på hemsidan. Ju mer tid användaren spenderar på din sajt, desto mer exponeras den för ditt varumärke och dina produkter. Det innebär att du får mer tid på dig att visa användaren vem du är. 

Page speed påverkar inte bara ranking och trafik – den påverkar alla marknadsföringskanaler. Det finns massor av data där ute som visar att snabba webbsidor även konverterar fler användare och sänker avvisningsfrekvensen oavsett kanal.

Laddhastigheten påverkar också hur besökarna upplever sidan, vilket i sin tur reflekteras i hur de upplever ditt företag, dina produkter och tjänster. En snabb sajt ger en mer positiv användarupplevelse, medan en långsam sajt ger en mer negativ upplevelse.  vilket innebär att användaren kopplar ditt varumärke till något positivt. Du framstår också som mer trovärdig då sajten fungerar på det sätt användaren förväntar sig.

Men hur snabbt ska en webbsida ladda? Google rekommenderar en page speed på under två sekunder.

Mäta page speed

Att mäta och analysera webbsidans page speed är inte så enkelt som det låter. Det finns nämligen många sätt att mäta på.

 • Fully loaded page – den tid det tar för 100 % av sidan att läsas in. Detta är det enklaste sättet att avgöra hur snabbt en sida laddas.
 • Time to first byte – den tid det tar för en sida att påbörja inläsningsprocessen.
 • First Meaningful Paint/First Contextual Paint – den tid det tar för en sida att läsa in tillräckligt med komponenter för att användaren ska kunna läsa innehållet på sidan och börja interagera med det.

Låt säga att det tar 10 sekunder för en sida att ladda helt. Det är långsamt i förhållande till hur snabbt den bör ladda om du enbart tittar på hur lång tid det tar för hela sidan att läsas in. Ibland kan det dock vara värdefullt att även titta på hur lång tid det tar för sidan att läsa in första meningsfulla färgen. Det är ofta det enda som behövs för att användaren ska kunna börja interagera med den.

Det finns med andra ord många olika sätt att mäta page speed på och det finns inget sätt som är bättre än ett annat. Det bästa du kan göra är att hålla alla värden så låga som möjligt. På så sätt kan du vara säker på att sidan har så kort laddningstid som möjligt.

Kontrollera din sajts page speed

Det finns flera program och tjänster att använda för att ta reda på hur snabbt en sida laddar. Här är några exempel:

 • Google PageSpeed Insight
 • Gtmetrix
 • WebPageTest
 • Pingdom Tools
 • Dotcom-tools

Förbättra din page speed

Många av de program som mäter hastigheten visar inte vilka åtgärder du bör vidta för att korta ner laddningstiden. Här följer tre exempel på saker du kan förbättra för att få dina sidor att ladda snabbare:

 • Komprimera bilderna – stora och tunga bilder är den största anledningen till att många webbsidor laddar långsamt.
 • Förminska CSS, JavaScript och HTML – optimera koden och ta bort blanksteg, kommatecken och andra onödiga tecken. Ta även bort kodkommentarer, formatering och oanvänd kod.
 • Se över din server – leta efter flaskhalsar så som långsamma databasfrågor, långsam routning eller brist på minne och åtgärdar dem. Ibland kan det även vara värt att byta webbhotell.
Författare

Christian Rudolf

VD och Sökmotorkonsult

Christian har +20 års av erfarenhet av SEO och digital marknadsföring. Denna erfarenhet inkluderar svåra segment som casino och finans men även globalt. Det som gör Christian bra på SEO är fokus på genomförande. Detta är det riktiga problemet inom SEO.